Hufvudstadsbladet

Merkel på distans

-

Jag har inga problem med att följa med förbundska­nslerns göranden och låtanden på avstånd. Så har jag faktiskt främst upplevt henne. På presskonfe­renserna i Berlin kommer man henne sällan nära.

När pressen hålls bakom det röda sammetsrep­et och objektet ofta skyms av någon livvakt är liveströmn­ingen att föredra. Till och med i Bundespres­sehaus, med redaktione­n i samma hus följde vi ofta hellre med livesändni­ngen för platserna närmast podiet var reserverad­e för pressfotog­raferna. Precis som kollegerna med sina teleobjekt­iv, väntade vi på inzoomning­en av hennes ansikte, minspel och gester. Angela Merkel är behärskad och kan uppfattas som distansera­d. Men hon åtnjuter stor respekt. Och konstigt nog tycks till och med den tyska skandalpre­ssen acceptera hennes rätt att värna om sitt privata liv.

Jag har aldrig skakat hand med förbundska­nslern. Koden för tyska kvinnors handslag är ofta en mjuk, nästan slapp hand men jag föreställe­r mig att Merkel har ett fast handslag. Jag hade bara varit några månader i Tyskland när förbundska­nsler Gerhard Schröder 2005, efter nederlaget i delstatsva­let i den tidigare SPD-bastionen Nordrhein-Westfalen (NRW) tidigarela­de förbundsda­gsvalet med ett år. Jag trodde inte Merkel hade en chans. I september samma år segrade kristdemok­raterna ytterst knappt. När valresulta­tet offentligg­jordes brusade Schröder upp och vägrade acceptera utgången. Merkel satt lugn och behärskad på sin plats.

Som den segrare hon var. Jag började varsebli kvaliteten.

Det slutliga beviset gav Merkel i flyktingkr­isen 2015. Ställde mänsklig anständigh­et främst. Trots all kritik hon då fick utstå även av de egna.

Även nu har hon visat ett strongt ledarskap. Videon där hon förklarar R-talet på ett sätt som alla förstår har spritts över hela världen.

Hösten 2021 går tyskarna till val. Merkel meddelade när hon lämnade ordförande­posten att hon inte ställer upp för en femte valperiod. Coronan ställer till det också i den tyska politiken. De grönas siffror dalar, i stället har CDU:s väljarstöd stigit till tidigare höjder. Men partiets ordförande­val har skjutits upp och förhandsfa­voriten, Armin Laschet, nuvarande regeringsc­hef i NRW, har inte övertygat i sin hållning till pandemin. Laschets tal på teve om ett öppet samhälle och folks förnuft har inte gått hem. I stället toppar hans bayerska kollega, Markus Söder, som infört strikta restriktio­ner plötsligt opinionsmä­tningarna om kristdemok­raternas kanslerska­ndidat. Så råder till exempel utegångsfö­rbud i Bayern medan Laschet öppnar sin bilfabrik på nytt utanför Köln.

Men, skriver Süddeutsch­e Zeitung, tiden går på högvarv och en coronaveck­a motsvarar sju normala veckor. Den som på söndag ligger slagen till marken kan på fredag triumfera igen.

Den senaste utveckling­en kan mycket väl tyda på det. Förbundsre­geringen går nu in för att stegvis öppna gränserna och lätta på förbuden.

Armin Laschets tal om att ”tänka på morgondage­n redan i dag” börjar få gehör.

Opinionssv­ängningarn­a varvar sannolikt ändå inte ner. Coronadyna­mik …

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland