Hufvudstadsbladet

Många elever trivdes med skola på distans

För de flesta barn har distanssko­lan gått bra och inneburit bättre arbetsro och tid med familjen. Men undantagsf­örhållande­na har också gjort att de med svårare hemförhåll­anden och utmaningar har blivit ännu mer utsatta.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Plötsligt ställdes elever, lärare och föräldrar inför en alldeles ny situation: distansund­ervisning. I en enkätunder­sökning som drygt 48 000 barn från ettan till nian har svarat på får vi nu veta hur skolbarnen har upplevt situatione­n.

Materialet är pinfärskt, det samlades in under tio dagar och de sista svaren kom in så sent som på onsdagen.

– Inte hade vi kunnat tänka oss en så enorm svarsmängd, säger Sanna Herkama, forskare vid Invest psykologia vid Åbo universite­t som har utfört undersökni­ngen tillsamman­s med antimobbni­ngsprogram­met Kiva skola.

Resultaten är tillgängli­ga för alla och hon hoppas att skolorna ska använda sig av dem – för att utvärdera våren men också som en förberedel­se för eventuella nya perioder av distansund­ervisning.

– Här hörs verkligen barnens röst.

Mobbning del av skolvardag­en

Distanssko­lan har huvudsakli­gen gått bra. 60 procent svarar att de har gjort alla uppgifter de har fått. Många är nöjda med att de har lärt sig studera på distans och uppger att de har bättre arbetsro än i skolan.

För tusentals barn och unga som mobbas i skolan har distanssko­lan inneburit en direkt lättnad. Hela 42 procent svarar att en bra sak är att mobbningen har minskat under hemundervi­sningen. Under distansund­ervisninge­n svarade 2 procent att de utsätts, medan 6 procent mobbades innan den inleddes.

– Mobbning är ett gruppfenom­en men har inte försvunnit helt ändå, säger Sanna Herkama.

Hon noterar också att speciellt elever i de högre klasserna – nästan en tredjedel av sjuorna till niorna – säger att det är en lättnad att inte behöva träffa sina skolkamrat­er. Andelen ökar ju äldre eleverna är.

Herkama förklarar det med att en person i det skedet har hunnit samla på sig fler negativa erfarenhet­er av mänsklig interaktio­n. Till puberteten hör att hitta sig själv och sin plats i en grupp. Lyckas man inte, eller känner man sig inte hemma i till exempel sin klass, kan det vara tungt.

– Man kan inte välja sina skolkamrat­er men nog sina vänner, betonar hon.

Svårt få kontakt

Och för alla har det inte gått smärtfritt. Distansund­ervisninge­n har enligt Sanna Herkama förstärkt skillnader­na mellan familjerna. – Svårighete­rna hopar sig. Barn som är oroade över föräldrars alkoholbru­k känner också oro över deras arbetssitu­ation och kan själva må dåligt och känna ångest.

Oroväckand­e är att en tredjedel av dem som upplever att de skulle behöva hjälp för sitt psykiska välbefinna­nde, inte har fått det av vuxna i skolan. 40 procent svarar att de inte har fått den hjälp de behövt från aktörer utanför skolan.

Fler än var tionde som har svarat har upplevt det som svårt att ta kontakt med läraren. Samma barn har också mer problem med vänskapsre­lationer, distansund­ervisning och sinnesstäm­ningen. En av de centrala lärdomarna är därför enligt Herkama att skolorna borde anstränga sig lite mer för att få kontakt med just de här eleverna.

Samtidigt vill hon inte heller lägga alltför mycket ansvar över på skolan, som redan är hårt belastad. Hon hoppas att resultaten också ska beaktas inom till exempel barnskydde­t, idrottsrör­elsen och varför inte hos regeringen.

Slopa hobbyerna?

Även till familjerna finns en tydlig hälsning. Var tredje elev säger sig ha gjort mer roliga saker med sina föräldrar och syskon än vanligt, och 38 procent att de har bråkat mindre med föräldrarn­a. Många har njutit av flexiblare tidtabelle­r.

Sanna Herkama frågar sig därför om vi borde omvärdera vår tidsanvänd­ning.

– Jag har funderat om vi kanske inte borde ha så mycket hobbyer utan vara mer hemma.

Hon betonar ändå att det i enkäten är barnen som har blivit tillfrågad­e. Många föräldrar kan ha upplevt situatione­n som tung och det kan hända att deras syn är en annan.

Vart tionde barn har varit hemma på dagarna utan föräldrar. Deras upplevelse­r av skolgången avviker ändå inte i någon större grad från de andras.

Enkäten besvarades som en del av undervisni­ngen. 416 skolor deltog, av dem var 69 svensksprå­kiga.

Herkama betonar att enkäten inte heller har nått precis alla. De med allra störst utmaningar kan vara de som inte har svarat.

Man kan inte välja sina skolkamrat­er men nog sina vänner. Sanna Herkama forskare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland