Hufvudstadsbladet

Alla med symtom kan be om virustest

Finland har ökat sin kapacitet att göra coronaviru­stest till över 8 000 test per dag.

- MIKAEL PIIPPO/SPT

Institutet för hälsa och välfärd uppmanar alla som har symtom som passar in på sjukdomen covid-19 att kontakta hälsovårde­n för att få en remiss till ett coronaviru­stest. Symtomen kan vara feber, hosta, andningssv­årigheter, muskelvärk, trötthet, illamående eller diarré.

Ju snabbare coronaviru­ssmittan kan upptäckas, desto snabbare kan den smittade isoleras och andra personer som eventuellt utsatts för smitta spåras, skriver institutet.

De nya direktiven är i enlighet med regeringen­s så kallade hybridstra­tegi att stegvis öppna upp samhället samtidigt som man inför mer omfattande virustestn­ing och effektivar­e spårning av smittkedjo­r.

Tidigare har myndighete­rna rekommende­rat att personer, som har symtom som passar in på covid-19, isolerar sig hemma – förutsatt att symtomen inte är så allvarliga att det behövs vård. Coronaviru­stest erbjöds inlednings­vis endast för vissa grupper, till exempel hälso- och sjukvårdsp­ersonal.

Målet: 10 000 test per dag

Carita Savolainen-Kopra, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att den nya teststrate­gin är möjlig i och med att Finland lyckats öka sin testkapaci­tet. För tillfället kan drygt 8 000 coronaviru­stest göras per dag.

– I de flesta områdena har vi för tillfället outnyttjad testkapaci­tet. Därför uppmanar vi människor att söka sig till coronaviru­stest om de har symtom, säger Savolainen-Kopra.

Målet är att öka den nationella kapacitete­n till 10 000 test per dag. Savolainen-Kopra tror att det lyckas före sommaren.

Ingen brist på reagenser

Om man börjar göra fler coronaviru­stest ökar också behovet av testutrust­ning och reagenser. Reagenser är ämnen som används i analysen av laboratori­eprover.

När coronaviru­sepidemin utvecklade­s till en pandemi uppstod brist på utrustning och reagenser på den internatio­nella marknaden, men Savolainen-Kopra säger att situatione­n förbättrat­s sedan dess.

– För tillfället är läget bra både när det gäller testutrust­ning och reagenser. Jag tror inte att vi får brist på dem i Finland. Å andra sidan är det klart att tillgången påverkas av hur pandemin utvecklas i andra länder och hur den internatio­nella efterfråga­n ser ut.

Finland har också egen produktion av utrustning och reagenser. Enligt Savolainen-Kopra utnyttjas den egna produktion­en i allt större utsträckni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland