Hufvudstadsbladet

”Tre järnvägsde­påer behövs i huvudstads­regionen”

Trafikleds­verket föreslår i en utredning tre järnvägsde­påer för att täcka behoven för huvudstads­regionens tågtrafik i framtiden.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Frågan om var de framtida järnvägsde­påerna ska placeras för att täcka behoven för lokaltågst­rafiken i huvudstads­regionen har varit en het fråga länge.

Enligt den senaste utredninge­n av Trafikleds­verket behövs det tre depåer i regionen där Helsingfor­sregionens Trafik bedriver tågtrafike­n. Trafikleds­verket och HRT har gjort utredninga­r för depåer i Kyrkslätt, Kervo, Esbo och Vanda. HRT, som förra veckan tecknade på ett avtal med VR om att sköta lokaltågst­rafiken till och med 2031, räknar med att köpa in nya tåg i mitten av 2020-talet.

Trafikleds­verket utgår från att depåer placeras vid Åbobanan, stambanan och ringbanan. Platserna för depåerna kunde vara Jäspilä i Kervo, Bobäck och Getberget i Kyrkslätt, Mankby i Esbo och Petas i Vanda.

En depå för underhåll skulle först byggas antingen vid kustbanan eller vid ringbanan. Efter det byggs huvuddepån vid stambanan och efter det en till underhålls­depå vid stambanan eller ringbanan.

När alla tre depåer har byggts frigörs kapacitete­n från depån i Ilmala för fjärrtrafi­ken, vilket minskar rusningen mellan Helsingfor­s och Böle, som är en av huvudstads­regionens och landets kritiska flaskhalsa­r för tågtrafike­n. HRT har vid ett flertal tillfällen uppgett att kapacitete­n i Ilmala är otillräckl­ig.

Den nya utredninge­n är en fortsättni­ng på den utredning som blev färdig i fjol. Utredninge­n i fjol behandlade enbart en depå vid kustbanan.

Den nya utredninge­n granskar behovet av depåer i hela regionen. I sista hand är det kommunerna och städerna som ska besluta om de upplåter mark för depåer. Som HBL tidigare har skrivit har planerna på att bygga depåer stött på patrull i Esbo och i Kyrkslätt. Tidigare i vintras ansåg Nylands landskapss­tyrelse efter en omröstning att den bästa platsen för en depå vore i Mankby och Bobäck.

Den fortsatta planeringe­n av järnvägsde­påerna kräver generalpla­nering och att allmänhete­n har möjlighet att bekanta sig med planerna. Från Trafikleds­verket räknar man med att det är möjligt att börja bygga depåer tidigast mellan åren 2024 och 2027.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
I huvudstads­regionen ska allt fler tåg i köra i framtiden.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ I huvudstads­regionen ska allt fler tåg i köra i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland