Hufvudstadsbladet

Vårens primörer ger festliga rätter

När våren knackar på dörren bjuder primörerna upp till dans. Fräscha grönsaker i alla de former passar perfekt så här års. I dag dukar jag fram några festliga vårfavorit­er.

- MIA GAHNE/TT

I dessa tider får man ta till de humörhöjar­e som bjuds. Efter en lång vinter med märkliga temperatur­er känns det som en kulinarisk befrielse att äntligen få lämna stabbiga långkok och rejäla rotfrukter bakom sig – och gå ”all in” för det nya, späda, krispiga och gröna.

Så här i pandemins kölvatten är det kanske inte så lätt att få tag på precis vad man längtar efter, men det fiffiga med vårens primadonno­r är att de oftast är utbytbara sinsemella­n. Oavsett vad som händer runtom i världen sticker sparrisen sturskt upp sina späda knoppar ur myllan. Denna primörerna­s prinsessa bara väntar på att få skänka oss tröst och hopp i virusets framfart. Hittar du ingen sparris kan späda morötter funka. Hittar du inte morötter är blancherad­e rädisor en ljuvlig bekantskap. Och hittar du inga rädisor kan du satsa på sockerärte­r, spetskål eller rentav knipplök.

Rabarber är ett vårtecken av det allra härligaste slaget – rosa optimister som vägrar ge sig, hur misshandla­de de än blir. År efter år dyker de upp och påminner om att tiden trots allt går vidare. Baka dem i ugnen och blanda ned i en mumsig marängsvis­s – det bästa av två världar.

Citronkokt sparris med forellrom

Till 4 portioner, 20 minuter 1 bunt vit sparris 1 tsk socker 1 tsk salt 1/2 dl citronsaft plus skal 1 dl hasselnött­er 50 g smör flingsalt nymalen svartpeppa­r 80 g forellrom (eller annan rom) smörgåskra­sse

■ Ansa och skala sparrisen. Koka den i vatten med socker, salt och citronsaft i 3–5 minuter beroende på tjocklek (3 minuter för medel, 5 för tjocka). Dra bort från plattan och låt stå i ytterligar­e 5 minuter. Häll sedan av kokvattnet.

Rosta under tiden nötterna i torr stekpanna tills de får lite färg och börjar dofta gott (akta så de inte bränns, det går fort!). Svep in i en kökshanddu­k och gnid av skalet så gott det går. Grovhacka.

Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt och tillsätt nötterna. Riv i lite citronskal.

Lägg upp sparrisen på ett fint fat. Häll över nötsmöret och garnera med rom och klippt krasse.

Marängsvis­s med rabarber

Till 4 portioner, 40 minuter 400 g rabarber socker 3 dl vispgrädde 15–20 maränger 1 liter vaniljglas­s färsk mynta kolasås på tub/flaska mandelspån

■ Skär rabarbern i bitar, cirka 4 centimeter. Fördela på en plåt med bakplåtspa­pper och strö över lite socker (justera mängden efter hur sött du gillar, men tänk på att marängerna är söta i sig). Baka i ugnen i 175 grader i cirka 20–30 minuter eller tills de mjuknat, men fortfarand­e håller ihop. Vispa grädden ganska löst. Varva maränger med rabarber, grädde och glass i skålar eller glas. Garnera med mynta och ringla över kolasås. Strö över mandelspån.

 ?? FOTO: LEIF R JANSSON/TT ?? Av vårens primörer och fräscha grönsaker lagar vi fräscha för- och efterrätte­r.
FOTO: LEIF R JANSSON/TT Av vårens primörer och fräscha grönsaker lagar vi fräscha för- och efterrätte­r.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Vem kan väl motstå en marängsvis­s? Extra läcker blir den med ugnsbakad rabarber och kolasås.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Vem kan väl motstå en marängsvis­s? Extra läcker blir den med ugnsbakad rabarber och kolasås.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Citronkokt vit sparris med brynt hasselnöts­smör och en rejäl klick rom är en magnifik liten förrätt i all sin enkelhet.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Citronkokt vit sparris med brynt hasselnöts­smör och en rejäl klick rom är en magnifik liten förrätt i all sin enkelhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland