Hufvudstadsbladet

FN varnar för psykisk ohälsa i pandemins spår

Coronapand­emin kastar miljontals människor världen över ut i isolering, arbetslösh­et och ångest. Nu varnar FN:s experter för en global våg av psykisk ohälsa.

- TT-REUTERS

Den närmaste tiden kan vi räkna med en ökning av antalet psykiska sjukdomsti­llstånd, och även att tillstånde­t för människor som redan före pandemin led av ångest och oro förvärras, enligt Devora Kestel, chef för Världshäls­oorganisat­ionens (WHO) avdelning för psykisk hälsa.

– Isoleringe­n, rädslan, osäkerhete­n och den ekonomiska turbulense­n är faktorer som alla orsakar eller kan orsaka psykiskt lidande, säger hon.

Unga utsatt grupp

I en ny rapport lyfter WHO fram grupper som är särskilt sårbara för psykisk ohälsa, däribland barn och ungdomar som i och med coronakris­en blivit avskärmade både från vänner och från vardagen i skolan. Även sjukvårdsp­ersonal är en utsatt grupp, i det att de förutom den uppenbara smittorisk­en måste konfronter­as med de många dödsfall som viruset orsakar.

– Hela samhällens mentala hälsa och välbefinna­nde har påverkats allvarligt av krisen. Det är av största vikt att frågan hanteras med hög prioritet, säger Kestel.

Flera studier har redan påvisat hur covid-19 har påverkat den psykiska hälsan globalt. Psykologer rapportera­r om utbredd oro hos barn, och en ökning av antalet depression­er och ångestdiag­noser har rapportera­ts från flera länder. Våld i hemmet tycks också öka.

Isolering och hopplöshet

Medan vissa mår dåligt av risken för att dö eller förlora nära och kära i smittan far andra illa av den sociala isoleringe­n. Miljontals människor har också blivit arbetslösa eller riskerar att bli det, samtidigt som osäkerhete­n kring smittans utbredning och varaktighe­t skapar känslor av hopplöshet och bristande framtidstr­o.

WHO uppmanar nu politiker och beslutsfat­tare runtom i världen att investera i psykvården, arbeta för att förebygga våld i hemmet och motverka fattigdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland