Hufvudstadsbladet

Munskydd av tyg är en del av coronapuss­let

VTT BEKRäFTAR: Nu har forsknings­centralen VTT svar på hur väl självgjord­a munskydd av tyg hjälper mot coronasmit­ta. De hemmasydda maskerna är inte lika effektiva som olika fabrikstil­lverkade certifiera­de skydd, men kan ses som en del av smittskydd­spusslet

- annika.rentola@ksfmedia.fi ANNIKA RENTOLA

Munskyddet du sytt av lakanstyg gör inte att du går säker för smitta. Däremot flyger din egen nysning inte lika långt som vanligt om den måste passera ett tyghinder. Fördelen med det är att din kompis inte måste stå två meter från dig i bussen – det kan räcka med en. Forsknings­centralen VTT har nu testat självsydda skydd.

Mikrofiber­tyg är det bästa materialet för den som syr sitt munskydd själv. Polyester är bättre än bomull, men bomull duger. Det här beskedet kommer från Teknologis­ka forsknings­centralen VTT, som under de senaste veckorna testat hur effektivt hemmasydda masker egentligen skyddar för coronasmit­ta.

De hemmagjord­a maskerna skyddar delvis personer nära dem som bär munskyddet, men släpper ändå igenom tiotals gånger fler virusparti­klar än andningssk­ydd för profession­ellt bruk. Då de effektivas­te profession­ellt använda andningssk­ydden (med märkning FFP1, FFP2 och FFP3) filtrerar 70–99 procent av virusparti­klar av en viss storlek, filtrerade de uppsydda munskydden mellan 20 och 45 procent.

Är det då någon idé att sitta hemma och sy? – De hemgjorda skydden hjälper på inga villkor lika bra som de profession­ella, men de är en del av lösningen, säger forskarpro­fessor Ali Harlin på VTT.

Polyester bäst

Vill man bygga en nationell hinderbana för smittan kan de hemgjorda munskydden ses som ett av hindren. Tvingas viruset löpa hinderlopp på sin väg genom befolkning­en kan en kombinatio­n av tvättade händer, städade ytor, säkerhetsa­vstånd och tygmasker trötta ut det i längden.

På VTT syddes testskydde­n upp av både 100-procentig bomull och 100-procentig polyester. För den som rotar efter material i garderoben gäller det alltså att söka bland avlagda flanellskj­ortor och sportkläde­r med glatt yta. Maskerna på VTT syddes enligt de modeller som det finska marthaförb­undet tagit fram – både som veckade, platta versioner och som koppformad­e. Därefter mätte forskarna hur partiklar som rör sig med nysningsha­stighet tar sig genom maskerna.

Förutom att materialen skyddar olika mycket visade sig koppformen skydda sämre än den platta veckade modellen.

– Det kan bero på att det blir fler hål i koppmodell­en under sömnaden, säger Harlin.

För att undvika onödiga hål i maskerna syddes de upp utan knappnålar.

Skyddar inte bäraren

VTT:s undersökni­ng bekräftar det som sagts tidigare om att munskydd inte skyddar bäraren, men i viss mån omgivninge­n. Det här har att göra med kraften i en nysning och hur snabbt droppar med smitta kommer åt att färdas. Om du nyser inne i ditt munskydd kommer tyget att fånga upp en del av dropparna och släppa igenom andra, men de som tränger ut genom tyget tappar delvis fart på vägen och landar alltså på marken närmare dig själv än om du skulle nysa rätt ut. Om någon däremot nyser rätt ut på dig flyger alla dropparna ohindrat fram, landar på dig och kan också tränga igenom din mask. Ett tyg för munnen hos den som nyser förkortar dropparnas flygfärd från flera meter till under en halv meter.

– Bäst är det ändå att nysa i armvecket, säger specialfor­skare Aku Karvinen på VTT.

En av de frågor som fortfarand­e inte har något entydigt svar är vilken betydelse aerosoler har för smitta. Då droppsmitt­a innebär att virus far genom luften i vätskedrop­par är aerosoler mycket lätta fasta partiklar som svävar kvar i luften och därför kan landa på förbipasse­rande slemhinnor.

– Aerosoler frigörs delvis när vi andas, pratar och sjunger, men inte lika mycket som i en nysning. I fyra sekunder såg vi aerosoler sväva kvar i luften efter en simulerad nysning, säger Karvinen, som också säger att aerosoler rätt effektivt kan filtreras ur inneluft med hjälp av olika luftrenare.

Använd högst en timme

Hemsydda munskydd är ingen heldagslös­ning för kontoret eller skolan. En halv eller högst en timme rekommende­rar VTT att skydden används. Därefter ska de tvättas. Till exempel fransmän har fått rådet att tvätt munskydd i minst 60 grader i en halvtimme, men de finska direktiven är strängare.

– De ska tvättas i ett 90-graderspro­gram för vittvätt, säger Karvinen.

Kan maskerna kokas i stället för att man ska köra tvättmaski­nen hela tiden? – Man kan koka dem på samma sätt som man desinficer­ar nappflasko­r, men fördelen med maskinen är att tvättmedle­n också effektivt förstör virus, säger Karvinen.

Förutom att VTT testade hur droppar färdas genom masker av olika slag fick testperson­er använda munskydden i en timme. Därefter laboratori­etestades en del av de använda skydden. På bara en timme hade mängden bakterier från utandnings­luften tiofaldiga­ts i de använda maskerna.

– Bakterieti­llväxten blir närmast ett problem för bäraren, säger Harlin.

Och på tal om hinderbano­r: Harlin påpekar att alla inte kan använda munskydd eftersom de kan göra andningen svår för till exempel hjärtpatie­nter och astmatiker. Däremot har forskarna i testet räknat på hur stor nyttan med hemgjorda munskydd kunde vara och talar om reprodukti­onstalet R0. Det talet beskriver hur många personer en sjuk kan smitta ner om befolkning­en inte har ett flockskydd eller lever med restriktio­ner som finländarn­a just nu. För coronaviru­set räknar man med talet 2,4, vilket betyder att en person skulle smitta i medeltal 2,4 personer. Om talet är under 1 innebär det att epidemin hejdats och avtar.

– Om hälften av befolkning­en använde munskydd som skyddar till 40 procent så kunde vi få ner reprodukti­onstalet till cirka 1,5. Det är inte hela lösningen, men en del av den, säger Harlin.

 ?? Foto: MuMMi Lú ??
Foto: MuMMi Lú

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland