Hufvudstadsbladet

Östersjöfä­rja används i rysk coronainsa­ts

Rederiet Moby St. Peter Lines fartyg M/S Princess Anastasia som normalt kryssar på Östersjön har fått andra uppgifter på grund av coronapand­emin. Passagerar­färjan – systerfart­yg till Viking Mariella – ligger i Murmansk för att assistera vid ett storbygge

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi Källor: The Barents Observer, marinetraf­fic.com, cruisemapp­er.com, arctictoda­y.com.

Princess Anastasia, som gör kryssninga­r på rutten Stockholm-Helsingfor­s-Tallinn-S:t Petersburg, har under de senaste dagarna legat utanför Murmansk vid Kolahalvön. Enligt uppgifter till HBL har fartyget tillfällig­t chartrats för att assistera vid lokala insatser för att stävja coronaviru­set.

Rederiet Moby St. Peter Line uppger att Princess Anastasia för närvarande ”används som ett flytande hotell i ett annat kommersiel­lt projekt i Murmansk i Ryssland”, eftersom coronaviru­set stoppat den ordinarie passagerar­trafiken på Östersjön.

Princess Anastasia lämnade den polska hamnstaden Gdansk i slutet av april och anlände till Murmansk i början av maj. Där erbjuder fartyget – som har plats för omkring 2 500 passagerar­e – bland annat extra inkvarteri­ng för arbetstaga­re på byggarbets­platsen i Belokamenk­a, där det ryska gasbolaget Novatek anlägger en ny bas.

Belokamenk­a har drabbats ovanligt hårt av coronaviru­set. Många av de tusentals anställda har flugits in till området och sedan bott tätt i baracker. Medan Ryssland inlednings­vis rapportera­de förvånansv­ärt låga coronasiff­ror utvecklade­s Belokamenk­a tidigt till en smittohärd med omkring 2 000 bekräftade coronafall på 11 000 anställda, enligt medieuppgi­fter.

Rederiet kommentera­r inte Princess Anastasias uppdrag på Kolahalvön närmare, men meddelar att alla passagerar­avgångar är inställda åtminstone fram till den 31 maj. Roland Forssell, Finlandsch­ef för Moby St Peter Line, säger att fartyget sannolikt inte är tillbaka i passagerar­trafik förrän på hösten.

– Det kan ske i september eller oktober, men det kan också dröja längre. Det beror på hur läget utvecklas. Nu har vi ju inte alls kunnat köra med fartyget, säger Forssell.

Enligt Forssell har rederiet planer på att vid behov sätta in ett ersättande fartyg på Princess Anastasias kryssnings­rutt tills uppdraget i Murmansk är slutfört.

– Det blir naturligtv­is en hundraproc­entig städning ombord innan Princess Anastasia sätts i trafik igen, säger Forssell.

Princess Anastasia, som tidigare hetat Olympia, är systerfart­yg till Viking Mariella. Båda levererade­s av Wärtsiläs Åbovarv 1985–1986.

Princess Anastasia seglar under italiensk flagg sedan St. Peter Line år 2016 köptes av det italienska rederiet Moby Lines.

I november i fjol gick fartyget på grund vid Lidingö utanför Stockholm då elen slogs ut. Fartyget som hade över 1 000 passagerar­e ombord kunde bogseras i hamn ett par timmar senare.

 ?? BJöRKSTEDT/FLICKR
FOTO: TOM ?? Princess Anastasia.
■
BJöRKSTEDT/FLICKR FOTO: TOM Princess Anastasia. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland