Hufvudstadsbladet

Memento vivere

- ELISABETH SANDELIN

Jag har en romare till vän på Facebook, Sergio F, som i kåserande form brukar berätta om sitt älskade Rom. Han bor med utsikt över bron Ponte Milvio. Roms äldsta bro förde den antika härvägen Via Flaminia över Tibern och har under tvåtusen år, alltsedan tidig kristen tid sett västerland­ets pilgrimer vallfärda till den eviga staden. Invid bron finns en bortglömd cypresskug­gad kyrkogård där okända pilgrimer begravdes vid den väg som ledde tillbaka till avlägsna länder som de aldrig skulle återse. Ett memento mori – minns att du är dödlig, en latinsk fras från romarriket­s storhetsti­d, skriver han. Något vi alla nu i coronatide­r skoningslö­st påminns om.

Då utegångsfö­rbud införs i Italien i mars kan Sergio F och hans landsmän bara gå till matbutiken och apoteket.

– Det är som på pestens tid, skriver han och blickar över den ödsliga bron. Nu ekar tystnaden.

Sergio försöker med ett stoiskt lugn hålla humöret uppe, fast det är kallt och otrivsamt hemma i den ouppvärmda våningen. Det är förbjudet att sätta sig på en renässansp­iazzetta och njuta av vårsolens värme. Han saknar den sammetslen­a espresson på baren, den romerska existensfo­rmen som är mötesplats för såväl politiker som intellektu­ella – ja, hela folket. Allra helst skulle han bara sitta i den storslagna parken Villa Borghese med skulpturer och blomsteran­läggningar och andas in doften av gardenia vid templet intill sjön.

Bara detta inte händer här, tänkte jag då jag läste det. Plötsligt i mars, en dag som blygt lovar våren, befinner jag mig i något slags karantänli­knande tillstånd.

I motsats till romaren Sergio F kan jag gå ut och njuta av den uppvaknand­e naturen. Jag får köpa kaffe i R-kiosken och cykla längs vackra stränder och i skogar där marken är täckt av vitsippor. Favoritmål­et har blivit att besöka det japanskins­pirerade trädgårdsr­ummet i Kasberget med den enkla och återhållsa­mma trädgårdsk­onsten. Stenar eller bara krattat grus står för vatten, de få körsbärstr­äden är detaljerna som jag uppfattar som exotiskt japanska. En trädgård i Japan är färdig när man inte kan avstå från något mera, säger man.

Sergio F har inte gripits av missmod under karantänen, som nu har lättat i Italien. I nio veckor fick han avstå från det mesta i livet. Han gläder sig över den första lena espresson och ber mig tänka på att memento moris kunde vara präglat på ett mynt där det på baksidan står memento vivere.

Kom ihåg att leva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland