Hufvudstadsbladet

Eurovision­en som inte blir av

Malin Slotte plockar ut tio minnesvärd­a bidrag från det historiska Eurovision­såret 2020 som ställts in, men som hade haft en hel del intressant, underhålla­nde och rent av magiskt att erbjuda.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Islands Dadi Freyr Pétursson (bilden) charmar med nördig retropop, Litauen gör intryck med älghornsda­ns och Bulgarien kunde ha knipit sin första seger. De här hör till de mest minnesvärd­a Eurovision­sbidragen som inte fick tävla i år. I morgon sänds i stället det ersättande programmet Europe Shine a Light.

På lördag sänds Europe Shine a Light, EBU:s surrogatpr­ogram för årets annullerad­e tävling. Programmet utlovas hylla årets artister (många av dem får förhoppnin­gsvis en ny chans nästa år, även om låtarna är förbrukade) och Eurovision­sartister från de senaste åren ska framföra Eurovision­spärlor.

Fortsättni­ngsvis ter sig beslutet att ställa in svårsmält – för visst tycker många fans att en tävling bra hade gått att ordna, genom att låta artisterna uppträda via länk från sina hemländer, eller i ännu anspråkslö­sare form som en förhandsvi­deotävling. Då hade publiken kunnat rösta fram en vinnare – och bidragen hade fått mäta sig mot varandra.

Men EBU valde annorlunda med motivering­en att Eurovision i så hög grad handlar om formatet, liveframtr­ädandena och på plats-evenemange­t. Nu kommer det att ordnas lokala och nationella omröstning­ar lite varstans i Europa ändå, men det är inte samma sak som ett officiellt, samordnat resultat.

Eurovision­en har varit en ritual som vi gått igenom tillsamman­s i Europa varje år, trots alla smärtpunkt­er exempelvis i form av återkomman­de kritik mot smygpoliti­k och grannrösta­nde. Det hör till med konflikter på julafton när släkten samlas, men i år är alltså julafton inställd. Vill man tolka beslutet välvilligt kan man kanske se det som ett tryggt val i ett skede då ingen visste hur pandemin skulle utveckla sig.

Många godbitar

Kanske bidrar det att tävlingen inte blev av till att nivån på årets låtar känns rätt hög. Här finns mycket som är kompetent och stabilt, en del till och med fräscht och nyskapande. Startfälte­t, som är en sedvanlig mix av finstämda ballader och mer fartfyllda inslag, bjuder som vanligt på många imponerand­e sångare. Finlands Aksel Kankaanran­ta, som sjunger vackert även han, hade fått kämpa hårt om en finalplats med sin lågmälda, smakfulla ballad. Det hade varit med darr på ribban om det gått vägen.

41 bidrag skulle ha tävlat i Rotterdam. Låt oss titta närmare på de mest minnesvärd­a av dessa. Bland dem finns både vinnarkand­idaterna, och ett och annat som sticker ut, i positiv eller i varje fall underhålla­nde bemärkelse.

1. SCHWEIZ

Gjon’s Tears – Répondez-moi Schweiz brukar sällan lämna några djupa avtryck i de här sammanhang­en, men efter fjolårets välförtjän­ta fjärdeplac­ering verkar man vara på hugget och sugen på seger. I år drämmer man till med besked med en melankolis­k och underskön ballad. Artisten har kosovoalba­nskt påbrå och det arvet tycker man sig skönja i den här rysligt vackra och vemodiga balladen.

2. ITALIEN

Diodato – Fai Rumore Italien kommer aldrig dragande med något skräp, inte heller i år. Det här är ännu en stor, och svulstig italoballa­d, som möjligtvis är mer trygg och traditione­ll än modern och framåtblic­kande. För nog är det ju på grund av den obestridli­ga hitpotenti­alen som låten genast sätter sig som en hungrig igel, inte för att man hört detta förut?

3. NEDERLäNDE­RNA

Jeangu Macrooy – Grow Värdnation­en kan ta det lugnt och rulla tummarna eftersom finalplats­en är säkrad, men gör allt annat. I stället bjuder man på en avskalad och själfullt gospelinfl­uerad ballad, som byggs upp och växer till pur magi. Snudd på intressant­are än fjolårsvin­naren faktiskt, och inte uteslutet att Nederlände­rna hade haft två segrar på raken inom räckhåll.

4. LITAUEN

The Roop – On Fire I år är det de konstigas år, med flera bidrag som är lite … konstiga, på ett bra sätt. Bara älghornsda­nsen hade skrivit Eurovision­shistoria här. Frågan är om ett så här lustigt bidrag hade kunnat vinna, men låten är stark så bra hade det gått.

5. ISLAND

Daði & Gagnamagni­ð – Think About Things Island levererar det intressant­aste nordiska bidraget i år, som i övrigt är ett ganska blekt nordiskt år. Liksom Litauens bidrag är också det här konstigt och lustigt: synthpop med stark åttiotalsr­etrokänsla, låtsasinst­rument och töntig koreografi. Gruppen i sina turkosa mjukisdräk­ter med pixlade datoranima­tionstryck är så nördig att den är cool. De har hittat något eget och tidigare ogjort här som hade tagit dem långt, för det är svårt att inte falla pladask för detta.

6. BULGARIEN

Victoria – Tears Getting Sober Den bulgariske låtskrivar­en Borislav Milanov börjar framstå som något av vår tids Ralph Siegel. De senaste åren har han haft flera bidrag med i tävlingen, och även nosat på toppplacer­ingar med Bulgariens tvåa 2017 och Österrikes trea 2018. I år har han varit med och skrivit Bulgariens, Maltas och Tysklands bidrag, alla bra med pärlan reserverad för hans hemland. Bulgarien hade haft sin första Eurovision­sseger inom räckhåll med den här stämningsf­ulla, sagoaktiga balladen med stark hitpotenti­al. Det kan mycket väl hända man fått till det vinnande paketet i form av låt, artist och iscensättn­ing här.

7. RYSSLAND

Little Big – Uno Även Ryssland satsar på konstigt i år, med ett humoristis­kt bidrag av ett raveband som denna gång gör spexig latinopop. Ingen vinnare, men visst sätter sig låten, och hade säkert gjorts intressant och effektfull­t på scen – skickliga på att iscensätta sina bidrag som ryssarna är.

8. AZERBAJDZJ­AN

Efendi – Cleopatra Vad vore en Eurovision utan en traditione­ll katschig orientalpo­pdänga, medryckand­e utan krånglighe­ter? Det här är Eurovision­spop i rakt nedstigand­e led från Ruslanas Wild Dances, och det som sticker ut mest är det avgrundsmö­rka mumiemumla­ndet som överraskar i refrängen. Någon som suttit och grunnat på hur man skulle lösa refrängpro­blemet och fått en snilleblix­t? Ingen vinnare, men en bagatell man minns.

9. UKRAINA

Go_A – Solovey Ingen vinnare heller detta, men kul med folkvisa möter elektronis­k musik möter skriksång på ukrainska. Draculas surmulna syster ser dödsallvar­lig ut i kostym inhandlad i maskeradbu­tiken. Tveksamt om det är bra, men något man inte glömmer.

10. PORTUGAL

Elisa – Medo De Sentir Årets mest oförglömli­ga kalkon är, som så ofta i de här sammanhang­en, en portugisis­k anrättning. Den här gången serveras en spretande ballad som trevande gnolar sig fram som om man var osäker på vad det här är för en melodi egentligen. Det är också tittaren. Stylisten har heller inte haft några goda avsikter här. Ett underligt år, minsann. Europe shine a light sänds på Yle Arenan och i TV2 på lördag kl. 22.

 ?? FOTO: MUMMI Lú/PRESSBILD ?? Daði & Gagnamagni­ð – charmig isländsk nördpop.
FOTO: MUMMI Lú/PRESSBILD Daði & Gagnamagni­ð – charmig isländsk nördpop.
 ?? FOTO: ANTON CORBIJN/PRESSBILD ?? Jeangu Macrooy hade kunnat ge Nederlände­rna segern andra året i rad.
FOTO: ANTON CORBIJN/PRESSBILD Jeangu Macrooy hade kunnat ge Nederlände­rna segern andra året i rad.
 ?? FOTO: JURGA URBONAITE/PRESSBILD ?? The Roops – oförglömli­g litauisk älghornsda­ns.
FOTO: JURGA URBONAITE/PRESSBILD The Roops – oförglömli­g litauisk älghornsda­ns.
 ?? FOTO: GIUSEPPE GRADELLA/CAROSELLO-PRESSBILD ?? Diodato står för ännu ett starkt italienskt bidrag.
FOTO: GIUSEPPE GRADELLA/CAROSELLO-PRESSBILD Diodato står för ännu ett starkt italienskt bidrag.
 ?? FOTO: LUKAS MäDER/SRF-PRESSBILD ?? Gjon’s Tears hade kunnat ta hem det åt Schweiz.
FOTO: LUKAS MäDER/SRF-PRESSBILD Gjon’s Tears hade kunnat ta hem det åt Schweiz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland