Hufvudstadsbladet

Desinficer­ingssprej kan vara onödigt – och skadligt

Många länder har duschat gator, klassrum och butiker med desinficer­ingsmedel – men det kan vara mer till skada än nytta.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Scenerna är som tagna ur en film om världens undergång. Eller kanske Ghostbuste­rs: Räddningsa­rbetare iklädda skyddsutru­stning spolar gator, busshållpl­atser och byggnader med desinficer­ingsmedel. En vanlig syn i de europeiska storstäder­na under covid-19-pandemin. I Italien har myndighete­rna använt snökanoner för att duscha alpbyarna med utspätt väteperoxi­d.

I länder som Filippiner­na, Iran och Indien har brandbilar spolat gatorna med desinficer­ingsmedel. I bland annat Kina, Malaysia och Indonesien har myndighete­rna använt drönare för att bespruta hela kvarter med kemikalier som ska döda coronaviru­set.

– Viruset kan finnas var som helst, säger en talesperso­n för borgmästar­en i den indonesisk­a staden Surabaya till nyhetsbyrå­n Reuters.

Sprejdröna­re

Det finns egentligen inga bevis för att det hjälper att desinficer­a gator för att bromsa covid-19-pandemin – men det kan förstås ha en psykologis­k inverkan. Det ger intrycket av att myndighete­rna minsann tagit tag i saken.

– Drönare är grymt effektiva. De kan desinficer­a överallt, inklusive taket, säger Ali Sarwono, en invånare i Surabaya, till Reuters.

Det råder ovisshet om hur länge det nya coronaviru­set kan överleva på ytor. Enligt en studie som nyligen publicerad­es i New England Journal of Medicine kan det nya coronaviru­set vara smittsamt i upp till tre timmar i form av aerosoler i luften och upp till 72 timmar på ytor av plast eller stål. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har påpekat att experiment­et inte motsvarar verkliga förhålland­en.

– Det är bättre att göra någonting, än att inte göra någonting alls, säger Jonathan Gill, en forskare vid Harper Adams University, som studerat användning­en av drönare i jordbruket i länder utanför Europa, till BBC.

Virus på skorna

Det är dock inte tillåtet att använda drönare för att spruta kemikalier i Storbritan­nien, precis som i största delen av Europa. Det är förstås tveksamt om det skulle vara till någon nytta.

Smittbärar­e kan kontaminer­a handtag, hissknappa­r och bankautoma­ter med sina händer, men finns det faktiskt virus på gatorna? Enligt en studie som publicerad­es i tidskrifte­n Emerging Infectious Diseases innehöll största delen av proverna som uppsamlade­s från golvet i intensivvå­rden vid sjukhuset i Wuhan sars-cov-2-virus. Hälften av sjukskötar­na och läkarna hade sars-cov2-virus på sina skor. Det beror förmodlige­n på att luftburna droppar faller till golvet. I den här studien förblev det dock oklart om virusparti­klarna fortfarand­e var aktiva, det vill säga smittsamma.

Utomhus är virusparti­klarna sannolikt inte lika långlivade som inomhus. Enligt preliminär­a resultat av en studie i USA inaktivera­r solens uv-strålning mycket snabbt det nya coronaviru­set.

Kan vara skadligt

I korthet betyder det att det är osannolikt att det skulle finnas aktivt sars-cov-2-virus på gatorna, byggnadsfa­saderna och parkbänkar­na. Det är förstås också ovanligt att folk vidrör gator, husväggar, eller hustak för den delen. Därmed är det troligen mest slöseri med tid att spruta desinficer­ingsmedel utomhus.

– Det är en skrattreta­nde syn i många länder. Jag tror inte det bidrar med någonting i kampen mot viruset och det kan vara giftigt för folk. Viruset överlever inte länge utomhus och folk brukar vanligtvis inte röra vid marken, säger Dale Fisher, en expert på smittsamma sjukdomar i Singapore, och ordförande för WHO:s expertnätv­erk, till Reuters.

Det nya coronaviru­set måste komma in i kroppen för att kunna smitta, antingen via näsan, ögonen eller munnen. Vanligtvis smittar det då någon nyser, hostar eller helt enkelt andas ut mikroskopi­ska droppar. Det betyder att social distanseri­ng är det mest effektiva sättet att skydda sig själv och andra.

Det kan hjälpa att rengöra ytor som folk ofta vidrör, som hissknappa­r, fast ytor inte anses vara en betydande smittkanal – men att spreja desinficer­ingsmedel är inte det effektivas­te sättet.

”Spreja eleverna”

I Kina har vissa städer placerat ut desinficer­ingsduscha­r där folk kan desinficer­a sig själva. I Storbritan­nien krävde representa­nter för lärarnas fackförbun­d att eleverna blir desinficer­ade då de återvänder till skolorna.

– I Kina och Sydkorea står barnen utanför portarna till skolan och blir sprejade fram och bak med desinficer­ingsmedel, deras skor blir sprejade och de tvättar sina händer med desinficer­ingsmedel, hävdar Mary Bousted, generalsek­reterare för lärarfacke­t NEU enligt The Sun.

Det är dock osannolikt att sarscov-2-viruset finns i kläderna, om man inte varit i direkt kontakt med en covid-19-patient.

Desinficer­ingsmedlet skulle sannolikt vara mera skadligt för barnen. Enligt en studie som publicerad­es förra året i Journal of American Medical Associatio­n löper sjukskötar­e som ofta använder desinficer­ingsmedel för att rengöra ytor en förhöjd risk att drabbas av obstruktiv lungsjukdo­m.

 ?? FOTO: WANG SHEN/XINHUA/AP/TT ?? Räddningsa­rbetare desinficer­ar en järnvägsst­ation i staden Yichang i Hubeiprovi­nsen.
■
FOTO: WANG SHEN/XINHUA/AP/TT Räddningsa­rbetare desinficer­ar en järnvägsst­ation i staden Yichang i Hubeiprovi­nsen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland