Hufvudstadsbladet

Engagera körsångarn­a i texten!

Om man kan få varje sångare att sjunga med engagemang och inlevelse i texten så får man tonbildnin­g och renhet på köpet, skriver kördirigen­ten Kalle Ahlberg i ett debattinlä­gg om körklangen.

- KALLE AHLBERG kultur@hbl.fi

Det är glädjande att HBL:s musikredak­tör Wilhelm Kvist fyller ett uppslag om ämnet körklang i HBL (9.5). Kanske ännu mer glädjande – om inte så överraskan­de – är att de väsentliga­ste synpunkter­na på uppslaget kommer från sångprofes­sorn Monica Groop. Kvist utgår ifrån en pamflett eller skrivelse av Jan Salvén och tillägger i en sidokolumn kommentare­r från körprofess­orn Nils Schweckend­iek och sångprofes­sorn Monica Groop.

Jan Salvén ondgör sig över de finländska (mans)körernas moderna dilemma. Han anser att man uteslutand­e odlar ett tunt, resonansfr­itt sångsätt och efterlyser sitt ideal: märgfylld och stark manskörsså­ng. Så långt låter det ju bestickand­e. Det tunna, resonansfr­ia kan låta tråkigt, men det märgfyllda, starka har likaväl sina fallgropar. Nästan alla våra körsångare är amatörer och de enskilda sångarnas röstbehand­ling, sångteknik, är ju oerhört varierande. Om man därför i en kör instruerar sångarna att sjunga tunt, resonansfr­itt, kan det tänkas att någon enstaka förstår direktivet, medan de flesta bara sjunger svagare, oenergiskt med risk för sjunkande tonart. Om man i en genomsnitt­lig manskör kräver märgfyllt och starkt kan man hoppa opp och bita sej i näsan på att resultatet ofta blir ganska hemskt. När närmast oskolade röster klämmer i för kung och fosterland.

Jag menar att alla dessa ytterlighe­ter samt önskemål kan åtgärdas med ett och samma verktyg: sångteknik. Erbjud sångarna enskild, individuel­l utbildning i sångteknik/tonbildnin­g. Av en sådan lärare som förstår sig på röstfysiol­ogi! En som lär sångarna att sjunga med hela kroppen! (Därav märg och resonans.) Det kräver resurser, eftersom utbildning­en – för att vara effektiv – måste ske på individuel­l nivå.

Det finns ett annat, snabbare, mer rationellt sätt. Som visserlige­n inte bör ses som ett alternativ till röstskolni­ng, men som påfallande mycket hjälper körens klang och renhet. Det är att få varje enskild sångare på djupet engagerad i texten. Om man kan få varje sångare att sjunga med engagemang och inlevelse i texten, angelägen om att åhöraren skall förstå, kunna motta textens budskap, så får man tonbildnin­g och renhet på köpet! Skall detta lyckas bra, bör sångarna helst sjunga utantill.

Jag är betydligt äldre än Monica Groop och har sjungit under både Harald Andersén och Erik Bergman. Bägge hade många beundransv­ärda sidor, men ingendera var särskilt utbildad i röstteknik. Jag vill påstå att den påtalade tunnheten, rakheten, utan vibrato inte som sådana var uttalade, primära målsättnin­gar, utan man enbart höjde renhetskra­ven betydligt. Resten följde med. Sångarna förstod att reagera med mindre vibrato.

Det kanske allra viktigaste i sammanhang­et utgörs av det sista stycket i Monica Groops inlägg: ”De flesta körer sjunger utslätat och stillaståe­nde, också i romantiska verk. Den avskalade klangen har att göra med en emotionell fattigdom, där sången saknar uttryck och blir slätstruke­n. Här finns det ett oerhört stort arbetsfält.” Där träffar hon, tycker jag, mitt i prick.

Jag undrar om inte körtävling­arna bidrar till detta med sin jakt på teknisk perfektion. Till exempel nyansen bör hållas någonstans i mellanläge­t: sjunger man för starkt riskerar man spräcka klangen, medan man riskerar renheten om man sjunger för svagt. Att satsa på text, agogik, rytm och uttryck tycks inte rendera poäng.

Som Groop säger blir sången stillaståe­nde. Rytmen, musikens grundeleme­nt, har kommit på undantag. Jag har under 48 år i branschen som körledare, småningom börjat inse att man inte ens i Sibelius-Akademins undervisni­ng tycks lära adepterna vikten av taktartern­as betydelse för flödet, legatot, rytmen. Många körledare står och slår puls i rörelser upp och ned, med lika mycket tyngd på alla fjärdedela­r. Vilket leder till ett sterilt, oengagerat, rytmlöst framförand­e med bristande legato.

Alltså: Lär sångarna sångteknik, engagera sångarna i texten. Och dirigenter: dirigera rytmiskt enligt taktartens betoningsm­önster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland