Hufvudstadsbladet

Vaccin kan dröja över ett år

Forskare världen över har fullt fokus på att ta fram ett fungerande vaccin

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Runtom i världen jobbar vaccinfors­karna febrilt med att ta fram ett nytt vaccin mot det nya coronaviru­set. De mest lovande kandidatva­ccinen testas redan på människor. Men det tar sannolikt mer än ett år innan ett vaccin kan godkännas och tillverkas i flera miljarder doser för att vaccinera hela världens befolkning.

Det är inte ens säkert att det någonsin kommer att finnas ett vaccin mot covid-19.

Det finns inget vaccin mot andra, besläktade coronaviru­s som sars och mers. Äldre människor är mest utsatta för covid-19, men vanligtvis fungerar vaccin sämst hos äldre människor.

Färdigt i sommar. Lovande resultat. Nästan färdigt. Testas redan på människor.

Nyhetsflöd­et under de senaste veckorna har väckt förhoppnin­gar om att ett vaccin mot den fruktade covid-19-virussjukd­omen kan vara tillgängli­gt inom några månader. USA:s president Donald Trump sade nyligen att han är övertygad om att det finns ett vaccin redan i år. I verklighet­en kan det ta mer än tolv månader ännu – om det ens är möjligt att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviru­set.

– Precis som de flesta vaccinfors­kare, tror jag inte att vaccinet blir klart inom 18 månader, säger professor Annelies Wilder-Smith, vid institutet för hygien och tropiska sjukdomar i London, till The Guardian.

Inga existerand­e vaccin

Det har aldrig gått att utveckla ett vaccin inom mindre än arton månader. Det tog fyra år att få fram ett vaccin mot påssjuka, vilket anses vara ett slags inofficiel­lt världsreko­rd. Andra virussjukd­omar finns det fortfarand­e inte vaccin mot, exempelvis hiv – trots årtionden av intensiv forskning.

Då H1N1-viruset förorsakad­e en pandemi 2009–2010 – den så kallade svininflue­nsan – tog det mindre än ett halvår att utveckla ett effektivt vaccin. Det var dock betydligt mindre komplicera­t, eftersom H1N1-viruset är nära besläktat med vanlig influensa, som det redan fanns vaccin mot.

Coronaviru­s är annorlunda. Det finns för närvarande fyra andra, vanliga coronaviru­s som förorsakar lindrig förkylning hos människor. Före covid-19 har coronaviru­s också förorsakat två allvarliga virusutbro­tt: sars och mers. Det finns också coronaviru­s som är farliga för katter och hundar. Det finns inget vaccin mot något coronaviru­s.

DNA-teknik

Vaccintekn­ologierna har dock gått framåt sedan vaccinet mot påssjuka utvecklade­s under 1960-talet. Traditione­llt har vaccin grundat sig på en injektion av inaktivera­t virus, som förorsakar en immunreakt­ion, som leder till att kroppen i framtiden är bättre förberedd för att avvärja en infektion av samma slags virus.

Moderna, ett bioteknikf­öretag i Boston, inledde kliniska försök med ett nytt RNA-vaccin mot sarscov-2-viruset redan i februari. Det experiment­ella vaccinet har redan testats på människor och kommer härnäst att testas på en större grupp, bestående av 600 frivilliga. Utveckling­sarbetet har gått så snabbt, eftersom vaccinfors­karna kunde förlita sig på tidigare erfarenhet­er av sars och mers.

DNA- och RNA-vaccin grundar sig på att injicera en gensekvens för att få kroppens egna celler att producera antigener av coronaviru­set – eller närmare bestämt en del av coronaviru­set, ytproteine­t som påminner om en spik. Spikprotei­net förorsakar i sin tur en immunreakt­ion i kroppen. Det finns dock inte ett enda fungerande DNA- eller RNA-vaccin för tillfället.

Spikprotei­n

Största delen av de vaccin som är i utveckling­sstadiet grundar sig på att skapa ett försvar mot coronaviru­sets spikprotei­n, som fäster sig vid cellmembra­nets ACE-enzym. Men det finns en rad olika tillvägagå­ngssätt. Vid Jenner-institutet vid University of Oxford i Storbritan­nien har forskarna uppnått lovande resultat med ett så kallat vektorvacc­in, där man modifierat ett adenovirus från chimpanser med coronaviru­sets spikprotei­n. Adenovirus­et har oskadliggj­orts så det inte kan föröka sig hos den som blir vaccinerad. Det första vaccinet mot det dödliga ebolavirus­et utnyttjade liknande teknik.

– Jag har personlige­n ett högt förtroende för det här vaccinet, säger professor Sarah Gilbert, som lett utveckling­sarbetet till BBC.

Över hundra kandidatva­ccin

Vektorvacc­inet visade sig vara effektivt hos rhesusapor, som anses ha ett ganska likadant immunförsv­ar som människan. För tillfället pågår ett test på människor med 800 deltagare i Storbritan­nien, varav hälften fått det experiment­ella vektorvacc­inet och resten ett vaccin mot meningitis.

Totalt pågår kliniska tester av åtta olika kandidatva­ccin, i USA, Storbritan­nien och Kina. Ytterligar­e 102 kandidatva­ccin är fortfarand­e i utveckling­sstadiet, enligt världshäls­oorganisat­ionen WHO.

Även i Finland utvecklas ett par kandidatva­ccin. Vid universite­tet i Kuopio arbetar en grupp forskare med ett vaccin som grundar sig på genteknik. Vid universite­tet i Tammerfors jobbar man med ett proteinbas­erat vaccin som grundar sig på viruslikna­nde partiklar, samma teknik som förut använts för att producera vaccin mot papillomvi­rus.

Det har gått snabbt att ta fram en mängd kandidatva­ccin, då vaccinfors­karna runtom i världen lagt allt annat åt sidan och fokuserat på ett vaccin mot covid-19. Det betyder inte att resten av utveckling­sarbetet går lika fort.

Etiska skäl

Vaccinfors­karna måste försäkra sig om att vaccinet inte förorsakar allvarliga biverkning­ar. H1N1-vaccinet mot svininflue­nsa visade sig förorsaka en förhöjd risk för narkolepsi hos barn. En del av de kandidatva­ccin som togs fram mot sars förorsakad­e allvarliga komplikati­oner i djurförsök. Det krävs ingående kliniska studier.

På grund av etiska skäl kan vaccinfors­karna inte avsiktligt smitta försöksdel­tagarna, utan i stället – som i University of Oxfords försök – vaccineras en del av befolkning­en. Då uppstår också praktiska hinder, eftersom exempelvis Storbritan­nien infört kraftiga restriktio­ner för att bromsa virusutbro­ttet, vilket innebär att försöksdel­tagarna inte är lika utsatta för viruset som förut. Följande fas är en större försöksgru­pp. Det tar månader.

Även om ett vaccin ser ut att provocera fram en immunologi­sk reaktion, är det osäkert om det räcker för att skapa immunitet – i synnerhet hos äldre människor med svagare immunrespo­ns. Även om vaccinet inte ger äldre personer immunitet, kan det dock skydda dem genom att förhindra yngre från att sprida viruset.

”12–18 månader”

Även om det går att ta fram ett effektivt, tryggt vaccin kommer det att ta lång tid innan det är tillgängli­gt för alla. För tillfället finns det inte kapacitet att masstillve­rka flera miljarder vaccindose­r för hela världens befolkning, särskilt inte om det nya vaccinet grundar sig på en ny teknologi som inte använts för massproduk­tion förut. ”Realistisk­t sett, vaccin mot sars-cov-2 kommer inte att vara tillgängli­gt förrän om ytterligar­e 12–18 månader”, skriver forskarna Fatima Amanat och Florian Krammer i en vetenskapl­ig artikel i tidskrifte­n Immunity.

Förstärkni­ngsdoser

Det är också osäkert om en vaccinatio­n räcker till för att skapa immunitet. Det förekommer rapporter om att en del av de tillfriskn­ade covid19-patientern­a blivit smittade igen, men det beror sannolikt på otillförli­tliga testresult­at. Patienter som tillfriskn­at efter sars eller mers uppvisade vanligtvis immunitet i cirka tre år, men de kandidatva­ccin som togs fram hann aldrig testas ordentligt kliniskt. Det behöver inte betyda att ett vaccin mot covid-19 inte skulle ge mera långvarig immunitet, men hur som helst behövs det troligen minst en förstärkni­ngsdos.

Så länge det inte finns ett vaccin, kan covid-19 sprida sig igen om länderna lättar på restriktio­nerna. Det betyder att folk antingen måste lära sig leva med ständiga restriktio­ner, eller hoppas att det så småningom bildas ett flockskydd då tillräckli­gt många exponerats för sars-cov2-viruset.

 ??  ??
 ?? FOTO: NICOLAS ASFOURI/LEHTIKUVA ?? ■
Det kinesiska läkemedels­företaget Sinovac har inlett kliniska försök på människor med ett kandidatva­ccin mot sars-cov-2, som visade sig fungera hos rhesusapor.
FOTO: NICOLAS ASFOURI/LEHTIKUVA ■ Det kinesiska läkemedels­företaget Sinovac har inlett kliniska försök på människor med ett kandidatva­ccin mot sars-cov-2, som visade sig fungera hos rhesusapor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland