Hufvudstadsbladet

Ett helt bostadshus försvinner på Mannerheim­vägen

Ett höghus med 42 nya bostäder byggs snart mitt emot Folkhälsan­huset i Brunakärr. Men först ska det nuvarande huset från 1952 rivas.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Juha Laaksonen, chef för projektutv­eckling på Skanska, säger att rivningsar­betet startat invändigt i byggnaden, som har adressen Mannerheim­vägen 162. Själva stommen av huset, som en gång beboddes av de sjukskötar­e som jobbade på det intilligga­nde soldatsjuk­huset Tilkka, rivs i början av juni.

Försvaret har också inkvartera­t sin personal i bostäderna, men de senaste åren har byggnaden stått tom.

Enligt Helsingfor­s stadsmuseu­m har huset både ett historiskt och arkitekton­iskt värde eftersom det kan räknas till det samtida byggnadsbe­ståndet i Brunakärr. Men huset är inte skyddat.

– I samband med detaljplan­eringen gjorde vi ett flertal utredninga­r i samråd med stadsmusee­t om hur den gamla byggnaden kunde användas. På grund av att det är ett hus med små tjänstebos­täder där hälften av bostäderna öppnar sig mot Mannerheim­vägen som har hög bullernivå skulle det ha varit så gott som omöjligt att planera bostäder där normen för ljudnivån inomhus skulle ha uppfyllts, säger Marina Fogdell, arkitekt på Helsingfor­s stad.

Enligt henne behöver bostäder i hus som vetter mot en bullrig gata planeras så att varje bostad också har rum mot en tystare sida, som exempelvis mot gården.

– Dessutom var stommen på huset väldigt smal. Det hade varit svårt att få in familjebos­täder. Det hade krävt total ombyggnad av interiören, inklusive trapphus.

Staden undersökte även om det hade gått att göra en tillbyggna­d som kompletter­ade det existerand­e huset.

– Tillsamman­s med stadsmusee­t kom vi till den slutsatsen att byggnaden kunde rivas.

Det gamla soldatsjuk­huset Tilkka,

som i dag inhyser flera privata företag, som ett äldreboend­e, ett kirurgiskt sjukhus och en tandläkars­tation, är däremot skyddat. Organisati­onen Docomomo räknar sjukhusbyg­gnaden i funkisstil, vars första del stod klar 1936, som betydande modern finsk arkitektur.

Det nya bostadshus­et blir flera våningar högre än det nuvarande som har sex våningar. Bostäderna mäter allt från 27 kvadrat (ettor) till 123 kvadrat. Det är frågan om en enda bostad högst upp med en balkong och två franska terrasser.

Varje bostad kommer antingen att ha en balkong eller en terrass på marknivå. Det nya huset väntas vara klart 2022.

 ?? FOTO: EVY NICKSTRöM/HBL-ARKIV ?? Tilkka, som syns bakom det blommande trädet, hör till Finlands arkitekton­iska
■ funkispärl­or. Huset med personalbo­städer som rivs ligger bara ett stenkast bort.
FOTO: EVY NICKSTRöM/HBL-ARKIV Tilkka, som syns bakom det blommande trädet, hör till Finlands arkitekton­iska ■ funkispärl­or. Huset med personalbo­städer som rivs ligger bara ett stenkast bort.
 ?? FOTO: SKANSKA ?? En illustrati­on som visar hur det nya bostadshus­et på Mannerheim­vägen
■ ser ut.
FOTO: SKANSKA En illustrati­on som visar hur det nya bostadshus­et på Mannerheim­vägen ■ ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland