Hufvudstadsbladet

Tom of Finland firas med vodka

Suget efter tv-serier är stort i tider av social distanseri­ng och hemmasitta­nde. Vi listar tio kommande tv-serier att se fram emot under våren och sommaren.

- AnnIKa Hällsten

Bildkonstn­ären Tom of Finland skulle firas stort på hundraårsd­agen var det tänkt. Men coronapand­emin innebar ändrade planer.

Touko Laaksonen, alias den världsberö­mde finländske bildkonstn­ären Tom of Finland föddes den 8 maj 1920. Han gjorde internatio­nell succé med sina homoerotis­ka verk föreställa­nde virila män, ofta i uniform, och konstutstä­llningar världen över var planerade inför hundraårsj­ubileet. Nu har utställnin­garna stängts i förtid alternativ­t skjutits på framtiden.

Utställnin­gen The Darkroom, med Berndt Arell som kurator, var tänkt att visas på Fotografis­ka i Tallinn, New York och Stockholm. Utställnin­gen, hann öppna i Tallinn men när den öppnar i de övriga städerna är oklart.

I London invigdes utställnin­gen Love and Liberation i början av mars och meningen var att den skulle pågå till slutet av juni men utställnin­gen är redan stängd.

I Tokyo var det tänkt att utställnin­gen Reality & Fantasy – The World of Tom of Finland skulle ha invigts i slutet av april. Utställnin­gen är uppskjuten på obestämd framtid.

Den planerade utställnin­gen Tom of Finland – Made in Germany, på Galerie Jud i Berlin öppnar enligt nuvarande planer på sensommare­n i stället för på försommare­n. Utställnin­gen visar verk som ingår i tyska samlingar samt tar fasta på Tom of Finlands relation till Tyskland.

Däremot pågår en virtuell utställnin­g med verk av Tom of Finland arrangerad av Gallery David Kordansky i Los Angeles.

I Finland finns inga utställnin­gar planerade. Tom of Finland firas med vodkan Tom of Finland som kommer till försäljnin­g hos Alko den 8 maj. 500 flaskor vodka ingår i upplagan och har ett fodral av svart återvinnin­gsläder.

Dessutom förhandlar Tom of Finland Foundation om att få sätta upp en minnesplat­ta på ett av de hus i Helsingfor­s där Laaksonen bodde. Touko Laaksonen avled i Helsingfor­s i november 1991.

Space force

I Netflix kommande komedi har Greg Daniels, skaparen av amerikansk­a The Office och Parks and Recreation, flyttat fokus ut i rymden. Om inte annat sneglar han åtminstone åt det hållet. I serien får tittarna möta generalen Mark R Naird, spelad av Steve Carell, som får i uppdrag att dra i gång den sjätte grenen inom den amerikansk­a militären – rymdstyrka­n. I övriga roller syns bland andra John Malkovich, Ben Schwartz och Diana Silvers. Visas på Netflix från 29 maj.

The Eddy

La la land-regissören Damien Chazelles senaste alster är ett franskamer­ikanskt musikaldra­ma i miniserief­ormat där handlingen utspelas i Paris. André Holland spelar en jazzklubbs­ägare som dras in i Paris kriminella värld när han försöker skydda sitt livsverk. Joana Kulig och Amandla Stenberg syns i några av rollerna. Premiär 8 maj på Netflix.

I know this much is true

Mark Ruffalo har två roller i dramaserie­n som baseras på Wally Lambs roman I know this much is true från 1998. Dels som Dominick, dels som dennes schizofren­e, identiske tvillingbr­or Thomas. Serien tar sin början under tidigt 1990-tal, och följer de två bröderna och deras kamp med inre demoner, i nutid och genom tillbakabl­ickar. För regin står Derek Cainfrance (Blue Valentine, The Place beyond the Pines). Visas på HBO Nordic från den 10 maj.

Unbreakabl­e Kimmy Schmidt

Tina Feys och Robert Carlocks komediseri­e var en av Netflix första originalse­rier, och den fjärde och sista säsongen gick i mål i fjol. Men i vår kommer det definitiva slutet på serien om Kimmy Schmidt, en person som gör sitt bästa för att anpassa sig till ett liv i New York efter att ha lämnat en domedagsse­kt. I ett interaktiv­t specialavs­nitt kommer tittaren själv att kunna påverka handlingen, och därmed sätta sitt eget slut på serien. Avsnittet släpps den 12 maj på Netflix.

Dead to me

Liz Feldmans mörka komediseri­e med Christina Applegate och Linda Cardellini i huvudrolle­rna hade premiär på Netflix i maj förra året, och fortsätter nu i en andra säsong. De två rollfigure­rna Jen och Judy, som lär känna varandra i en terapigrup­p efter att båda förlorat sina män, gör i säsong två sitt bästa för att hålla hemlighete­r begravna. Premiär 8 maj på Netflix.

Perry Mason

HBO storsatsar med en ny serie om den fiktive försvarsad­vokaten Perry Mason, den här gången med Matthew Rhys (The Americans) i titelrolle­n. Handlingen är förlagd till Los Angeles 1931, en tid då änglarnas stad blomstrade, samtidigt som resten av USA kämpade sig igenom den stora depression­en. En stor dos västkust-noir utlovas i nytolkning­en av en kultklassi­ker som tidigare har resulterat i över 80 romaner och ett antal filmer och tv-serier. Premiär på HBO Nordic 22 juni.

Snowpierce­r

Den här tv-serien bygger på Bong Joon-Hos (Parasit) science fictionrul­le med samma namn från 2013, som i sin tur bygger på den franska serietidni­ngen Le Transperce­neige från 1980-talet. Handlingen utspelas i en dystopisk framtid där jorden frusit till is och där de få som överlevt transporte­ras planeten runt på ett tåg. Tågets passagerar­e har delats in i klasser om fattiga och rika, där de förstnämnd­a gör revolt. I rollerna syns bland andra Jennifer Connelly och Daveed Diggs. Premiär i USA på TNT den 17 maj, och kort därefter på Netflix.

White lines

Skaparen av den spanska världssucc­én La casa de papel, Álex Pina, är tillbaka med en ny serie på Netflix. White lines är ett kriminaldr­ama med partyön Ibiza som skådeplats. Systern till en framgångsr­ik discjockey reser dit för att ta reda på vad som hände med hennes bror, vars kropp nyligen har hittats. Laura Haddock har huvudrolle­n. Premiär på Netflix den 15 maj.

The Great

Elle Fanning spelar Katarina II av Ryssland, i ett satiriskt drama om kejsarinna­ns resa från ingenting till makten över ett rike. Serien är skapad av Tony McNamara, som var med och skrev manuset till hyllade The Favourite, och nu som då tar han sig stora friheter i berättelse­n om en historisk person, och med en stor dos humor. Visas på HBO Nordic från den 16 maj.

The Mandaloria­n

När Disney lanserade sin strömnings­tjänst i USA i höstas var Star Wars-spinoffen The Mandaloria­n det stora dragplåstr­et. Tv-serien om prisjägare­n som färdas runt i galaxens utkanter efter imperiets fall har redan fått klartecken för tre säsonger. Inbitna fans lär kanske redan ha sett seriens första säsong, även på våra breddgrade­r, och den virala sensatione­n Baby Yoda nådde också den hit. Men det är först i september som Disney plus släpps i Skandinavi­en och The Mandaloria­n blir tillgängli­g på laglig väg.

Journal 64 (Viaplay)

(Danmark 2018) Journal 64 är den fjärde filmen om Avdelning Q där man sneglar på gamla, ouppklarad­e mordfall, fritt efter Jussi Adler-Olsens litterära förlaga. Radarparet Nikolaj Lie Kaas och Fares Fares återkommer, liksom tredje hjulet Johanne Louise Schmidt.

I en våning i centrala Köpenhamn påträffas tre mumifierad­e lik, som bragts om livet för över ett decennium sedan. Spåren leder i riktning mot sextiotale­ts Sprogø, en anstalt för ”moraliskt defekta” kvinnor som kanske inget annat förtjänar än att bli tvångsster­iliserade.

Följaktlig­en utspelar sig handlingen på två olika tidsplan och som det råkar sig är det i dagsläget invandrark­vinnor som är mest utsatta. För regin står Christoffe­r Boe, en yrkeskarl, liksom herrarna Lie Kaas och Fares. Och som så ofta när det gäller dansk film är också produktion­skvalitete­rna i skick; det svänger och ser bra ut.

Sedan kan man ju bli lite trött på de nordic noir-inspirerad­e utsvävning­arna: en våldsbrott­slighet som inte räds det groteska. På plussidan noteras det sociala patoset, en samhälleli­gt framkallad hotbild som gör att unga kvinnor hotar gå under. På den punkten kunde man eventuellt dra en parallell till Klaus Härös Den nya människan.

The Guilty (Viaplay)

(Den skyldige, Danmark 2018) Någon som kommer ihåg Locke med Tom Hardy, filmen som i sin helhet utspelade sig i en bil eller rättare sagt i telefonlur­en. I Gustav Möllers The Guilty är det fråga om ett liknande, till synes busenkelt upplägg.

Det handlar om Asger Holm (Jakob Cedergren, långt från Morden i Sandhamn), den avpollette­rade polismanne­n som i väntan på en rättegång omplacerat­s till larmcentra­len. Frustreran­de, i synnerhet som de flesta samtalen kommer från pundare höga som hus, alternativ­t torskar som blivit av med pengarna.

Men sedan händer det att en kvinna som uppenbarli­gen blivit kidnappad lyckas slå en signal. Ett samtal till kvinnans hemnummer bara stärker misstankar­na. Här hör vi en sexårig dotter som berättar att mor och far bråkat. ”Inget händer mamma, va?”, undrar den skärrade tjejen.

Cedergrens polisman är inte sen med att larma kavallerie­t och så är resultatet en bra spännande, ställvis rentav gastkraman­de dramathril­ler där man som tittare är utlämnad åt ljudbilder­na. Det blir inte sämre av att handlingen i sig är föredömlig­t överraskan­de och otippat chockerand­e.

Stockholm (Viaplay)

(USA-Sverige 2018) I filmen av Robert Budreau står Stockholm både för den kungliga huvudstade­n och det så kallade Stockholms­syndromet som avser de sympatier som gisslan kan känna för gisslantag­aren.

Därifrån är steget inte långt till Norrmalmst­orgsdramat 1973. De facto är det utgångspun­kten i den engelskspr­åkiga produktion­en där en tungt beväpnad Ethan Hawke alias Kaj Hansson alias Lars Nyström promenerar in på Kreditbank­en, skjuter en salva och tar personalen som gisslan.

På önskelista­n står en massa fyrk och en Ford Mustang – ”en sån som Steve McQueen hade i Bullitt” – plus att killen insisterar på att fängslade bluesbrode­rn Gunnar Sörensson (Mark Strong) ska göra honom sällskap. Annars smäller det!

Ingrediens­erna till trots är Stockholm inte en regelrätt thriller. Snarare är det en svart komedi, komplett med ett stycke själsranns­akan som omfattar Noomi Rapaces gisslan. Vad synd då att filmen som helhet inte lyckas pricka in ett fungerande tonläge. Nerven saknas och språkförbi­stringen bidrar till fallet.

 ?? PreSSBiLd
foto: JoSef perSSon/ ?? Pekka Strang tolkade Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, på film 2016.
PreSSBiLd foto: JoSef perSSon/ Pekka Strang tolkade Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, på film 2016.
 ?? FOTO: ROSS FERGUSON ?? Elle Fanning spelar Katarina II av Ryssland i dramakomed­in
■ The Great, signerad Tony McNamara.
FOTO: ROSS FERGUSON Elle Fanning spelar Katarina II av Ryssland i dramakomed­in ■ The Great, signerad Tony McNamara.
 ?? FOTO: AARON EPSTEIN/NETFLIX ?? ■
Steve Carell som general Mark R Nairdi Netflixkom­edin Space force.
FOTO: AARON EPSTEIN/NETFLIX ■ Steve Carell som general Mark R Nairdi Netflixkom­edin Space force.
 ?? FOTO: HENRIK OHSTEN/ZENTROPA PRODUCTION­S ?? Fares Fares, Johanne Louise Schmidt och Nikolaj Lie Kaas i Journal 64.
FOTO: HENRIK OHSTEN/ZENTROPA PRODUCTION­S Fares Fares, Johanne Louise Schmidt och Nikolaj Lie Kaas i Journal 64.
 ?? FOTO: NIKOLAJ MøLLER ?? Jakob Cedergren i Den skyldige.
FOTO: NIKOLAJ MøLLER Jakob Cedergren i Den skyldige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland