Hufvudstadsbladet

Ungern om kritiken från EU: ”En häxjakt”

Begränsa inte det fria ordet! varnar EU-kommission­en till Ungern när uppgifter om gripanden av regeringsk­ritiker väcker ilska i EUparlamen­tet. Häxjakt, kontrar regeringen i Budapest.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU-kommission­en har hittills valt att hålla en försiktig och relativt neutral ton i sin syn på de utökade befogenhet­er som Ungerns regering fått under coronakris­en.

När EU-kommission­ären Vera Jourová tar till orda i torsdagens EU-parlaments­debatt om situatione­n i Ungern, är hon ändå betydligt skarpare än förut.

– Nu mer än någonsin är det viktigt att använda olika medel för att bekämpa desinforma­tion, men begränsa inte det fria ordet, varnar Jourová, som är ansvarig för öppenhet och värderinga­r.

– Kampen mot desinforma­tion borde inte och får inte begränsa våra demokratis­ka värderinga­r, inklusive möjlighete­n att ha en rättvis demokratis­k debatt där olika röster kan höras, säger den tjeckiska kommission­ären.

Gripen som 1987?

Uttalandet kommer sedan opposition och människorä­ttsgrupper börjat rapportera om gripanden och förhör av personer som anklagas för att sprida desinforma­tion eller falska nyheter om coronasitu­ationen i Ungern.

Opposition­saktiviste­n János Csóka-Szucs från liberala Momentum hämtades av poliser klockan sex på morgonen, efter att via Facebook ha gett sitt stöd till en demonstrat­ion mot regeringen. För webbsidan 444.hu jämför han med hur han greps under kommunistt­iden 1987.

– Polisen tog mig på exakt samma sätt då. Mer än 30 år har gått, men inget verkar ha ändrats, säger Csóka-Szucs.

”Tystandet av kritiska röster har inletts, genom polisinsat­ser som hotar folk som skriver eller berättar sanningen”, skriver i sin tur oberoende parlaments­ledamoten Akos Hadhazy i ett inlägg på Facebook, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

”Häxjakt”

I torsdagens debatt i EU-parlamente­t får Ungern hård kritik från vänster, mitten och de gröna, men stöd från EU-skeptiker och högernatio­nalister.

Mest splittrad är den största partigrupp­en, konservati­va EPP, där ungerska regeringsp­artiet Fidesz ingår. Även om partiets medlemskap tills vidare är fryst får ändå Fidesz-ledamoten Andor Deli tala för EPP:s räkning. Han anser att kritiken är ideologisk.

– Det finns partigrupp­er åt vänsterkan­ten och vänsterlib­eraler som inte kan låta bli att hela tiden attackera Ungern, fnyser Deli.

Liknande ord hörs från regeringen i Budapest.

”Det är uppenbart att det här är en häxjakt, en skenrätteg­ång. Det är vänsterfol­k och liberaler som leker politik när kontinente­n står inför en av de största kriserna, hälsomässi­gt och ekonomiskt, som vi sett på ett århundrade”, skriver regeringst­alesmannen Zoltan Kovacs på Twitter.

 ?? KOVACS/MTI-AP
FOTO: TAMAS ?? Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán under en debatt i det ungerska parlamente­t i Budapest.
■
KOVACS/MTI-AP FOTO: TAMAS Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán under en debatt i det ungerska parlamente­t i Budapest. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland