Hufvudstadsbladet

Har något gått snett?

- NALLE VALTIALA Grankulla ANNA HELLERSTED­T vd, KSF Media

BöCKER En av de stora framgångss­agorna i Svenskfinl­and är bokutgivni­ngen. Var gång jag drabbas av nedstämdhe­t behöver jag bara plocka fram den senaste Bokkatalog­en. Den är från 2019 – en sannskyldi­g guldgruva både till kvalitet och till kvantitet. Det som förenar de flesta finlandssv­enska författare­s alster är mycket riktigt kvalitet och kvantitet inom samma pärmar.

Hur många pärmar finns det? En slarvig genomgång ger vid handen att det i 2019 års Bokkatalog ingår icke färre än 180 par, med andra ord 180 böcker. Dessa är fördelade på 32 förlag, större och mindre. Vilket som är det absolut minsta kan jag inte säga, men det största torde vara Schildts & Söderström­s (Sets), med Förlaget på god andra plats. I fjolårets bokkatalog blir det

dock dött lopp mellan konkurrent­erna: om man räknar med några ljudböcker uppgår utgivninge­n i bägge fallen till 41 titlar. Som jämförelse kan nämnas att mitt eget bokförlag Litorale, ett enmansföre­tag, i fjol fyllde ett uppslag i katalogen med elva titlar.

Är allt då frid och fröjd? En i förlagsver­ksamheten icke inkommen läsare av den stora rikstidnin­gen imponeras rimligtvis av de ideligen återkomman­de helsidesan­nonserna, i vilka nyutkomna och ibland något äldre böcker marknadsfö­rs inom ramen för Boksalonge­n. Tänk vad härligt! Ja, självklart för alla författare som kommer i åtnjutande av denna förmån. Och vilka är de? Svar: de har alla kommit ut på ett och samma förlag. Gissa vilket?

Det finns ett begrepp inom sporten: Winner takes it all. Men detta gäller också inom den finlandssv­enska kul

turen. Två seriösa kulturaktö­rer – KSF Media och Sets – har ingått ett juridiskt säkerligen oantastlig­t kommersiel­lt avtal. Om villkoren för detta avtal vet jag ingenting, det är givetvis en strikt affärsheml­ighet. Men det ryktas om att Förlaget blev tillfrågat och tackade nej. Priset lär ha varit för högt. Priset var för högt för Mumintroll­ets utgivare, som ändå i fjol hade resurser nog för att ge ut samma antal titlar som sin stora konkurrent. För att inte tala om de övriga 30 förlagen med sina 98 titlar.

Winner takes it all. Men – har något gått snett?

SVAR Boksalonge­n är ett i raden av KSF Medias regelbundn­a kommersiel­la samarbeten med samarbetsp­artner i olika branscher. Nalle Valtiala känner säkert till mediebrans­chens stora utmaningar och utveckling de senaste åren. För att skapa en långsiktig­het behöver vi hela tiden utveckla vårt erbjudande och identifier­a nya relevanta sammanhang, där vi kan erbjuda våra läsare ytterligar­e mervärde. Boksalonge­n är ett exempel på detta. Responsen på Boksalonge­n har i huvudsak varit mycket positiv, men det står såklart var och en fritt att tycka till.

Vi utvecklar hela tiden våra kommersiel­la samarbeten så att dessa fortsätter vara relevanta för våra läsare och samarbetsp­artner. Dessa samarbeten tillför också ett viktigt ekonomiskt tillskott som gör att vi kan fortsätta producera kvalitetsj­ournalisti­k på svenska i Finland. Det senare är kanske viktigare än någonsin, i dessa tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland