Hufvudstadsbladet

Hur klarar de funktionsh­indrade karantänen?

-

CORONAKARA­NTÄN Nu har de funktionsh­indrade i boendeenhe­ter varit isolerade sedan den 13 mars. Åtta veckor är en lång tid för personer som inte kan röra sig (”bundna” i sina rullstolar) och som behöver hjälp i alla vardagliga sysslor.

I coronatide­r tröstar experter att ensam behöver ingen bli. Det finns Skype, det finns mobiltelef­on och dessutom Facebook. Anhöriga får man träffa ute och snart kanske via ett plexiglas. Så att därutöver önska att få träffa sina boendekamr­ater i det gemensamma rummet är för mycket begärt! Och om någon har dött är också det utom hörhåll enligt tystnadspl­ikten. Inte ens ensam får man ”gå” och titta på tv i ”vardagsrum­met” för då smittar coronaviru­set!

Detta trots att det är helt möjligt enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t att två och två med tillräckli­gt avstånd ordna träffar i det gemensamma utrymmet. För visst lindrar det ångesten att efter en lång tid se de andra på boendet och alldeles själv konstatera att coronaspök­et inte har bosatt sig i vardagsrum­met.

Hur mår dessa svårt funktionsh­indrade i slutet av året då restriktio­nerna fortfarand­e är i kraft? Hur får de tillbaka sina sociala färdighete­r? Vågar de visa sig på gatan igen? Kanske de inte ens längre vill gå ut?

Någon har undrat varför sådana funktionsh­indrade som inte kan tala behöver träffa andra liknande. Inte kan de ju byta åsikter? Kommunikat­ion sker ju inte enbart med ord! Mången funktionsh­indrad kan inte använda dator eller mobil på grund av gestaltnin­gssvårighe­ter. Det finns mången som inte har anhöriga och vänner utanför boendet! Så med vem skall de skypa?

Hur går det sen med uteträffar­na i november-decemberru­sket? Ska de funktionsh­indrade då träffa sin anhöriga huttrande i regnet? Finns det inte risk för lunginflam­mation?

Coronaskyd­dad anhörig med ansiktsmas­k, skyddshand­skar, skyddsdräk­t och dessutom två meters avstånd har totalt besöksförb­ud.

Detta trots att den funktionsh­indrade bor på marknivå med ingång också via terrass och har eget kök och badrum och själv betalar sin hyra. Men plötsligt efter den 13 mars är inte den funktionsh­indrade sin egen bostads kung (såsom vi alla andra) för nu har hens bostad blivit vårdarnas arbetsutry­mme! Det här har skriftligt meddelats till anhöriga. Är förresten anhöriga speciellt farliga? Kanske bär vi på en coronagen?

Psykologie­doktor Ingrid Tollgerd-Andersson skriver om coronarest­riktionern­a: ”Är det världen eller jag som blivit galen?”. CHRISTINA AF HäLLSTRöMK­UOSMA handikappm­or, sjukvårdsl­ärare, specialise­rad i psykiatris­k sjukvård, Esbo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland