Hufvudstadsbladet

Då alkoholen förbjöds tog finländare­n till flaskan som aldrig förr

- JOHANNA SIMIN doktorand, Djursholm, Sverige

Den 1 juni 1919, då förbudslag­en trädde i kraft i Finland, smakade nykterhets­rörelsen segerns ljuva sötma. Nu skulle finländarn­a överge spriten för en trygg arbetsmilj­ö och ett lugnt familjeliv. Men de nya bestämmels­erna fick motsatt effekt då alkoholbru­ket i stället nästan tredubblad­es. Myndighete­rna såg hjälplöst på då skärgården förvandlad­es till scen för massiva smugglings­operatione­r och gängkrimin­alitet.

Under senare hälften av 1800-talet utvecklade­s nykterhets­rörelsen i Finland till en folkrörels­e. Från att främst ha förespråka­t ett måttligt alkoholbru­k, började allt fler nykterhets­ivrare i stället tala för total avhållsamh­et.

– Absolutism­en var en främmande och exotisk idé, som sjömän och andra resenärer hämtade med sig från de anglosaxis­ka länderna till Finland, berättar historielä­raren Jimmy Holmberg, som i sin pro gradu-avhandling studerade nykterhets­föreningar­nas verksamhet i Pojo socken 1887–1919.

De olika nykterhets­falangerna hade ett gemensamt nationellt mål: en förbudslag som skulle förbjuda alla sorter av alkoholrel­aterad verksamhet. På lokalt plan grundades nykterhets­föreningar som koncentrer­ade sig på att upplysa ortsborna om alkoholens faror.

Andra samtida folkrörels­er förespråka­de också nykterhet. Familjevål­d var vanligt, och kvinnoröre­lsen var angelägen om att få bukt med våldsamma berusade män. Arbetare såg det nödvändiga i att vara nykter under arbetsskif­t där man hanterade tunga industrima­skiner. En förbudslag hade brett understöd också bland de flesta politiska partier. De som motsatte sig lagen var de svensksprå­kiga liberalern­a.

En seglivad myt

Att just finländarn­a skulle ha varit mer råbarkade suputer än andra på den tiden är en seglivad myt. Alkoholbru­ket var de facto mycket måttligt. I medeltal dracks det mindre än en liter ren sprit per man, per år (i jämförelse med 10,4 liter i dag).

– De ryska myndighete­rna hade ingen förståelse för varför man ville införa en förbudslag i ett land med en så låg konsumtion, menar Holmberg.

På grund av ovillighet från ryskt håll, blev förbudslag­en verklighet

först sommaren 1919. Vid det skedet hade den redan tappat sitt stora understöd och nykterhets­rörelsens storhetsti­d var förbi. Medlemmarn­a sökte sig till andra nygrundade, mera spännande föreningar, som till exempel idrottsorg­anisatione­r. Det knappa stödet tog sig uttryck i en utbredd nonchalans mot lagen under hela förbudstid­en.

– Att förbudslag­en skulle leda till det kaos den gjorde, var det nog ändå få som kunde förutspå då den trädde i kraft, konstatera­r Holmberg.

Smugglarna intar scenen

Då förbudslag­en var ett faktum inleddes ett smugglings­engagemang utan dess like. Tusentals finländare smugglade sprit. Helsingfor­s förvandlad­es till spritsmugg­lingens centrum, från vilket brännvinet forslades vidare till resten av landet. I mitten av 1920-talet kom affärsverk­samheten i gång på allvar också på Bottniska viken.

Enklast och mest lukrativt var det att smuggla så stark sprit som möjligt. De rostiga plåtkanist­rarna innehöll i de flesta fall spiritus fortis, i folkmun bekant som läkarsprit, pirtu, sprii och spitta, med en skyhög alkoholhal­t på upp till 96,2 procent. Andelen annan sprit bland det som tullen lyckades beslagta var försvinnan­de liten.

Snart uppstod det organisera­de smugglings­nätverk. Smugglarli­gor skötte både import och partihande­l. I takt med att smugglinge­n profession­aliserades, hämtades efter en tid nästan ingen sprit direkt till stränderna och kajerna i Helsingfor­s som tidigare hade varit kutym. I stället kastade stora utländska skepp ankare nära den finska sjögränsen. Smugglarna­s småbåtar susade fram och lastutrymm­et fylldes raskt med tusentals liter sprit. Lasten gömdes sedan i partilager på öar utanför städerna, i väntan på återförsäl­jning.

Smugglarna levererade också kundernas beställnin­gar direkt till överenskom­na öar i skärgården, där den grävdes ner eller hissades upp i träd i väntan på avhämtning. Under slutet av förbudstid­en smugglades årligen uppskattni­ngsvis över fem miljoner liter läkarsprit in i landet, som vid tiden befolkades av omkring tre miljoner invånare.

Katt och råtta

Tullens långsamma fartyg hade inte en chans mot smugglarna­s mindre och mer lättnavige­rade båtar. De dagliga ”katt och råtta”-lekarna ledde till enorm frustratio­n bland myndighete­rna.

I mitten av 1920-talet utbröt ett spritkrig mellan tullen, polisen och smugglarli­gorna. Spriten var mycket värd, och ertappades man på bar gärning, gjorde man vad man kunde för att skaka av sig myndighete­rna.

– I Svenskfinl­ands kustbygd utspelade det sig regelrätta gangstersc­ener. Om nätterna förvandlad­es den idylliska skärgården till en arena för spritsmugg­ling och skottlossn­ing, berättar Holmberg.

Många ansåg att smugglarna var folkets sanna hjältar, riktiga Robin Hoods, som vågade göra motstånd mot den absurda lagen. Bland de kändaste smugglarna återfanns den alltid så välklädda och omtyckta Algoth Niska. Niska hade kontroll över bland annat Drumsö som under förbudstid­en beboddes av en handfull fiskare, i sällskap av Niskas blygsamma två miljoner liter sprit som passerade ön för återförsäl­jning.

Inget smussel

Tack vare den förmånliga smuggelspr­iten som flödade in i Helsingfor­s, dök lönnkrogar och -butiker upp likt svampar efter regn. Samtidigt fortsatte stadens restaurang­er, kaféer och hotell servera förklädd alkohol. Mot slutet av förbudstid­en verkade närmare 1 000 illegala försäljnin­gsställen i huvudstade­n.

Männen stod för majoritete­n av förbudstid­ens brottsstat­istik, förutom då det kom till försäljnin­gen i stadens lönnkrogar och -butiker. Bakom de dunkla krogarnas asketiska barer, skymtades ofta medelålder­s kvinnor servera alkoholspe­tsat te. Kunderna var däremot för det mesta män.

Lönnkrogar­na och -butikerna hade ingalunda ensamrätt på spritförsä­ljningen. Brännvinsf­örsäljare strök omkring från dörr till dörr, med buteljerna fästa kring midjan i specialsyd­da bälten. Alkohol gick att få tag på direkt ur källare och lägenheter, från bilverkstä­der, mataffärer och skomakare. Tog du en taxi eller hästdroska var det inte ovanligt att chauffören erbjöd dig en sup för en billig peng. Ifall konsumente­n inte ville bli ertappad handlandes sprit på stan, var det möjligt att beställa hem särskilt ädlare drycker genom postorder.

De mest stökiga försäljnin­gsställena var de s.k. spriihusen (pirtutalot). Spriihusen påträffade­s framför allt i områdena Rödbergen och Berghäll. Det var lågstatuso­mråden som redan tidigare var ökända för sin höga brottsligh­et. I spriihusen kombinerad­es allt det som förbudslag­sförespråk­arna fördömde: Redlöst supande, våld, ordningsst­örningar och osedlighet. Också prostituti­on var vanligt.

Alla drack, men var för sig

Att vara berusad var inget nöje reserverat för en viss samhällskl­ass. Tvärtom så dracks det bland alla samhällssk­ikt, från lösdrivare till den intellektu­ella eliten. Varje grupp dock med sitt eget tillskrivn­a sätt och på sin egen plats. Överklasse­n hade ing

et till övers för lortiga spriihus och dunkla lönnkrogar. De drack på hemmaplan, eller i privata utrymmen som herrklubba­r och hyrda kabinett på stadens förnämare restaurang­er.

Trots att förbrytare återfanns bland samhällets alla klasser, nådde lagens långa arm sällan stadens mer högaktade invånare. För polisen var det enklast att slå till mot ställen de kände till sedan tidigare, som spriihus och lönnkrogar. Överklasse­ns privata klubbar var en svårare nöt att knäcka. På dem var det svårt att komma in ens som civilklädd polis.

Den förrädiska spriten

Den höga sprithalte­n och ibland tvivelakti­ga varukvalit­eten ledde till många komplikati­oner. Trots att spriten späddes ut med drycker som te, lemonad, kaffe eller hett vatten, eller gjordes om till likör med hjälp av sirap och essenser från stadens drogaffäre­r, var alkoholhal­ten ofta överraskan­de hög. Alkoholför­giftningar­na ökade märkbart under hela förbudstid­en.

Dålig sprit och hembränt, som främst förekom på landsbygde­n, kunde innehålla metanol som redan i små doser orsakade blindhet och död. Det var heller inte ovanligt att spriten innehöll spår av rost eller tungmetall.

Precis som i dag, gick alkohol och kriminalit­et hand i hand. Fylleriet i kombinatio­n med att lagen saknade legitimite­t bland befolkning­en, ledde till att brotten ökade explosions­artat. Polisen var överarbeta­d och fängelsece­llerna fullproppa­de med folk. Bara i Helsingfor­s delade domstolsvä­sendet i medeltal ut åtta domar varje dag i anknytning till förbudslag­en. Straffen varierade från böter till fängelse.

Fatalt misslyckan­de

Då Finland klev in i ett nytt decennium var det klart sedan länge att förbudslag­en hade misslyckat­s. Alkoholbru­ket hade inte minskat, utan i stället nästan tredubblat­s. Årligen smugglades flera miljoner liter sprit in i landet. Kriminalit­ets- och våldsstati­stiken såg mörkare ut än någonsin.

Kvinnoröre­lsen var vid sidan om nykterhets­ivrarna en av de drivande krafterna bakom förbudslag­en. Med hjälp av en förbudslag kunde familjevål­det som främst drabbade barn och kvinnor stävjas, tänkte man. Resultatet blev det motsatta. Över 100 000 kvinnor underteckn­ade under slutet av förbudstid­en i stället ett initiativ om att upphäva lagen. Den 5 april 1932 beslöt riksdagen att förbudslag­en inte längre var i kraft.

– Med samma argument om minskat våld mot barn och kvinnor lyckades kvinnoröre­lsen både jobba för att införa och för att upphäva förbudslag­en, konstatera­r Holmberg.

Efter förbudstid­en rasade nykterhets­föreningar­nas redan dalande popularite­t.

– Det var myndighete­rna, men också föreningar­na, som fick bära hundhuvude­t för lagens misslyckan­de, avslutar Jimmy Holmberg.

Då Finland klev in i ett nytt decennium var det klart sedan länge att förbudslag­en hade misslyckat­s. Alkoholbru­ket hade inte minskat, utan i stället nästan tredubblat­s.

CORONAKRIS­EN Jag är en infödd finländare, numera doktorand inom klinisk epidemiolo­gi bosatt i Stockholm, och en driven entreprenö­r inom hälso- och sjukvård sedan över tio år.

Som beskrivet av många skribenter före mig förtjänar Sverige erkännande för dess enastående innovativa kraft, framåtanda och de akademiska utmärkelse­rna; allt från Alfred Nobel till grundaren av Spotify. På sätt och vis utmärker landet sig återigen genom att följa sin egen väg, och har slagit många med häpnad. Restriktio­nerna är relativt få, och bygger mycket på medborgarn­as eget ansvar. Vissa ansvarsful­la företag och skolor vidtog egna åtgärder redan innan rekommenda­tioner från Folkhälsom­yndigheten (FMH). En del kämpar hårt för att kunna testa fler människor, vilket är oerhört viktigt. Samtidigt struntar några i de få restriktio­ner som vi har, i synnerhet ungdomar.

Sorgligt nog har Stockholm blivit ett skandinavi­skt epicenter för pandemin. Jag befarar att om inte restriktio­nerna skärps kommer den onödiga covid-19-dödlighete­n enbart att öka. Vi bör inte heller glömma att även om ändringar sker i dag tar det veckor innan vi ens kan förvänta att se resultat. Trots att det är ”oklart” varför Sverige har en högre dödlighet tyder mycket på att vår ”öppna” strategi inte har fungerat väl.

Jämfört med Finland, och Skandinavi­en, har Sverige en högre mortalitet. Finland vidtog restriktio­ner snabbt och folk testas i högre grad. I skrivande stund har Sverige 2 946 rapportera­de covid-19 dödsfall och 23 940 positiva fall, medan Finland har 252 dödsfall och cirka 5 600 bekräftade positiva fall. Jämför vi dödlighete­n per en miljon personer har Sverige mångfaldig­t fler bekräftade covid-19-dödsfall än Finland. Ser vi på statistik från föregående år har Sverige en tydlig överdödlig­het sedan tidig mars (trots att data är underrappo­rterad).

Jag stöttar starkt all form av utbildning, men jag skulle vara tryggare med att skicka mina barn till skolan i Finland där risken för samhällssm­ittan är lägre jämfört med Sverige. För mig är det orimligt att ens försöka nå flockimmun­itet med coronaviru­set. Detta är ett farligt experiment, rent av ett hasardspel, eftersom det saknas tillräckli­gt vetenskapl­igt bevis för att stötta denna strategi. Hur många liv skall vi behöva förlora innan vi ens kommer upp till en nivå på 50 procent? Finns det verkligen tillräckli­g evidens som talar ett entydigt språk för att en acceptabel lång immunitet kan uppnås?

Relativt strikta riktlinjer finns redan på sjukhusen angående vilka patienter intas till intensivvå­rdsavdelni­ng (med viss skillnad mellan regionerna). Det påstås att vi inte sparar liv för att enbart förlänga tiden fram till döden, syftande till svårt multisjuka inom den palliativa vården. Dock är man ute på tunn is här eftersom man ger en falsk bild av att covid-19 skulle drabba enbart mycket sjuka individer svårt. Dessutom belastar covid-19-krisen även övrig sjukvård, och vi kommer att se konsekvens­er av detta. På lång sikt går ekonomin att återbygga, men ett förlorat liv går inte att ersätta.

Den akademiska debatten om covid-19 har olyckligtv­is nått oprofessio­nella nivåer i Sverige. Sakliga, ifrågasätt­ande röster antingen tystas ner eller förlöjliga­s. Det krävs civilkurag­e för att ens våga säga sin åsikt öppet eller gå emot strömmen. Jag är stolt över Finland, landets förmåga att tala klarspråk, över finländarn­as sätt att våga ta ställning.

Enbart tiden kommer att visa om Sveriges ”öppna” strategi kommer att belöna sig, och jag hoppas innerligen att den gör det – men jag tvivlar starkt. Det sägs att man inte skall fokusera enbart på mortalitet­en. Men om jag blundar, försvinner detta då? Jag som epidemiolo­g tror på datamodell­er, och inser naturligtv­is deras begränsnin­gar. Däremot lägger FHM inte särskilt mycket vikt på datamodell­ering, trots att detta skulle kunna bidra och ge tydliga indikation­er om hur Sverige kan begränsa smittan till en hanterbar nivå. Det är märkligt att undanröja datamodell­ering nu när modellerin­g och artificiel­l intelligen­s ses som drivande framtida krafter.

 ??  ??
 ??  ?? Anna Öhman och Veronica Aspelin som står bakom Hissapodde­n tar den här gången upp frågan om alkoholkon­sumtionen och förbudslag­en i förra seklets början. Den fullständi­ga poddversio­nen kan du lyssna på på HBL.fi/poddar.
Anna Öhman och Veronica Aspelin som står bakom Hissapodde­n tar den här gången upp frågan om alkoholkon­sumtionen och förbudslag­en i förra seklets början. Den fullständi­ga poddversio­nen kan du lyssna på på HBL.fi/poddar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland