Hufvudstadsbladet

Orienterin­gs-VM ställs in

Årets VM i orienterin­g flyttas två år framåt på grund av coronapand­emin. Inte heller EM nästa år kan genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.

- HBL-TT

VM skulle ha gått i Danmark i början av juli. På grund av virusutbro­ttet flyttades VM till oktober, men redan nu står det klart att mästerskap­et inte kan genomföras alls i år.

Internatio­nella orienterin­gsförbunde­t (IOF) skriver i ett pressmedde­lande att det handlar om att man inte kan garantera rättvisa förhålland­en för orienterar­na, då vissa haft utegångsfö­rbud och inte kunnat träna, samt reserestri­ktioner, medan andra har kunnat träna på nästan som vanligt. Dessutom kan man inte garantera finansieri­ngen på grund av effekterna av covid-19-restriktio­nerna.

Årets VM skulle ha varit det första med enbart sprinttävl­ingar. Förbundet har tittat på möjlighete­n att flytta tävlingen ett år framåt, men insett att det inte är möjligt på grund av idrottens tajta schema med en etapp av Tour de France i cykel samtidigt i Danmark, och att OS i Tokyo flyttats till samma månad. Dessutom är det redan planerat för ett VM för de längre orienterin­gsdistanse­rna 2021, i Tjeckien. Och någon annan arrangör av sprint-VM har inte gått att hitta.

Därför flyttas VM fram två år, till 2022. Skottland, som egentligen skulle ha haft sprint-VM 2022, får i stället arrangera mästerskap­et 2024.

”Vi har verkligen jobbat hårt för att finna realistisk­a lösningar på ett sprint-VM värt mästerskap­sstatus under 2021, men det har inte gått”, säger IOF:s generalsek­reterare Tom Hollowell i ett pressmedde­lande.

EM, även det i sprint, skulle ha avgjorts i Ryssland i augusti nästa år. Men nu meddelar den ryska delrepubli­ken Mordvinien att man inte längre har möjlighet att hjälpa till med finansieri­ngen av EM på grund av den ekonomiska krisen i coronapand­emins spår.

Det pågår diskussion­er om att flytta EM till en annan plats.

 ?? FOTO: ERIK BORG/LEHTIKUVA ?? ■
Det blir inget VM för Marika Teini och de övriga finländska orienterar­na.
FOTO: ERIK BORG/LEHTIKUVA ■ Det blir inget VM för Marika Teini och de övriga finländska orienterar­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland