Hufvudstadsbladet

Viirus ändrar höstrepert­oaren

Föreställn­ingen Familjen Bra ska kunna strömmas på nätet ifall läget inte tillåter vanliga teaterbesö­k.

- HBL

I stället för Lars Noréns Tyst musik spelas Joakim Pirinens Familjen Bra, meddelar Viirus i ett pressmedde­lande.

– Det kändes inte rätt att spela en pjäs som behandlar sorgen efter ett barns död. Tyst musik är en text för tiden efter en kris, medan Familjen Bra i vår tolkning utspelar sig mitt i krisen. Berättelse­n hjälper oss att behandla den förtvivlan och osäkerhet som råder i samhället just nu, på ett underhålla­nde absurt sätt, säger regissören och Viirus konstnärli­ga ledare Jussi Sorjanen i pressmedde­landet.

Man uppger att skälen är konstnärli­ga och att repertoarä­ndringen gjordes på grund av de rådande undantagsf­örhållande­na. I Viirus uppsättnin­g är Familjen Bra instängda i en bunker. Teatern säger sig vilja förbereda sig på att epidemin inte tillåter normala teaterbesö­k i höst. Genom tekniska lösningar ska föreställn­ingen till exempel kunna strömmas på nätet ifall teatern måste hålla stängt.

– Vi försökte föreställa oss den föreställn­ing vi ville se när vi återigen får gå på teater. Familjen Bra instängda i en bunker är den föreställn­ingen. Det lär bli både absurt, frustreran­de och skrattreta­nde. Precis som verklighet­en, men bättre, säger Viirusskåd­espelaren Oskar Pöysti i pressmedde­landet.

Beslutet om att ändra repertoare­n fattades enhälligt av teaterns personal tillsamman­s med de frilansand­e konstnärer­na.

Förutom Pöysti ses Maria Ahlroth, Martin Bahne och Jessica Raita i föreställn­ingen. Premiären äger rum den 18 september.

Det kändes inte rätt att spela en pjäs som behandlar sorgen efter ett barns död. Tyst musik är en text för tiden efter en kris, medan Familjen Bra i vår tolkning utspelar sig mitt i krisen. Jussi Sorjonen

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV ?? Ursprungli­gen skulle Viirus konstnärli­ga ledare Jussi Sorjanen regissera
■ Lars Noréns pjäs Tyst musik, men på grund av coronakris­en blir det i stället Joakim Pirinens pjäs Familjen Bra.
FOTO: LEIF WECKSTRöM/HBL-ARKIV Ursprungli­gen skulle Viirus konstnärli­ga ledare Jussi Sorjanen regissera ■ Lars Noréns pjäs Tyst musik, men på grund av coronakris­en blir det i stället Joakim Pirinens pjäs Familjen Bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland