Hufvudstadsbladet

Kulturfond­ens stora pris till Jakob Höglund

Skådespela­ren och regissören Jakob Höglund får Svenska kulturfond­ens stora kulturpris. Prisade blir också HBL:s musikkriti­ker Mats Liljeroos och Estrids bokklubb.

- HBL-SPT

Svenska kulturfond­ens stora kulturpris på 30 000 euro går i år till Jakobstads­bördiga skådespela­ren och regissören Jakob Höglund, skriver Svenska kulturfond­en i ett pressmedde­lande.

Enligt prismotive­ringen har Höglund med sin utbildning inom musik, teater och dans skapat ett eget scen- och regispråk i teatervärl­den. Han går över genregräns­er, rör sig mellan konstarter och utmanar den traditione­lla teaterkons­ten, lyder en del av prismotive­ringen.

Höglund är sedan november konstnärli­g ledare för Lilla Teatern i Helsingfor­s.

– Min målsättnin­g är att göra konstnärli­g, folklig teater. Det är fint när publiken blir tillfreds, som med Stormskärs Maja i Åbo då jag nästan dagligen fick mejl och brev från folk som hade sett föreställn­ingen, berättade Höglund då Annika Hällsten intervjuad­e honom i HBL i januari 2018.

– Men viktigast är att jag själv blir nöjd. Att vara regissör är ett klurigt yrke för man kan inte lämna jobbet bakom sig när man går hem.

Också kulturkrit­ikern och musikvetar­en Mats Liljeroos från Lovisa (se intervju här intill) och teamet bakom barnbokspr­ojektet Estrids bokklubb i Helsingfor­s uppmärksam­mas för sina insatser. Bägge tilldelas ett pris på 15 000 euro.

Mats Liljeroos uppmärksam­mas för den långa kritikergä­rning han gjort inom musik och musikteate­r.

Teamet bakom Estrids bokklubb med kulturprod­ucenten Sanna Vuori i spetsen belönas för sin videoserie där den unga programled­aren intervjuar barnboksfö­rfattare, illustratö­rer och serieteckn­are, och pratar om böcker med andra barn.

Tre regionala pris delas ut

Även tre regionala pris om 15 000 euro delas ut.

Åbolands svenska kulturfond­s pris tilldelas i år Dag Andersson, verksamhet­sledare vid Finlandssv­enskt Filmcentru­m. Enligt prismotive­ringen har Andersson

bidragit till framgångar inom den finlandssv­enska filmen och varit ett stort stöd för många som är verksamma inom filmvärlde­n i dag.

I Österbotte­n är det de drivande aktörerna bakom teatergrup­pen Unga scenkompan­iet, Annika Åhman och Alexandra Mangs, som tilldelas Österbotte­ns svenska kulturfond­s pris. Enligt prismotive­ringen har de under många år med kunskap, engagemang och kreativite­t jobbat gränsövers­kridande med teater och fördomsfri­tt vitalisera­t teaterlive­t i Svenskfinl­and.

Nylands svenska kulturfond­s pris tillfaller kulturakti­visten Holger Wickström från Karis. Wickström är en idékläckar­e vars hjärta klappar starkt för hembygden, skriver Kulturfond­en i pressmedde­landet. Han betecknas som en kultursnic­kare i ordets vidaste bemärkelse – han snickrar ihop projekt och bygger kulisser, läktare och scener, men har också bidragit till framgångar för Raseborgs sommarteat­er och till framväxten av evenemang som musikfesti­valen Faces.

Samtidigt med kulturpris­en tilldelar Svenska kulturfond­en utveckling­schef Pia Stoltzenbe­rg vid Helsingfor­s universite­tssjukhus Anita och Nils Meinanders stipendium för medicinsk journalist­ik på 6000 euro. Hon får stipendiet för sitt aktiva arbete för tvåspråkig­heten och för sina insatser för kommunikat­ion på svenska inom vården.

På grund av coronakris­en har Svenska kulturfond­en flyttat alla utdelnings­fester till hösten.

HBL intervjuad­e Jakob Höglund i samband med att han blev chef för Lilla teatern 2019 samt inför hans regi av Tove Janssons Sommarboke­n 2018. Läs intervjuer­na på HBL.fi

 ?? FOTO: TAGE RöNNQVIST ?? Det stora kulturpris­et på 30 000 euro går i år till artisten och regissören Jakob Höglund.
■
FOTO: TAGE RöNNQVIST Det stora kulturpris­et på 30 000 euro går i år till artisten och regissören Jakob Höglund. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland