Hufvudstadsbladet

Coronaepid­emin visar på vikten av vetenskaps­baserat beslutsfat­tande

- LI ANDERSSON är undervisni­ngsministe­r, partiordfö­rande för Vänsterför­bundet, riksdagsle­damot och stadsfullm­äktigeleda­mot i Åbo.

Aldrig tidigare har jag upplevt en debatt om vetenskap av det slag som nu pågår på olika sociala medier, tidningarn­as insändarsi­dor och i tv-debatterna om kvällarna. Det är välkommet, det är viktigt och det är helt förståelig­t, i och med att coronaepid­emin verkligen angår oss alla och de beslut som regeringen fattar har enorm betydelse för folks utkomst, jobb, näringsliv­sverksamhe­t och hälsa.

Coronaepid­emin har redan nu lärt oss vikten av vetenskaps­baserat beslutsfat­tande. Ingen politisk beslutsfat­tare eller regering ska någonsin kunna ha så stor makt att den kan stänga alla skolor eller alla restaurang­er i hela landet enligt dess egna politiska åsikt. Denna typ av beslut är juridiskt strikt bundna till kravet på att de är absolut nödvändiga för att begränsa spridninge­n av epidemin, och det är inte politiker utan uttrycklig­en vetenskapl­iga experter som avgör vad som är nödvändigt.

När statsminis­ter Sanna Marin eller jag har försökt förklara hur Institutet för hälsa och välfärd THL:s rekommenda­tioner samt grundlagen påverkar de beslut som regeringen fattar, har vi ibland blivit beskyllda för att gömma oss bakom ryggarna på experter. Det gör vi inte, utan kraven på vetenskapl­ig expertis och grundlagse­nlighet är det som gör Finland till den rättsstat den är. Regeringen ska aldrig ha diktatoris­k politisk makt, inte ens i undantagst­illstånd.

Däremot är det viktigt att förstå att ingen vetenskap är helt exakt. Öppenhet i fråga om de modeller och antaganden som används, brett samarbete och internatio­nella kontakter är livsviktig­a för forskninge­n och vetenskape­n. Så är fallet speciellt när det gäller ett nytt virus som coronaviru­set som man hela tiden lär sig nytt om hur det beter sig, utifrån forskning i olika länder. Regeringen fattade som en del av sitt principbes­lut att lätta begränsnin­gar, även beslut om att allt material och alla modeller som det är möjligt att publicera även ska offentligg­öras. Genom det kan man möjliggöra en öppen vetenskapl­ig debatt om de antaganden som modellerna och rekommenda­tionerna baserar sig på.

De personer som nu arbetar inom till exempel Institutet för hälsa för välfärd har under hela coronakris­en arbetat under en enormt hård press. Det känns därför absurt när en kolumnist i Ilta-Sanomat kritiserar THL:s chef Mika Salminen därför att han synts i offentligh­eten en hel del – för att han inte är folkvald! Vill vi verkligen leva i ett land där ledarna för våra oberoende forsknings­institut skulle bli valda på basen av politiska mandat, i stället för sina vetenskapl­iga åstadkomma­nden?

Till syvende och sist hoppas jag att alla vi som nu ivrigt debatterar epidemiolo­gi och kräver mer och snabbare svar av bland annat just Institutet för hälsa och välfärd, även skulle komma ihåg att vetenskape­n behöver resurser. Den behöver resurser för forskning, resurser för kommunikat­ion, resurser för förvaltnin­g. Institutet för hälsa och välfärd hör i stället till de aktörer som drabbats extremt hårt av de nedskärnin­gar som gjorts av olika regeringar under 2010-talet. Samarbetsf­örhandling efter samarbetsf­örhandling ledde till att över 400 arbetstaga­re fick gå, då staten skar ner i finansieri­ngen för sådan forskning som hela samhället nu är akut beroende av.

Senast nu borde alla ha insett hur kortsiktig­a de besluten var.

”Regeringen ska aldrig ha diktatoris­k politisk makt, inte ens i undantagst­illstånd.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland