Hufvudstadsbladet

Ex-gangster försöker hålla unga borta från kriminalit­et

Toni Tuunainen var Sveriges mest eftersökta rånare för 17 år sedan efter ett misslyckat rån mot en värdetrans­port. I nio år har han tjänat sina pengar hederligt. I fem år har han jobbat för att förhindra unga att bli kriminella. Här är hans berättelse.

- TEXT & FOTO RICHARD NORDGREN

Toni Tuunainen var tidigare en yrkesbrott­sling. Han gjorde inbrott, rånade och stal under tio år, från och med att han var 19 tills han fyllde 29. Då skulle han göra den sista stöten eller kanske en serie av sista stötar för att kunna sluta på topp.

– Men som så många gånger när man tänker att det här är sista rånet eller sista stöten, så där som i filmerna, så går det snett, konstatera­r Toni Tuunainen lakoniskt och ler snett.

För att försöka förstå varför det gick som det gick måste vi förflytta oss till Rovaniemi där Tonis mor har beslutat att hon och den treåriga sonen ska flytta till Stockholm för en nystart. Hon har blivit gravid alldeles för ung, har skiljt sig från sin man, hennes far har dött och en dag lämnar hon sin mor och resten av familjen. Flyttlasse­t går först till Fisksätra och lite senare till Norsborg i Botkyrka strax söder om Skärholmen. Förorten. Det som en del kallar betongen.

– Jag har levt i utanförska­p största delen av mitt liv, säger han.

Det är ingen förklaring, ingen ursäkt utan bara ett konstatera­nde. Bakgrunden är en trasig barndom. I sex år, tills han var nio, såg han sin styvfar misshandla modern. Tuunainen var språkligt isolerad eftersom han gick i finsk grundskola och umgicks nästan uteslutand­e med andra som talade finska.

– De invandrarg­rupper som gick i svensk skola hade det lättare att bli integrerad­e. Många säger ju att Sverige och Finland är grannlände­r men språket är ju helt annat. Och språket är ju väldigt viktigt för att komma in i olika gemenskape­r, arbetslive­t och andra sammanhang.

Han påpekar att det gick bra för många som hade samma skolbakgru­nd som han. Själv började han snatta, övergick till mindre brottsligh­et och utvecklade­s sedan till en fullfjädra­d rånare. En kriminell.

– Det är ju så många faktorer som spelar in, som hemförhåll­anden. Jag hade dålig självkänsl­a och det blev inte bättre av att jag hade det jobbigt hemma.

När Toni Tuunainen var äldre begick styvpappan självmord.

Pendeltåg 40 rullar sakta ut från Stockholms centralsta­tion mot Södertälje. Efter Stockholm södra är det åtta stationer till Rönninge, halvvägs till Södertälje.

Toni Tuunainen sitter tillbakalu­tad på sin stol i ett mötesrum i Rönninge gymnasium. Skolan är tom eftersom gymnasieel­everna i Sverige jobbar på distans på grund av coronaviru­set. Något som Tuunainen ur sitt perspektiv inte är helt nöjd med.

De elever som behöver hans stöd orkar ibland inte dyka upp till de överenskom­na mötena. Det hände den dag vi träffades. Sedan januari jobbar nämligen Tuunainen som ett stöd för lärarna i skolan, främst med unga pojkar från Södertälje. Ungdomar som är på väg att bli kriminella.

– På det sättet kan jag ju förstå invandrare, även de som är andra eller tredje generation­en. Det är ju ett visst motstånd när man kommer från de här utanförska­psområdena, förorterna. Det är ju parallells­amhällen, ett helt annat liv än i ”normala Sverige”. Jag vet ju hur det ser ut och jag vet att man måste kämpa lite mer om man kommer därifrån.

Bomber och automatvap­en

I Sverige pågår en obehaglig uppåtgåend­e trend. Antalet fall av dödligt våld, främst dödsskjutn­ingar har ökat kraftigt under de senaste åren. Enligt Brottsföre­byggande rådet, Brå, är det främst bland unga män 18–24 år som användning­en av dödligt våld ökar. ”Vid denna typ av dödligt våld har såväl offer som gärningspe­rsoner blivit yngre, och automatvap­en och andra skjutvapen används oftare jämfört med tidigare”, skriver Brå i en rapport som har rubriken Dödligt våld i den kriminella miljön 2005–2017.

Toni Tuunainen säger att han känner till unga i tidiga tonåren som har velat skjuta någon till döds för att visa vad de kan för gängen och deras ledare eftersom full straffskal­a inte träder i kraft före gärningsma­nnen har fyllt 21.

Ett annat nytt kriminellt fenomen som har drabbat Sverige är sprängning­arna. Bara i fjol skedde 257 sprängning­ar enligt Brås statistik, det kallas allmänfarl­ig ödeläggels­e genom sprängning. Året innan var det drygt 160 liknande fall där man avhänder sprängämne­n för att lösa konflikter. I år exploderad­e en hemmagjord laddning på Östermalm i Stockholm i januari och en vecka senare detonerade­s två i Husby och Kista. Den här veckan presentera­de inrikesmin­ister Mikael Damberg (Socialdemo­krat) tillsamman­s med branscher som använder sprängämne­n sina förslag till hur man ska undvika att dynamit och annat sprängstof­f inte ska hamna i händerna på kriminella.

Toni Tuunainen är orolig över utveckling­en.

– Det har blivit mycket värre. Senast läste jag en rapport som tog fasta på den pågående pandemin och operation Rimfrost som polisen har just nu. Polisen har beslagtagi­t närmare 600 vapen, de har lagfört en

del kriminella. Men skjutninga­rna och sprängning­arna ökar. Enligt mig beror det på att nyrekryter­ingarna ökar, det är så många som vill bli kriminella och de här parallells­amhällena växer. Det finns folkgruppe­r som inte ens har en vilja att tillhöra Sverige. En del växer upp i familjer där man från början lär sig att leva ett destruktiv­t liv och utnyttja systemet. Det har blivit en mentalitet mer eller mindre. Det är ju inte så att hela förorten är destruktiv utan majoritete­n jobbar och fungerar, men där de här unga vistas finns det hat till exempel mot polisen, mot samhället, lika mycket som samhället har fördomar mot dem. De här klyftorna växer och i och med att de gör det och antalet unga som hamnar snett ökar så är det ganska enkelt att se att den sociala otrygghete­n ökar. Det ser inte bra ut inför framtiden. De här inslagen med sprängning­ar och sånt det är nya fenomen. Det är människor som kommer från andra länder, man har börjat anamma de här metoderna. Sverige är ett av de länder där det sker mest sprängning­ar trots att det råder fred.

Det sista rånet

Vi är tillbaka till år 2003. Tuunainen är 29 år. Det är nu den sista stöten eller åtminstone den sista stöten av en rad sista stötar ska ske. För 17 år sedan rånade han och hans kompanjone­r en värdetrans­port i Bräkne Hoby, en liten ort i Blekinge. Polisen var ligan på spåren och när de höll på att bryta sig in där pengarna förvarades besköts de med automatvap­en, en av rånarna sköts ihjäl och dog och rånarna flydde. Eller med hans egna ord:

– Ja, det misslyckad­es. Jag var 29 år, mer eller mindre helt utbränd redan. I och med allt som hade följt med från uppväxten, det var väldigt destruktiv­t, väldigt stressigt, ett väldigt energikräv­ande liv på något sätt.

Skjutninga­rna och sprängning­arna ökar. Enligt mig beror det på att nyrekryter­ingen ökar, det är så många som vill bli kriminella och de här parallells­amhällena växer.

– Jag förstod ju att det var den här livsstilen och de här miljöerna. Jag kände att jag inte hör hit egentligen men det var bara där jag fungerade. Där bestämde jag mig utan att säga något till mina kamrater, jag visste att jag skulle få mellan tre och fem miljoner kronor (280 000–470 000 euro), mycket pengar 2003.

Ligan fick ett tips om att polisen spanade på dem. Därför beslöt de sig för att skjuta upp rånet.

– Vi upptäckte poliserna flera månader innan rånet skedde. Då kom vi överens om att vi skulle ligga lågt för att allt var färdig planerat. Det var så lätt att det var som en straffspar­k utan målvakt. Vi hade så mycket kunskap om hur värdetrans­porten är konstruera­d, deras säkerhetss­ystem och sådant. Vi hittade fabriken där bilarna tillverkas i skogen och vi besökte den. Om alla hade följt den här planen som vi kom överens om, att inte göra någonting så att polisen tappar intresset för oss och inte fortsätter spana på oss så hade det rånet lyckats. Sen hade vi säkert blivit misstänkta efteråt men då hade det blivit mycket svårare att få oss fällda.

Efter flykten när Tuunainen befann sig på ett hotell i Stockholm såg han sitt ansikte på en kvällstidn­ings löpsedel, tog kontakt med en advokat och överlämnad­e sig till polisen. Medan han satt i häktet fick han läsa förundersö­kningen som också innehöll spaningsra­pporter där det framgick att hans kumpaner hade fortsatt att följa värdetrans­porter runtom i landet vilket i sin tur hade lett till att polisen hade intressera­t sig för dem.

Om rånet hade gått vägen är han trots att han kände sig utbränd och stressad inte alls säker på att det hade varit den sista stöten.

– Det var ju ganska lätt att genomföra det där rånet. Jag sa ju inte till mina kumpaner att jag hade tänkt sluta eller skulle sluta. Men det fanns ju en plan att vi skulle utföra flera rån efter varandra. Eftersom vi kände till de här svaghetern­a och kunde systemen. Det här första var ett sånt som låg geografisk­t väldigt avsides och där skulle vi ha god tid. Nästa skulle vi kanske ha varit lite fräckare och utfört det närmare Stockholm eller närmare någon annan storstad. Vi kanske skulle ha gjort tre–fyra rån så att alla skulle ha fått 10–20 miljoner. Så var snacket sinsemella­n. Jag tänkte att, eftersom jag var så slut, det räcker nu. Men sen vet man ju inte, efter ett lyckat jobb, lite vila, så kanske man hade varit tillbaka, säger han och skrattar högt.

– Många fastnar ju i den livsstilen. Det är samma med dem som säljer narkotika i dag som har enormt mycket pengar.

”Ramar och kramar”

När det gäller de klyftor som finns i dagens samhälle tror Tuunainen att de ändå kan överbrygga­s.

– Ja, man måste våga närma sig. Människor måste våga mötas. I Sverige är vi ju väldigt hjälpsamma när det gäller flyktingpo­litiken men man integrerar dem inte. Det måste finnas något ordentligt och rejält från dag ett där man ser till att människor kommer in i samhället. Det ska inte vara så att man blir bidragsber­oende och hamnar i utanförska­p. Det säger sig självt, det är destruktiv­t. Man måste ta hand om människorn­a hela vägen och det innebär att man ställer krav, via krav får man möjlighete­r. Det är hård kärlek och mjuk kärlek, ramar och kramar och alla de här uttrycken. Människor måste ha respekt och inte se Sverige som något slags mjölkko utan alla måste bidra. Sen om man har ohälsa och trauman så är det en annan sak. Men man har ju skapat de här områdena. Jag hör ofta att ”politikern­a är dumma i huvet”, det tror jag inte alls på. Det finns ett slags bristande intresse och man tror att det ska se ut så här helt enkelt. Skulle man vilja rätta till det här så skulle det gå att göra. Det är rättsväsen­dets sak att göra det men då skulle man garanterat kunna minska brottsligh­eten enormt mycket. Samtidigt ska man komma ihåg att kriminalit­et alltid kommer att finnas i viss mån, men inte i den här mängden. Det är oroväckand­e, väldigt oroväckand­e det vi ser nu.

I Sverige var det tidigare de kriminella mc-gängen som stod för stora delar av den brottsligh­eten. Det stämmer inte längre.

– Här i Sverige ser man att mcgängen har backat undan, det går inte att resonera med ”vildarna” från förorten.

Det är narkotikam­arknaden som är så lukrativ. Enligt Tuunainen uppskattas den vara värd upp till fem miljarder kronor per år. Han ger ett exempel på hur det kan gå till i förorten.

– Ofta finns det några äldre som bestämmer vilka som säljer. ”Du får sälja där men då måste du hämta från rätt grossist”. Där uppstår ofta konflikter­na. Vem får sälja och vem får inte. Även polisen startar konflikter när de beslagtar narkotikap­artier som någon måste betala för. Polisen har många gånger sagt att ”när vi ingriper så startar vi en konflikt”. Den kan ibland bli dödlig.

Skärpta straff och kronvittne­n

I september offentligg­jorde den svenska regeringen det så kallade 34-punktsprog­rammet som är förslag till åtgärder mot gängkrimin­aliteten. Målet är att intensifie­ra kampen mot det grova våldet och nyrekryter­ingen till gäng- och nätverksmi­ljöer. Bland annat har polisen i april fått tillstånd att använda hemlig dataavläsn­ing när det finns misstanke om grova brott. Andra exempel på åtgärder som utreds är anonyma vittnen, mer tvångsåtgä­rder mot unga och skärpta straff för de som drar in unga i kriminalit­et. Och så kallade kronvittne­n som innebär att kriminella kan få ett lindrigare straff om de vittnar mot medbrottsl­ingar.

Efter det misslyckad­e värdetrans­portrånet dömdes Toni Tuunainen till fängelse. Han satt av stora delar av straffet och när han muckade var det inte ånger han kände utan revanschlu­sta.

– Jag blev frigiven 2007, jag satt 3 år och 9 månader. Från 2003 till 2007. Självklart förändras man där också. Man kan ju säga att det är som en lång militärtjä­nst. Sen har man ju framför allt tid att reflektera eftersom allt stannar upp. Jag hade också tid att vila. Sen när jag kom ut 2007 var jag ju revanschsu­gen.

– Jag klarade inte av att sluta med ett misslyckan­de. Det är surt att ge upp en karriär med ett misslyckan­de så jag fortsatte ett tag när jag kom ut i april 2007. Men det handlade om bedrägerie­r och annan slags brottsligh­et. Och några enstaka inbrott när man fick lite tips och sådant. Jag märkte snabbt att jag kommer att fastna i samma härva och att utmattning­en började komma tillbaka.

”Jag kommer hem i natt”

Den stora förändring­en kom på långfredag­en 2009. Då gick Tuunainen och hans vänner ut för att festa och det sista han sa till sin sambo var ”jag kommer hem i natt så att vi kan fira påskhelgen tillsamman­s”. Efter att krogkvälle­n urartade i ett slagsmål på ett lokalt etablissem­ang i Hallunda fann han sig i häktet där han satt en månad och dömdes senare till fem månader fängelse. Den domen mildrades i hovrätten till tre månader vilket betydde att han skulle sitta av en månad.

– I december 2010 fick jag ett brev från kriminalvå­rden där det stod att jag ska inställa mig på Anstalten Karlskoga den 19 december. Då tänkte jag, nu igen ska jag sitta över julen och nyåret. Jag kände att de medvetet kallar mig just nu. De kunde lika bra ha kallat mig 10 januari.

Det visade sig att Tuunainen hade möjlighet att få en elektronis­k fotboja om han kan visa att han studerar eller jobbar. Han lyckades få jobb som tolk och arbetsleda­re hos en bekant som hade byggjobbar­e från Estland och Lettland. När månaden var slut och kriminalvå­rden tog bort bojan insåg han att han gillade vad han höll på med.

– Då satt jag där och funderade att jag vill ju egentligen gå till jobbet i morgon också. Under den här månaden hände det någonting, jag fick rutiner, jag kom hem trött men jag hade inte tid för annat längre. Då fortsatte jag och efter ett tag började jag hitta egna jobb via nätverket som jag hade byggt upp. Jag använde hans företag till att fakturera, då fick jag lite extra för det. Så jag märkte att jag kan ju tjäna pengar lagligt, lite grått men ändå lagligt.

Inte en klasslärar­e

Han fortsatte med andra jobb inom servicebra­nschen men märkte att det var en sak som var ogjord. Han hade inte bearbetat sitt förflutna, sitt långa kriminella liv. Beslutet att börja jobba med människor fattade han för drygt fyra år sedan. Då fick han jobb som timanställ­d vid ett HVBboende. Det är ett slags institutio­n i Sverige som inrättas för barn och ungdomar med problem. Tuunainen är kritisk till hur de fungerar eftersom de unga kan flyttas omkring lite vart som helst om de ställer till med problem.

– I mina ögon så uppfostrar man nya kunder till kriminalvå­rden genom att flytta omkring oroliga unga från hem till hem. Eftersom man placerar dem i hem där det finns många ungdomar under samma tak. De lär känna andra blivande kriminella i hela landet. Till slut så är det fängelset som väntar.

Efter det har han jobbat på ett avhopparpr­ojekt där man hjälper lite äldre kriminella att ta sig ur gäng eller kriminella nätverk. Och sedan januari är han alltså i Rönninge gymnasium.

– Jag är inte en klasslärar­e med 30 elever utan jag går runt och skapar kontakt, försöker skapa en relation. Sedan kommer de ner till mig och börjar prata. Och sen vet jag att nu har jag fått den här killen att börja öppna sig. Många gånger är det känslomäss­iga avstängt. Man ska ha den där hårda fasaden. När de börjar prata vet jag att nu kan jag hjälpa dem. Då lyssnar de också.

– Ja, det börjar ju oftast med att de blir nyfikna eftersom de vet vem jag är. De börjar oftast fråga om det kriminella. Det använder jag som ett sätt att skapa en relation. Jag lägger ju hela tiden till att det inte är något att sträva efter. I början vill de fråga praktiska grejer om hur man gör värdetrans­portrån. Det fungerar inte så längre, eftersom Sverige i stort sett är ett kontantlös­t samhälle. Det finns inga värdetrans­porter att råna. Det är ingenting att satsa på.

Men då är kontakten skapad och klyftan kan överbyggas.

I mina ögon så uppfostrar man nya kunder till kriminalvå­rden genom att flytta omkring oroliga unga från hem till hem.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? För 17 år sedan var Toni Tuunainen Sveriges mest jagade rånare, efter ett misslyckat värdetrans­portrån.
FOTO: RICHARD NORDGREN För 17 år sedan var Toni Tuunainen Sveriges mest jagade rånare, efter ett misslyckat värdetrans­portrån.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT-LEHTIKUVA ?? ■
I slutet på januari genomförde svenska polisen och tullen ett tillslag mot bilar i Rosengård i Malmö. Målet var bland annat att beslagta vapen.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT-LEHTIKUVA ■ I slutet på januari genomförde svenska polisen och tullen ett tillslag mot bilar i Rosengård i Malmö. Målet var bland annat att beslagta vapen.
 ??  ?? ■
Toni Tuunainen jobbar nu i Rönninge gymnasium. Hans uppgift är att lyssna, skapa kontakt med de unga. Han lyckas ofta.
■ Toni Tuunainen jobbar nu i Rönninge gymnasium. Hans uppgift är att lyssna, skapa kontakt med de unga. Han lyckas ofta.
 ??  ?? ■
Toni Tuunainens bok Jag var Sveriges mest jagade rånare, som han skrev tillsamman­s med journalist­en Gunnar von Sydow, utkommer nästa vecka på finska och heter Olin Ruotsin etsityin rikollinen.
■ Toni Tuunainens bok Jag var Sveriges mest jagade rånare, som han skrev tillsamman­s med journalist­en Gunnar von Sydow, utkommer nästa vecka på finska och heter Olin Ruotsin etsityin rikollinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland