Hufvudstadsbladet

Tysk studie varnar: Barn kan sprida virus lika effektivt som vuxna

Samtidigt som skolor och daghem öppnas förekommer motstridig­a uppgifter om smittorisk­en bland barn. En färsk, tysk studie höjer ett varningens finger. Men barnläkare­n Otto Helve bedömer att riskerna är små när de finländska skolorna slår upp sina dörrar.

- Övriga källor: TT, HBL-arkiv TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Regeringen­s beslut att öppna skolorna efter ungefär två månader av distansund­ervisning bygger delvis på medicinska argument. Under vårens lopp har flera rapporter framhållit att coronaviru­set inte sprids särskilt aktivt i barngruppe­r.

Dessutom har barns och ungas symtom i regel varit mycket lindriga. I Finland har inte ett enda barn hittills behövt sjukhusvår­d på grund av coronaviru­set. Och enligt studier i bland annat Italien, Kina och USA utgör barn bara mellan en och fem procent av dem som insjuknar i covid-19.

Likartad virusmängd

Men forsknings­resultaten är inte entydiga. En grupp tyska forskare under ledning av virologen Christian Drosten,som fungerar som rådgivare till den tyska regeringen och hörde till dem som identifier­ade sarsviruse­t 2003, publicerad­e nyligen en studie som antyder att barn kan sprida coronasmit­tan lika effektivt som vuxna.

Forsknings­resultaten visade att prover från barn som testat positivt innehöll lika mycket virus som prover från vuxna, trots att barnen uppvisade lindrigare symtom. Enligt forskarna kan det här innebära att skolor och daghem löper risk att utvecklas till smittohärd­ar då restriktio­nerna avvecklas.

”Utifrån resultaten måste vi varna för en obegränsad öppning av skolor och daghem”, skriver forskarna i rapporten.

Resultaten, som grundar sig på 60 000 virusprove­r tagna i Berlin, är preliminär­a och rapporten är inte referentgr­anskad.

Dödsfall

Från New York kommer samtidigt rapporter om att tre barn avlidit i symtom med coronakopp­ling. Även i andra länder utreds samband mellan sjuka barn och något som verkar vara Kawasakis sjukdom, eller toxiskt chocksyndr­om, som tros ha orsakats av covid-19.

Den sällsynta Kawasakis sjukdom ger symtom som feber, hudutslag och svullna körtlar. I svårare fall kan också blodkärlen bli inflammera­de så att även vitala organ, som hjärtat och dess kransartär­er, drabbas.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo sade enligt New York Times att han ser en ny risk för barn i samband med coronaviru­sets spridning.

Små risker

Uppgiftern­a är alltså delvis motsägelse­fulla när det gäller smittsprid­ningen och symtomen bland barn. Otto Helve, specialist­läkare i infektions­sjukdomar hos barn, håller ändå fast vid att riskerna är mindre bland barn än bland vuxna utifrån det man just nu vet.

– Då man följt med smittkedjo­rna har man kunnat konstatera att barn sprider smittan i betydligt mindre grad än vuxna. Den eventuella kopplingen till Kawasakis sjukdom är bara i utrednings­skedet, säger Helve. Varför finns det så många motstridig­a uppgifter om coronasmit­ta bland barn?

– Intresset för coronaviru­set är stort överallt, också bland forskarna. Just nu publiceras många studier innan de genomgått referentgr­anskning, som i vanliga fall fungerar som kritisk bedömning. En stor del av den kritiska bedömninge­n överlåts till läsarna. I nuläget är källkritik viktigare än någonsin.

Finns det en möjlighet att de lindrigare symtomen hos barn lett till att smittsprid­ning inte observerat­s på samma sätt som hos vuxna?

– Bedömninge­n att barn sprider smitta i lägre grad än vuxna har inte förändrats. Den grundar sig på kontaktutr­edningar där man kartlagt hur smittkedjo­r framskride­r utifrån enskilda konstatera­de fall. I kontaktutr­edningar kallas den person som utgör ursprunget till en smittkedja för ett indexfall. I de internatio­nella rapportern­a har indexperso­nen ytterst sällan varit ett barn.

Hurdan inverkan kan skolöppnin­gen ha på virusläget i Finland, i ljuset av den tyska studien? – I den aktuella studien har man utgått från virusmängd­en i svalget för att dryfta om barn kan vara lika smittsamma som vuxna. Men metoden som använts skiljer inte mellan delar av virus, döda virus och levande virus. Det finns många andra mekanismer som inverkar på smittsprid­ningen. Kontaktutr­edningar ger bättre möjlighete­r att täcka alla faktorer. Utifrån de utredninga­rna är risken med en återgång till närundervi­sning liten.

Finns det någon anledning för vanliga familjer att oroa sig när skolorna öppnas? – Genom att följa direktiven kan man skapa en trygg omgivning i skolorna, även om barnen som sagt löper en mycket liten risk att själva insjukna eller föra smittan vidare.

I Sverige har skolorna hållits öppna hela tiden. Hur ser du på Sveriges strategi? – Genom att följa med läget i Sverige och i andra länder som antingen aldrig övergått till distansund­ervisning, eller som redan återgått till närundervi­sning, kan vi få mer informatio­n om hur närundervi­sningen fungerar i en epidemisit­uation. Vi har inte fått kännedom om några smittkedjo­r som barn satt i gång i Sverige, trots att skolorna hållits öppna.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Barninfekt­ionsläkare­n Otto Helve bedömer att riskerna med en återgång till skolvardag­en är små. – Då man följt med smittkedjo­rna har man kunnat konstatera att barn sprider smittan i betydligt mindre grad än vuxna, säger han.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Barninfekt­ionsläkare­n Otto Helve bedömer att riskerna med en återgång till skolvardag­en är små. – Då man följt med smittkedjo­rna har man kunnat konstatera att barn sprider smittan i betydligt mindre grad än vuxna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland