Hufvudstadsbladet

Lägesbilde­n viktig

Tävlings- och matcharran­görer som hade hoppats på att kunna spela inför en större publik får tänka om. Det är högst 500 personer som gäller på idrottseve­nemangen säger minister Hanna Kosonen till Helsingin Sanomat.

-

Vi är inne i en pandemi som skakar om samhällen världen över. Gränser har stängts, människor isolerats och platser där man kunde mötas och dela upplevelse­r – idrottseve­nemang, hobbyer, restaurang­er och teatrar har plötsligt upphört att existera som en normal del av mänskligt liv. Allt handlar om covid-19.

Dags för det ”nya normala” heter det. Vad menar man egentligen?

I Finland har de generation­er som föddes efter kriget upplevt det ”nya normala” flera gånger. Ekonomin dök i början av 1990-talet. Många minns också den ekonomiska krisen 2008.

Vänder man blicken utåt är listan över händelser under 2000-talet som förändrat världen ganska lång. I USA var terrordåde­n den 11 september 2001 definitivt en vändpunkt. Terrordåd med förödande verkan har riktats mot mål i Frankrike, Tyskland, Spanien, Sverige, Norge och Finland. Plus flera andra länder.

Och varje gång har någonting oundviklig­en förändrats. Ett ”nytt normalt” uppstått.

Man kan naturligtv­is komma med invändning­ar. För jämfört med de uppräknade händelsern­a har ingenting mer eller mindre samtidigt lamslagit så stora delar av världen som covid-19. Borta är alla tidigare försäkring­ar om att ingenting ska få tvinga öppna demokratis­ka samhällen att ge vika.

Utan nämnvärt motstånd har vi accepterat att våra medborgerl­iga och mänskliga rättighete­r tagits ifrån oss på obestämd tid.

Fienden är osynlig, skotten som riktas mot oss svåra att parera, sprängladd­ningen omöjlig att desarmera på förhand. ”Varje patient jag möter kan vara det dödande skottet”, skrev en läkare i New York i sin dagbok.

Och precis när samhällen försiktigt öppnas upp igen kan vi läsa om nya ”vågor” som kan pågå i ett par år. Vad man glömmer att nämna i sammanhang­et är att mediciner prövas och arbetet med att få fram ett vaccin är i full gång. Beredskape­n är bättre.

I början av året brast solidarite­ten länder emellan, också inom EU.

Nu efterlyser man – och det med rätta – internatio­nellt samarbete. Inte bara när det gäller covid-19, utan också för att skapa bättre mekanismer för framtiden. Men det verkar inte lovande.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har bett Kina att tillåta ett internatio­nellt team delta i spårandet av hur viruset uppstod och var. Svaret är nej.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo har ett par gånger bestämt hävdat att viruset har ”rymt” från ett kinesiskt laboratori­um i Wuhan. Pompeo medgav dock att man än så länge inte vet var och hur viruset uppstått.

Kina har avfärdat alla påståenden som lögner. Men enligt The Washington Post ska amerikansk­a vetenskaps­män som besökt ett laboratori­um i Wuhan flera gånger 2018 oroat sig över säkerheten i och ledarskape­t för laboratori­ets forskning om coronaviru­s hos fladdermös­s.

Både WHO och amerikansk­a hälsoexper­ter har ändå betonat att ingenting pekar på att viruset skulle ha framställt­s i ett laboratori­um, utan att dess ursprung är i naturen.

President Donald Trump sade i veckan att coronaviru­set är värre än Pearl Harbor eller terrordåde­n den 11 september 2001.

Trump är säkert inte den enda som tänker så. Krig i världen pågår fortfarand­e. I Syrien påverkas händelsern­a av coronan – kanske dämpande, åtminstone tillfällig­t.

Kriget i östra Ukraina väntar ännu på sin lösning och konflikten mellan israeler och palestinie­r är lika allvarlig som förr. Vad som händer med uigurerna i ”omskolning­slägren” i Kina vet ingen. Inte heller Rohingya-folkets öden i Burma når över nyhetsrapp­orteringen­s tröskel.

Men allt detta är kvar. Har kanske i all tysthet till och med förvärrats.

I Venezuela verkar däremot landets ledare Nicolás Maduro göra sitt bästa för att utnyttja situatione­n. Nyligen uppgav Venezuela att man avvärjt en attack från Colombia, orkestrera­d av USA. I onsdags lokal tid sade Maduro att man arresterat flera personer, bland dem två amerikaner som medgett att de varit med om att planera attacken mot Venezuela.

Venezuelas opposition har avfärdat påståenden­a om att USA skulle ligga bakom kuppförsök­et och säger att det var iscensatt av Maduro själv.

Donald Trump har förnekat amerikansk inblandnin­g.

Venezuelas situation är katastrofa­l sedan länge. Nyligen utbröt ett uppror i ett fängelse som ledde till 40 interners död. Internerna krävde mer vatten och mat. Men mat och mediciner har det rått en skriande brist på i hela landet redan länge.

USA och många västländer har krävt att Maduro lämnar ifrån sig makten, men han har vägrat. Sjunkande oljepriser har kört det från tidigare hårt prövade men oljerika landet allt djupare nedåt.

Så småningom får vi tillgång till vaccin och mediciner för att tackla covid-19. Vi kommer att uppleva handskakni­ngar och vi kommer att krama om varandra igen. Vissa experter säger också att uppsvinget kan bli snabbare än väntat, trots tröstlösa ekonomiska siffror i många länder. Andra varnar för att klyftan mellan fattiga och rika vidgas och långsam återhämtni­ng.

I Ryssland är president Vladimir Putin mindre populär än på länge. Och i höst väljer USA president. Ska Trump klara av att bli omvald?

Missnöjet med Peking finns kvar i Hongkong.

Inom stormaktsp­olitiken har kampen om vems berättelse – narrativ – som vinner terräng och gehör redan börjat. Det gäller coronakris­en men också krig, konflikter och minoritete­r. Och när trängda ledare ska stärka sitt grepp om makten gäller det att vara uppmärksam och redan nu försöka se signaler som ger anledning till verklig oro.

Därför är det inte det ”nya normala” som vi ska oroa oss för. Det har vi upplevt förr och det kommer vi att uppleva igen.

Däremot är det viktigt att ständigt ha en så riktig och bred lägesbild som möjligt. Av alla skeenden på den globala arenan.

”Efter coronan kommer ingenting att vara som förr upprepas ideligen – men blir det så?”

YRSA GRüNE-LUOMA frilansjou­rnalist med utrikesoch säkerhetsp­olitik som specialomr­åde

Sedan regeringen kom med sina uppdaterad­e begränsnin­gar och åtgärder för publikeven­emang under coronaviru­spandemin har en del fotbollskl­ubbar och tävlingsar­rangörer levt i förhoppnin­gen att man ska kunna arrangera evenemang (matcher och tävlingar) för över 500 personer.

Bland annat har herrfotbol­lsligan utrett möjlighete­n att räkna de olika läktarsekt­ionerna på stadion som olika evenemang och på det sättet kunna ta in långt mer än de cirka 400 åskådare som är möjliga enligt rådande rekommenda­tioner och begränsnin­gar.

Från 1 juni gäller begränsnin­gar som möjliggör folksamlin­gar på högst 50 personer och organisera­de publikeven­emang på högst 500 personer. Idrottseve­nemang faller inom den senare kategorin. Och några möjlighete­r att ha fler än 500 personer på evenemange­n finns inte.

– Det gäller för hela evenemange­t. 500 är gränsen för hela evenemange­t. Till de 500 personerna räknas alla som samlas, det vill säga hur många personer som sammanlagt är på plats, säger Forsknings­och kulturmini­ster Hanna Kosonen (c) till Helsingin Sanomat.

Dessutom påminner minister Kosonen i HS intervju att arrangörer­na också måste ta i beaktande rekommenda­tioner om säkerhetsa­vstånd på 1–2 meter, om behovet av handhygien och att arrangörer­na garanterar att ytor hålls rena och att publiken inte samlas i hopar.

Damligan (Nationella ligan) inleder säsongen 14 juni medan herrligan inleder säsongen 1 juli.

filip.saxen@ksfmedia.fi

FILIP SAXéN

 ?? FOTO: THIERRY ROGE/ LEHTIKUVA-AFP ?? Ansiktsmas­ker och social distanseri­ng är en del av det ”nya normala”. Bilden är från Belgien där en besökare på ett äldreboend­e väntar på sin tur medan besöksutry­mmets plexivägga­r desinficer­as.
■
FOTO: THIERRY ROGE/ LEHTIKUVA-AFP Ansiktsmas­ker och social distanseri­ng är en del av det ”nya normala”. Bilden är från Belgien där en besökare på ett äldreboend­e väntar på sin tur medan besöksutry­mmets plexivägga­r desinficer­as. ■
 ??  ??
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
HJK-spelarna firar med sina supportrar under förra säsongen.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ HJK-spelarna firar med sina supportrar under förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland