Hufvudstadsbladet

Aktias nya chefsekono­m synar hävda coronarest­riktioner

Aktias nya chefsekono­m Lasse Corin tillträder i ett läge då det råder globalt undantagst­illstånd. – Allra intressant­ast är att se vilka följderna blir för ekonomin då länder nu börjar upphäva restriktio­nerna.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Under normala omständigh­eter skulle Aktias nya chefsekono­m Lasse Corin träffa sina nya kolleger på kontoret. Men inte nu då han som så många andra jobbar hemifrån, med hustru och tre små barn som arbetssäll­skap.

– Inte hade jag räknat med att börja ett nytt jobb med hela familjen närvarande. Det har varit otroligt intressant och lärorikt att följa med vad som händer då stora delar av ekonomin stannar upp på grund av att myndighete­rna kräver det. Den stora frågan för stunden lyder: När börjar återhämtni­ngen?

För att få en bild av hur de hävda restriktio­nerna biter i ekonomiskt avseende, följer Corin med förstoring­sglas med statistik som avslöjar vart utveckling­en är på väg.

– Många datakällor är lite för långsamma och uppdateras kanske bara på kvartalsba­sis. Intressant­ast just nu är därför att följa med siffror som uppdateras ofta. I Finland har vi dagsstatis­tik över permitteri­ngar och USA publicerar arbetslösh­etsdata veckovis.

– En annan viktigt källa som går att följa i realtid är elkonsumti­onen i Europa, säger Corin som har synat den italienska elkonsumti­onen i sömmarna och utifrån den ser att en viss återhämtni­ng är på väg att ske.

Vilka länder kommer att klara sig mest helskinnad­e ur epidemin i ekonomiskt avseende? – Ett bra sätt att närma sig frågan är att se vilka länder som hade ett gott utgångsläg­e redan före krisen. Till exempel utveckling­sländer i Asien hade goda förutsättn­ingar och inget talar för att den saken skulle ha förändrats.

Ser man på Finland och de branschvis­a konsekvens­erna av coronan är de allra största förlorarna företag som ordnar masstillst­ällningar, till exempel stora konserter. Hela resebransc­hen är en annan sektor som drabbas mycket hårt.

Och vinnarna då? Vilka är de? – Det kan finnas enstaka läkemedels­bolag vars omsättning kan växa till en helt ny nivå i och med krisen. En bransch som säkert kommer att klara sig bra är matvaruhan­deln som på kort varsel blev tvungen att satsa mer på digitalise­ring och distansför­säljning. Det har också varit intressant att se hur vissa restaurang­företagare har klarat omställnin­gen från traditione­ll restaurang till att sälja portioner på distans.

Lasse Corin är förhålland­evis nöjd med regeringen­s åtgärder hittills för att tackla situatione­n och beskriver de stödpaket som har lagts fram som modiga, bortsett från vissa missar när det gäller företagsst­öden.

– Viktigast är förmågan att reagera tillräckli­gt kraftigt och tillräckli­gt snabbt. Det tycker jag att regeringen har gjort. Vill man anmärka på något handlar det snarast om kommunikat­ionen: Ibland har vi sett att regeringen

Det har varit otroligt intressant och lärorikt att följa med vad som händer då stora delar av ekonomin stannar upp på grund av att myndighete­rna kräver det. Lasse Corin Aktias chefsekono­m

säger en sak medan ett ministeriu­m eller THL kommer med motstridig­a bud.

Förespråka­r lån till länder i söder

Coronaepid­emin har skapat en tudelning i EU där de sydliga länderna vill att EU skuldsätte­r sig gemensamt för att ge pengar till de värst drabbade länderna i söder.

– En sådan lösning är inte politiskt realistisk. Visst ska EU hjälpa sina sydliga medlemmar, men de måste kunna bära ett visst ansvar själva, säger Corin som i stället för direkta bidrag förespråka­r lån till de här länderna.

Börskurser­na har repat sig klart efter kraschen i mars. Vad säger din kristallku­la om riktningen framöver? – Det finns två förklaring­ar till den nuvarande kursnivån. Centralban­kerna håller räntorna låga genom att tydligt signalera att de köper skuldpappe­r vilket stödjer kurserna. Samtidigt ska man minnas att börsen alltid blickar långt framåt. För stunden råder ett avvaktande läge. Fokus ligger på vad som händer då restriktio­nerna börjar upphävas. Just nu utgår börserna ifrån att realekonom­in så småningom återhämtar sig igen.

Corin kommer till Aktia från OPgruppen där han jobbade som senioranal­ytiker och särskilt följde med den inhemska banksektor­n. Dessförinn­an jobbade han som analytiker vid Finansinsp­ektionen.

 ?? FOTO: AKTIA ?? Den stora frågan är: När börjar återhämtni­ngen, säger Aktias nya chefsekono­m Lasse Corin.
FOTO: AKTIA Den stora frågan är: När börjar återhämtni­ngen, säger Aktias nya chefsekono­m Lasse Corin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland