Hufvudstadsbladet

Mattliden satsar på skola utomhus

För att trygga säkerheten för både elever och personal har Mattlidens skola i Esbo gått in för utomhusund­ervisning i de högre klasserna. Många elever var dock inte helt förberedda på att sitta ute hela dagen.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

– Min dotter på nian har suttit och frusit på idrottspla­nen i fem timmar och inte gjort något vettigt. I femton minuter gjorde de en uppgift, annars har de bara hängt där, förutom en kort promenad ner till stranden. Skolan är inget annat än en förvarings­plats de här sista veckorna, säger en upprörd förälder med barn i Mattlidens skola i Esbo.

Någon social distanseri­ng var det inte heller tal om under dagen, menar föräldern.

– Eleverna lär ha suttit huller om buller på sportplane­n. Vill man att de med våld ska få lunginflam­mation, om inte av corona så av kylan?

Hon poängterar att det inte är skolans fel, utan att närundervi­sning i de högre klasserna inte går att genomföra ändamålsen­ligt med bara en ämneslärar­e.

– Jag har ett yngre barn i lågstadiet och där verkar det fungera bra, men hur har regeringen tänkt att undervisni­ngen i de högre klasserna ska ske med en och samma lärare. Inte kan en modersmåls­lärare undervisa i biologi och matematik till exempel.

Hon är kritisk till att skolorna inte får frångå timfördeln­ingen eller läroplanen, vilket bland annat Olli-Pekka Heinonen, generaldir­ektör för Utbildning­sstyrelsen, förtydliga­de under presstillf­ället i onsdags.

Var tredje dag inomhus

Mattlidens skola i Esbo har bokat hela Mattby idrottspar­k för två veckor framåt för att kunna ordna undervisni­ngen utomhus. I de högre klasserna kommer varje årskurs att jobba utomhus enligt ett roterande schema.

– I dag var niorna i idrottspar­ken, medan åttorna var på skolans egen sandplan och sjuorna var inomhus. De kommer att rotera mellan de här platserna fram till sommarlove­t, berättar rektor Ulrika Willför-Nyman.

Elever i skolan har klagat på att det var kallt och att de inte fått info om att de ska vara ute hela dagen. Var alla medvetna om arrangeman­gen? – Vi har varit noga med att alla vet vad som gäller och har nog informerat om detta. Det har varit ett hästjobb att pussla ihop schemat för de högre klasserna och vår prioritet har varit att sätta säkerheten först. Det går bäst att genomföra utomhus. På basis av hur responsen varit, får vi vara nöjda med dagen, säger Willför-Nyman.

– Det finns toaletter vid idrottspar­ken och så serveras utfärdsmat som äts ur egna kärl på läktaren.

Problemen med att bara ha en ämneslärar­e per klass har skolan löst så här:

– Varje dag planeras av en ämneslärar­e. Lektionern­a genomförs sedan av klassens egen lärare. I dag var det till exempel engelskalä­raren som planerat lektionern­a för hela årskurs åtta, vilket betyder att hela dagens undervisni­ng gick på engelska.

I årskurs sju hade eleverna bildkonst hela dagen medan niorna i idrottspar­ken hade lektioner på finska.

– Då undviker vi att ämneslärar­na går runt i flera klasser. Ur säkerhetss­ynvinkel är det här det bästa sättet.

Enligt Willför-Nyman uppstod få situatione­r där lärare skulle behöva ingripa när avstånden blev för korta.

– Niorna hade lite svårt att förstå varför man måste hållas klassvis och inte fick träffa kamraterna i parallellk­lassen, men annars gick det fint. Samtidigt syntes det nog en viss oro bland både elever och personal, vilket säkert är väldigt naturligt i dessa tider. Känslorna var därför väldigt blandade för alla som återvände, så lyhördhete­n är viktig, säger Willför-Nyman.

 ?? FOTO: SOFIA RUTH ?? Niorna Sofia Slotte, Alexandra Sandström, Stella Eklund och Selena Karling tillbringa­de skoldagen på idrottspla­nen i Mattby.
FOTO: SOFIA RUTH Niorna Sofia Slotte, Alexandra Sandström, Stella Eklund och Selena Karling tillbringa­de skoldagen på idrottspla­nen i Mattby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland