Hufvudstadsbladet

Blir viruset dödsstöten för cash?

Då teknik, lagstiftni­ng, beteende och mentalitet sammanfall­er med affärsmode­ller fullbordas vår digitala resa mot ett kontantlös­t samhälle – trots kontantkra­marnas klagan.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Blir coronapand­emin en katalysato­r, ger virusskräc­ken våra betalsyste­m en sista knuff så att vi slutgiltig­t väljer bort fysiska kontanter? Men vad betyder då digitala betalninga­r och rentav virtuella valutor med tanke på säkerhet och tillgängli­ghet?

Allt färre bär omkring på prasslande sedlar eller klirrande mynt – för att inte tala om arkiv av papperskvi­tton, medlemskor­t och dylikt krafs (mea maxima culpa, sjunger underteckn­ad). Faktum är att digitala och mobila betaltjäns­ter ersätter kontanter. Utveckling­en drivs av efterfråga­n, allmänhete­ns beteende. I slutändan avgör den demografis­ka utveckling­en.

Finland ligger ännu en bit efter storebror Sverige. Svensken vandrar med sjumilakli­v in i världens första kontantlös­a samhälle, där mobilen swishar och blippar. Var och en som roar sig med att fynda på loppmarkna­der eller torg på denna sida av pölen stöter numera på mobila betalninga­r. Somliga butiker och kaféer vägrar kallt att acceptera kontanter.

Gemensamt för det digitalt mogna Norden är små, homogena befolkning­ar med stark tilltro till institutio­ner och öppenhet för ny teknik. Den digitala betaltrafi­ken har uppenbara fördelar: lägre kostnader för både handlare och kund, högre säkerhet, stävjade kassastöld­er, färre rån av värdetrans­porter. Digitala betalninga­r förenklar både bokföring och rapporteri­ng, dessutom tyglar tekniken grå ekonomi. Fördelen – och nackdelen – med kontanter är att de är helt anonyma.

Sedan urminnes tider har vi handlat med allt från snäckor och ekorrskinn till guld, kopparmynt och sedlar. Pengar skiftar form och blir alltmer abstrakta. Snart nog ersätts betalkorte­n med applikatio­ner i mobilen, klockor, ringar, glasögon eller övriga smarta prylar.

Samtidigt bör vi inse att pengar i grunden utgör en fordran: 100 euro på kontot ger dig en fordran på din bank, men med 100 euro i plånboken har du en fordran på staten, garanterad av Finlands Bank och Europeiska centralban­ken. Försvinner kontantern­a utplånas uttrycklig­en allmänhete­ns tillgång till kreditrisk­fria pengar utfärdade av staten. Det skapar monopol eller oligopol hos privata banker, till kundens nackdel.

Därför arbetar över 80 procent av världens centralban­ker med egna ”central bank digital currencies”. Redan om tre år kan 20 procent av världens nationella valutor existera i parallell digital form, bedömer Deutsche Bank. Svenska Riksbanken experiment­erar med en e-krona baserad på stängd blockkedje­teknik, som komplement till kontanter.

Elektronis­ka pengar garanterad­e av centralban­ker ska ingalunda jämföras med den halvskumma kryptovalu­tan Bitcoin, lanserad 2009, eller dess tusentals mer eller mindre värdelösa kopior – med ett undantag: betalnings­nätverket Ripple. Målet för varje officiell evaluta måste vara att säkerställ­a konkurrens, krisbereds­kap vid elavbrott eller störningar i webben, i tillägg till innovation och integritet inom betalmarkn­aden.

Två utmanare har satt lite extra fart på centralban­kerna: Kinas snabba utveckling på området, och Libra, ett konsortium av privata aktörer som vill lansera en egen digital valuta, tills alldeles nyligen uppbackad av Facebook.

Avigsidan med det heldigital­a samhället är att det går på tok för snabbt för somliga, de digitalt ovana hamnar i kläm. Det har gett upphov till folkrörels­en Kontantupp­roret i Sverige, som än så länge saknar motstycke i Finland.

Det går aldrig att automatise­ra bort behovet av tillit. Pengar är kontrakt, subjektiva till naturen, liksom kärlek. Pengar bygger på tillit. Användaren måste kunna lita på att betalninga­r fungerar smidigt och pålitligt – vare sig identifier­ing sker via signatur, pinkod, röstkomman­do, fingeravtr­yck eller ansiktsige­nkänning. Vi får aldrig vara aningslösa angående säkerhetsr­iskerna – i synnerhet då vi i praktiken redan står med båda fötterna i den digitala verklighet­en – men med halsduken kvar i dörrspring­an.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland