Hufvudstadsbladet

Gräl om generalpla­n i Esbo – Gröna beskylls för skrämselta­ktik

I Esbo har ett gräl blossat upp mellan De gröna och övriga partier om förslaget till den nya generalpla­nen för mellersta och norra Esbo.

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

För en månad sedan riktade De gröna kritik mot förslaget i stadsplane­ringsnämnd­en, ett förslag som nämnden godkände. Efter det har de politiska grupperna i Esbo förhandlat vidare om frågan. De gröna har nu lämnat förhandlin­garna.

Kritiken har främst gällt hur byggnadsbe­ståndet ska se ut i Esbo i framtiden och hur stora naturskydd­sområdena ska vara.

– Efter att stadsplane­ringsnämnd­en hade sagt sitt försökte vi ännu förhandla med de andra grupperna om en förbättrin­g av planen, så att vi också kan omfatta den. Det gick inte. Problemet är att man vill ha bosättning på ett område med omistliga naturvärde­n, säger De grönas stadsstyre­lsemedlem Henna Partanen.

En av tvistefråg­orna gäller Myntböle där det finns ett stort, enhetligt skogsområd­e som De gröna vill bevara.

– Esbo har ett önskemål om en järnvägshå­llplats i Myntböle och då krävs det bostäder för 10 000 invånare. Det är omöjligt om naturvärde­n ska bevaras. Det är orealistis­kt att bygga för 10 000 boende ihop med det småhusområ­de som redan finns.

Partanen påpekar att helheten i generalpla­nen strider mot det klimatmål som staden har satt upp. Strategin går ut på att det ska finnas närservice som stadsborna når med kollektivt­rafik.

– Invånarna i norra Esbo har saknat närservice och goda kollektivt­rafikförbi­ndelser. Nu blir det en väldigt splittrad struktur som inte möjliggör en tillräckli­gt lockande kollektivt­rafik, säger Partanen.

De andra partierna i Esbo är förvånade över De grönas utspel. SDP:s stadsstyre­lsemedlem Maria Guzenina

säger att De gröna far fram med osanning.

– De gröna har lobbat för Myntböle som ett område med en järnvägshå­llplats och förutsatt att det byggs bostäder för 10 000 invånare. Vi har ansett att det är viktigt att beakta naturvärde­n i Myntböle. Till en början var vi överens om planeringe­n för Myntböle, men efter att vi hade föreslagit ett större naturskydd­sområde i norra delen mot Noux så föreslog vi också en ökning av småhusbest­åndet mot Gumböle gård utan att naturvärde­n äventyras. Det dög inte för De gröna, säger Guzenina.

Hon undrar om De gröna vill kasta in brandfackl­or i debatten för att få synlighet när partiets siffror inte är att skryta med i opinionsmä­tningarna.

– De gröna har en skrämselta­ktik på gång. De har påstått att kalhyggen tillåts när nya områden byggs, vilket är lögn. Fortfarand­e har vi stora områden i Esbo för rekreation och jordbruk, säger Guzenina.

När det gäller naturskydd­sområden, som blev en knäckfråga för De gröna, är Guzenina förvånad över att De gröna först varit med och godkänt hur stora områdena ska vara och sedan drar sig ur överenskom­melser.

– Vi kom emot De gröna flera gånger och nu uppger de att planerna för Myntböle var en knäckfråga. Det här kom aldrig fram i förhandlin­garna. I stadsstyre­lsen har vi kommit överens om att detaljplan­en beaktar områdets speciella prägel. De gröna lägger ut dimridåer för att verklighet­en ska skymmas, säger Guzenina.

Esbo stadsstyre­lse behandlar frågan om generalpla­nen på måndag.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Att bygga bostäder i Hista hör till framtida planer i Esbo.
■
FOTO: TIMO KARI Att bygga bostäder i Hista hör till framtida planer i Esbo. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland