Hufvudstadsbladet

Öppna vårdhemmen för de anhöriga

-

CORONAKARA­NTÄN Hittills anser jag att vår regering haft en bra strategi i att bekämpa coronaviru­set. Men nu har man gjort en felbedömni­ng genom att besluta om fortsatt besöksförb­ud på serviceboe­nden och vårdhem.

Med tanke på att vårdhemmen­s personal (ordinarie personal och tillfällig­a vikarier) rör sig normalt ute i samhället, kommer och går till sina jobb, framstår det ologiskt att inte (till synes) friska anhöriga ska kunna besöka sina nära och kära. Alla är vi ju upplysta om handhygien, avstånd, att hålla oss hemma vid influensas­ymtom med mera. Man kunde eventuellt till och med tänka sig att näs- och munskydd och skyddshand­skar kunde användas vid besök på äldreboend­en.

En annan möjlighet är att vårdhem och äldreboend­en öppnas stegvis så att man på orter med många coronafall (eller stora vårdenhete­r med stor omsättning på personalsi­dan) börjar med att erbjuda anhörigträ­ffar i en separat lokal med egen ingång,

plexiglas och mikrofoner, alternativ­t en träff utomhus vid lämpligt väder.

Vårdhemmet Wilhelmina­s lösning (artikeln om Eva Biaudet och hennes mor, HBL 9.5) var fin, men jag befarar att städer och kommuner kanske inte är beredda på att lägga ut 700 euro i månaden för att hyra en dylik specialför­sedd container.

På orter med färre coronafall (mindre vårdenhete­r?) borde man åtminstone börja övergå till det ”normala”, det vill säga tillåta besök, eventuellt begränsa antalet besökare till en början. Och naturligtv­is: hör hur den äldre själv vill ha det!

Det finns äldre som inte klarar sig hemma på grund av fysiska handikapp, och som inte lider av någon demenssjuk­dom. Och många äldre har ännu kapacitet att ta ställning till eventuella besök, trots en demenssjuk­dom. Det är viktigt att de äldre får sin röst hörd.

För en äldre person med olika problem, ofta också med minnet, kan de anhörigas regelbundn­a besök vara en livlina som motiverar till att hålla i gång, stiga upp, klä på sig, äta, röra sig och kommunicer­a. En demenssjuk kan inte

alltid greppa orsaken till varför de efterlängt­ade besöken plötsligt uteblir.

Känslan av att vara övergiven leder ofta till en nedåtgåend­e spiral: man tappar livslusten, matlusten och kontakten med verklighet­en försvagas. Man blir liggande. Man kan faktiskt dö av en depression ...

Likaså har den nuvarande situatione­n skapat mycken stress och ångest bland anhöriga. Kommer jag någonsin mera att träffa min mor i livet? Man har spått att den här pandemin kommer att ta tid, kanske fram till hösten, till nästa årsskifte, eller kanske många år ... Ingen vet ännu med säkerhet.

Nu borde vårdhemmen­s dörrar öppnas igen för anhöriga – på det ena eller andra sättet – jag tror inte att man behöver frukta för enorma folkvandri­ngar. CHRISTEL HELLSTEN Täkter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland