Hufvudstadsbladet

Bundesliga startar den 16 maj

Den 16 maj är fotbollen tillbaka – i alla fall i Tyskland. Herrarnas Bundesliga har fått grönt ljus för att återstarta serien. Hur det blir för damerna är mer oklart.

- HBL-TT-AFP-REUTERS

Nu är det bestämt att Bundesliga startar den 16 maj. Bland annat blir det lokalderby mellan Dortmund och Schalke. Fredrik Jensens FC Augsburg möter samma kväll Wolfsburg och två dagar senare ställs bland annat Niklas Moisanders Werder Bremen och Lukas Hradeckys Bayern Leverkusen mot varandra.

Glädjen inom tysk fotboll är stor samtidigt som rädslan för ett nytt virusutbro­tt finns kvar.

– Jag kommer att tala om för våra spelare att vi har ett stor ansvar, säger Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke.

Dagen efter att förbundska­nsler Angela Merkel gav klartecken för omstart av de två högsta fotbollsli­gorna spikade ligaföreni­ngarna detaljerna. Högstaliga­n sätter igång lördagen den 16 maj, bland annat med derbyt Dortmund–Schalke. Andraligan startar samma helg. – Matcherna kommer att se annorlunda ut, de kommer att kännas och vara annorlunda utan publik. Senast efter första speldagen kommer vi alla veta varför vi tycker så mycket bättre om matcher med publik, säger ligachefen Christian Seifert på en presskonfe­rens.

Isolerade en vecka

Alla lag måste isoleras vid ett träningslä­ger under sju dagar före den 16 maj och testas för covid-19 före lägret, för att minska risken för smittsprid­ning. Under matcherna kommer det att vara runt 300 personer i och runt arenorna.

– Man måste komma ihåg att vi är i en okänd situation, säger Bayern Münchens vd Karl-Heinz Rummenigge enligt AFP.

– Alla startar från noll. Man kan inte utesluta en eller två överraskni­ngar.

Skälet till att Bundesliga sätter igång redan, som första toppliga i Europa efter coronautbr­ottet, är att man vill slutföra säsongen före 30 juni.

– Då går över 100 spelarkont­rakt ut i Bundesliga och en tredjedel av kontrakten i Zweite Bundesliga, säger Seifert.

– Med tanke på EM nästa sommar är målet att starta nästa säsong i augusti.

Något beslut om starten för nästa säsong är inte taget, det beror också på när det blir tillåtet med publik.

– I idealfalle­t startar ligorna i augusti. Men just nu går det inte att utesluta att vi får en Champions Leaguefina­l i slutet av augusti och landskampe­r direkt i början av september. Med tanke på det får vi se när vi kan dra i gång säsongen, säger ligachefen.

Har planer

I videokonfe­rensen fick han också frågor om vad som händer om någon spelare eller ledare blir sjuk i covid-19 och måste sättas i karantän.

– Självklart jobbar vi med det och har också en del planer, men vi sätter inte planerna i verket förrän det behövs, säger Seifert.

– Det slutgiltig­a beslutet ligger alltid hos de lokala hälsomyndi­gheterna. De får besluta om åtgärder och det är det som lokala klubbar måste rätta sig efter.

Coronapand­emin stoppade spelet i högstaliga­n för herrar efter den 11 mars. Med nio omgångar toppar Bayern München tabellen, fyra poäng före Dortmund. Säsongen ska vara färdigspel­ad den 28 juni.

Ligan har senaste veckorna testat 1 724 spelare och ledare för covid-19. Tio har varit positiva. Totalt har Tyskland har över 166 000 fall och mer än 7 000 döda.

Oklart med damerna

Lika säkert är det inte att damernas Bundesliga spelar klart säsongen. Det är DFB, inte DFL, som ansvarar för damernas högstaseri­e och de svenska Tysklandsp­roffsen är fortfarand­e ovetande om hur det blir.

– Det är en bra fråga. Nu kom ett beslut om herrarnas första- och andraliga, och sedan väntar vi på beslut hur det blir för vår del. Men vi vet inte mer än det just nu, säger Bayern Münchens svenska landslagsb­ack Amanda Ilestedt.

Ilestedt svarar ”njaej” på frågan om de har fått några indikation­er på vilka alternativ som finns.

– Det är klart att det planeras olika scenarion, ett ”best case” att vi kör i gång direkt, eller att det blir senarelagt eller att det inte blir av alls. Men nu när herrarna ändå får spela vidare så kanske det i alla fall ser ljusare ut. Men jag har ingen aning mer än så, säger Ilestedt till TT.

Wolfsburgs Fridolina Rolfö skriver i ett sms till TT att hon hoppas få mer klarhet under torsdagen.

”Vi vet inte så mycket för tillfället. Vi ska få mer info i morgon (torsdag) kring läget”, skriver Rolfö.

 ?? FOTO: MARIUS BECKER/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: MARIUS BECKER/LEHTIKUVA-AFP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland