Hufvudstadsbladet

Elever kan tvingas vänta på bussarna till skolan

När eleverna återvänder saknas en del busslinjer som vanligtvis tar dem till skolan och tillbaka.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Ända sedan den 20 april har Helsingfor­sregionens trafik (HRT) kört sina busslinjer på sommartidt­abell. Så blir det också i huvudsak framöver. En del av de busslinjer som eleverna vanligtvis använder börjar däremot köra med extra avgångar från och med i dag. Andra igen återgår till vintertidt­abeller skoltermin­en ut till den 29.5.

”I vissa fall kan vi inte ordna den vanliga bussförbin­delsen till skolan. Hur skolorna ordnar lektionern­a är delvis öppet i kommunerna och därför har vi inte kunnat anpassa alla tidtabelle­r med skoltidern­a” skriver HRT på sin webbplats.

Den som ska till skolan i huvudstads­regionen kan räkna med längre väntetider både innan och efter skoldagen för att varken tidtabelle­rna eller turutbudet motsvarar den vanliga vintertraf­iken.

Till Minervasko­lan?

Från och med torsdag kör många tåg med längre tåg under rusningsti­derna (måndag till fredag cirka kl. 6–9 och kl. 14.30–18). Det gäller K-tågen på stambanan, I- och P-tågen på ringbanan och E-, L-, U- och Y-tågen samt vissa av A-tågen på kustbanan.

Däremot ändrar inte de nuvarande tidtabelle­rna för spårvagnar­na.

– Många barn tar sig från Busholmen till Taivallahd­en ala-aste och till Minervasko­lan. Det finns inga andra kommunikat­ionsmedel till skolorna på axeln Busholmen- Gräsviken, kommentera­r en person på HRT:s webbplats.

Helsingfor­sregionens trafik konstatera­r i en kommentar att de främst försökt återställa trafiken på de linjer vars passagerar­mängder i hög grad påverkas om skolorna är öppna.

”I Helsingfor­s finns inga egentliga skollinjer, men vi följer med situatione­n” skriver HRT.

Samtidigt skriver HRT att de gör sitt allt för att göra kollektivt­rafiken trygg. De rekommende­rar att göra skolresan till fots eller på cykel i de fall det är möjligt.

Senast på lördag kommer Reseplaner­aren att vara uppdaterad så att man kan se alla de nya avgångarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland