Hufvudstadsbladet

Enhälligt på Viking Lines årsstämma

Det var lätt irriterat när Viking Lines aktieägare i onsdags samlades till årsstämma i Mariehamn. Stämman avlöpte ändå utan omröstning­ar och en ny styrelse med hela tre nya medlemmar valdes enhälligt.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Årsstämman direktsänd­es på Viking Lines hemsida och på plats i kultur- och kongresshu­set Alandica i Mariehamn deltog ett dussin personer. Stämman präglades av coronakris­en som fått Viking Line att skriva ner sin resultatpr­ognos för i år och styrelsen att ändra på sitt ursprungli­ga förslag till utdelning så att aktieägarn­a inte får någon dividend alls för fjolåret.

– Det är svårt att komma med någon exakt prognos för i år, men det är osannolikt att vi skulle göra ett positivt resultat, sade vd Jan Hanses då han öppnade stämman.

Hanses konstatera­de att Viking Line reagerade snabbt på coronakris­en som krävt att rederiet dragit in stora delar av sin normala trafik. Genom att bland annat permittera en stor del av personalen har man lyckats dra ner på de löpande kostnadern­a och få inkomster och utgifter i balans.

Fjolåret, som Hanses betecknade som gott, innebär att rederiet genom att stoppa utdelninge­n kan bevara den likviditet som krävs.

– På den positiva sidan finns också att vårt nybygge i Kina, Viking Glory, ser ut att bli färdigt för leverans nästa år som tänkt, sade Hanses.

Kritik mot ledningen

Bland dem som kommit till Alandica fanns representa­nter för Viking Lines nya aktieägarf­örening. Mötesordfö­rande Kenneth Neovius påpekade flera gånger att aktieägarf­öreningen som sådan inte är ägare och inte heller kan uttala sig, uttala sig kan bara aktieägare göra.

Både föreningen­s ordförande Roger Jansson och styrelseme­dlemmen Bengt Lindberg kom med hård kritik mot Viking Lines avgående styrelse och mot rederiets utveckling de senaste åren.

Alla punkter på årsstämman­s föredragni­ngslista gick ändå igenom utan omröstning, även ansvarsfri­het för styrelsen.

Styrelsen genomgår nu en föryngring och tre av ledamötern­a är alltså nya. Kvar sitter ordförande Ben Lundqvist, född 1943 och medlem av styrelsen sedan 1978. Också NilsErik Eklund, född 1946 och styrelseme­dlem sedan 1997 blir kvar, liksom Lars G Nordström och Peter Wiklöf.

Stefan Lundqvist, född 1971 tar Dan Lundqvists (1946) plats. Rederiets nya storägare Jakob Johansson och Laura Tarkka blir nya styrelseme­dlemmar.

Tarkka är diplominge­njör och verkställa­nde direktör för hotellkedj­an Kämp Collection­s Hotels. Hon har också jobbat med ledningsup­pgifter hos Diacor och Fazer.

Roger Jansson hoppades på förändring­ar i styrelsen även nästa år.

– Jag hoppas att den nya styrelsen kan vända skutan, men nästa år behöver vi jämställdh­et och ännu mer kompetens, sade Jansson.

Vill att det går bra

Under de senaste tolv månaderna har det hänt mera i det åländska rederiet Viking Line än på mycket länge. Kring midsommar i fjol köpte den svenska placeraren Jakob Johansson genom sitt bolag Maelir grundarfam­iljen Mattssons aktier i rederiet.

Johansson äger totalt knappt 18 procent av aktierna i Viking Line, men är ovillig att uttala sig om sin syn på rederiets utveckling.

Aktieägarf­öreningen grundades i januari och på årsstämman kom det fram att den inte håller med vd Jan Hanses om att fjolåret var ett gott år för rederiet. Ett förbättrat rörelseres­ultat och större intäkter per passagerar­e betyder inte att rederiets nedåtgåend­e trend skulle ha brutits, ansåg Bengt Lindberg.

På en punkt var aktieägarf­öreningens representa­nter eniga med rederiets ledning. Det gäller att komma igen så fort som möjligt när coronakris­en börjar ge med sig. Alla vill att det ska gå bra för Viking Line.

❞ Jag hoppas att den nya styrelsen kan vända skutan, men nästa år behöver vi jämställdh­et och ännu mer kompetens.

Roger Jansson ordförande för Viking lines aktieägarf­örening

När festsugna festivalbe­sökare och utomståend­e försökte ta sig in på Weekend-festivalen på Sandudd 2018 rasade delar av en mur mellan den judiska begravning­splatsen och urnlunden. Två år senare är muren inte reparerad och det pågår en tvist om vem som ska betala för förstörels­en.

– Vi gör små reparation­er och för diskussion­er med Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­et, säger Yaron Nadbornik som är ordförande för den judiska församling­en.

Församling­arna har krävt att Stadsmiljö­sektorns förvaltnin­gsdirektör­s Silja Hyvärinens beslut från förra sommaren omprövas. Hon fastslog då att staden inte behöver betala något skadestånd för muren. I förrgår bestämde stadsmiljö­nämnden att beslutet inte omprövas.

– Det är trist att höra, säger Nadbornik.

Hur mycket en reparation kostar kan han inte säga just nu, men tidigare har en summa på upp till 150 000 euro figurerat i medierna. Hans församling polisanmäl­de också förstörels­en, men polisen valde att inte göra någon utredning.

– Vi hoppades på att staden skulle reparera muren eftersom de hyrt ut området till festivalen.

I sitt beslut om att inte betala ut skadestånd konstatera­r staden att den inte varit arrangör för festivalen. Staden skriver att skadan uppstått på begravning­sområdet, som ligger utanför festivalom­rådet och utanför det uthyrda området. I tillägg skriver staden att den inte gett tillstånd att dirigera någon trafik till begravning­splatsen. Enligt den är arrangören ansvarig för skador som kan uppstå hos en tredje part.

 ?? Foto: Vesa Moilanen / leHtiKUVa ?? ■
Viking Line har fått lägga en stor del av sin normala fartygstra­fik på is och årets resultat är svårt att spå, kom det fram på rederiets årsstämma.
Foto: Vesa Moilanen / leHtiKUVa ■ Viking Line har fått lägga en stor del av sin normala fartygstra­fik på is och årets resultat är svårt att spå, kom det fram på rederiets årsstämma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland