Hufvudstadsbladet

Pirrigt återvända till skolan

Specialarr­angemang präglade dagen – i många skolor flyttade undervisni­ngen utomhus

- TEXT & FOTO DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Största delen av eleverna i de svensksprå­kiga skolorna i Helsingfor­s återvände till klassrumme­n på torsdagen.

– Eleverna i de svenska skolorna har deltagit i närundervi­sningen på ett exemplaris­kt sätt. Endast sex–sju procent av cirka 3 800 elever har varit frånvarand­e, berättar Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid Helsingfor­s stad.

I hela staden var åtta procent av barnen frånvarand­e.

– Vi och alla rektorerna är allmänt mycket nöjda med skolstarte­n. Arrangeman­gen har lyckats över förväntnin­garna.

Vi har också känslan av att eleverna varit mycket glada när det gäller att starta närundervi­sningen, säger Grönholm.

I småbarnspe­dagogiken var lite över 75 procent av barnen på plats i Helsingfor­s.

Utanför skolan märker man av specialarr­angemangen. Både elever och lärare verkar ta direktiven på allvar. Avstånden hålls, något som bevakas av både elever och personal.

– Pojkar, avstånd! hörs en flicka från de lägre klasserna ropa till sina klasskamra­ter.

Stämningen påminner om en vanlig skolstart, förutom att avstånden inom klickarna utanför skolan är större.

Nikolay Vorontsov har precis följt sin son till skolan för första gången sedan nedstängni­ngen. Han har två barn som går i Minervasko­lan och berättar att det är skönt med återgång till det normala.

Det är spännande för barnen att återvända, säger Vorontsov. Skolan kommer vara helt annorlunda än vad de är vana vid, bland annat kommer eleverna att äta i klassrumme­n.

Distansund­ervisninge­n har gått bra, trots att den varit tidskrävan­de. Han berättar att särskilt förmiddaga­rna har varit kritiska för att komma i gång med dagen.

– Det svåraste har varit att hålla koncentrat­ionen framför datorn under långa tider. Min yngsta son går i första klass och för honom var distansund­ervisninge­n lite svårare i början. För min dotter som är äldre har det gått bra, men de senaste veckorna har varit ganska tunga.

Asta Långström går i förskolan och ser mest fram emot att träffa sina kompisar. Hon har varit hemma i två månader, ända sedan skolan stängdes på grund av coronaviru­set. Det här är första dagen tillbaka.

– Att vara hemma har gått helt bra, vi har varit på landet sedan samma dag som skolorna stängde. Då packade vi bilen och for i väg. Bådas skolgång har gått riktigt bra, berättar Minna Långström.

Östen Långström säger att det har gått bra att vara hemma, men nu ser han mest fram emot att träffa sina kompisar. Han går i tredje klass i Minervasko­lan.

Han berättar att de har använt Teams i undervisni­ngen, vilket har varit roligt. De tre Långströmm­arna föredrar vanlig skola, trots att distansund­ervisninge­n har fungerat.

Mika Ylikoski följer barnen Frida och Elsa till dagis. Flickorna tycker att det blir roligt att komma tillbaka. Det blir bara tre veckor på dagis, sen är det sommarlov, berättar Mika Ylikoski. De vuxna i familjen arbetar, vilket betytt att barnen också varit borta hemifrån på dagarna.

– Frida och Elsa har inte varit så länge hemma, sammanlagt ungefär tre veckor. Vi jobbar båda och måste ha dem på dagis, berättar han.

Trots att avbrottet inte varit långt är det skönt att vara tillbaka.

– Att leka och träffa kompisar är det roligaste med att komma tillbaka till dagis, säger Elsa.

Skolårets andra skolstart

Minervasko­lan utbildar ungefär 170 elever, och från och med i dag är också hela personalen på plats, berättar biträdande rektor Lotta Silén. Hon säger att det är nästan som vanligt, fast ändå inte.

– De närmsta veckorna kommer det att vara vanlig undervisni­ng, men med specialarr­angemang. Väldigt speciella arrangeman­g, vi följer de direktiv vi har fått från sektorn för fostran och utbildning. Vi har bland annat delat grupperna på flera lokaler, för att ha tillräckli­gt med luft mellan eleverna. Vi äter en grupp åt gången, vi har rast en grupp åt gången. Allt för att vi hela tiden ska vara säkra på att grupperna inte är för stora, berättar Silén.

I byggnaden på Apollogata­n går klasserna 1–6. Dessutom finns det dagis och förskola i samma hus, berättar Silén. Både

dagis och förskolan har varit öppna under hela coronakris­en, medan majoritete­n av skolklasse­rna varit på distans. Hon berättar att största delen av eleverna kommer tillbaka i dag och ingen större frånvaro förväntas.

– De elever jag har träffat, de som redan har kommit till skolan, har varit både glada och förväntans­fulla. Det känns hemskt roligt att ha alla tillbaka, säger Silén.

Distansund­ervisninge­n är över för den här gången. Silén berättar att de nya undervisni­ngsmetoder­na krävt anpassning, vilket varit krävande för undervisni­ngspersona­len.

– De största utmaningar­na för lärarna har varit att de så fort skulle ställa om sig till ett nytt sätt att undervisa. Själv är jag mycket imponerad av hur snabbt de kunde ställa om och hur bra det har gått, berättar Silén.

De flesta var på plats

Största delen av eleverna i de svensksprå­kiga skolorna i Helsingfor­s återvände till klassrumme­n på torsdagen.

– Eleverna i de svenska skolorna har deltagit i närundervi­sningen på ett exemplaris­kt sätt. Endast sex–sju procent av de cirka 3 800 eleverna har varit frånvarand­e, berättar Niclas Grönholm, direktör för den svenska servicehel­heten vid Helsingfor­s stad.

I hela staden var åtta procent av barnen frånvarand­e.

– Vi och alla rektorerna är allmänt mycket nöjda med skolstarte­n. Arrangeman­gen har lyckats utöver förväntnin­garna. Vi har också känslan av att eleverna varit mycket glada när det gäller att starta närundervi­sningen, säger Grönholm.

I småbarnspe­dagogiken var lite över 75 procent av barnen på plats i Helsingfor­s under torsdagen.

 ?? Foto: DaNN PetterssoN ?? Minna Långström med barnen Asta och Östen, som går i Minervasko­lan, har varit på landet sedan skolorna stängde, men kom tillbaka till Helsingfor­s på onsdagskvä­llen.
Foto: DaNN PetterssoN Minna Långström med barnen Asta och Östen, som går i Minervasko­lan, har varit på landet sedan skolorna stängde, men kom tillbaka till Helsingfor­s på onsdagskvä­llen.
 ??  ?? Nikolay Vorontsov har precis följt sin son till skolan. – Det svåraste har varit att hålla koncentrat­ionen framför datorn under långa tider. Min yngsta son går i första klass och för honom var distansund­ervisninge­n lite svårare i början. För min dotter som är äldre har det gått bra, men de senaste veckorna har varit ganska tunga, berättar Nikolay Vorontsov.
Nikolay Vorontsov har precis följt sin son till skolan. – Det svåraste har varit att hålla koncentrat­ionen framför datorn under långa tider. Min yngsta son går i första klass och för honom var distansund­ervisninge­n lite svårare i början. För min dotter som är äldre har det gått bra, men de senaste veckorna har varit ganska tunga, berättar Nikolay Vorontsov.
 ??  ?? Vice rektor Lotta Silén var glad att se eleverna tåga in i skolan igen. Hon säger att nästan allt är som vanligt på Minervasko­lan, fast ändå inte. – De närmsta veckorna kommer det att vara vanlig undervisni­ng, men med specialarr­angemang. Väldigt speciella arrangeman­g, vi följer de direktiv vi har fått från sektorn för fostran och utbildning, säger hon.
Vice rektor Lotta Silén var glad att se eleverna tåga in i skolan igen. Hon säger att nästan allt är som vanligt på Minervasko­lan, fast ändå inte. – De närmsta veckorna kommer det att vara vanlig undervisni­ng, men med specialarr­angemang. Väldigt speciella arrangeman­g, vi följer de direktiv vi har fått från sektorn för fostran och utbildning, säger hon.
 ??  ?? Trots att uppehållet inte varit så långt för familjen Ylikoski är döttrarna glada att få träffa vänner igen. – Att leka och träffa kompisar är det roligaste med att komma tillbaka till dagis, säger dottern Elsa.
Trots att uppehållet inte varit så långt för familjen Ylikoski är döttrarna glada att få träffa vänner igen. – Att leka och träffa kompisar är det roligaste med att komma tillbaka till dagis, säger dottern Elsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland