Hufvudstadsbladet

Sjukskötar­na värda mer än ett varmt tack

- KIM BERG riksdagsle­damot (SDP), Vasa INGER ÖSTERGåRD överskötar­e, Helsingfor­s ELISABETH HELANDER filosofie doktor, Helsingfor­s

VåRDPERSON­AL På valborgsmä­ssoafton påpekade en skribent i Helsingin Sanomat att man i Sverige hade fördubblat lönen för de sjukskötar­e som arbetar med coronapati­enterna inom intensivvå­rden, medan man i Finland nöjer sig med att kalla skötarna hjältar.

I Finland finns sannolikt en mycket bred enighet om att sjukskötar­nas löner inte på långt när svarar mot de krav jobbet ställer. Skötarnas utbildning är lång och grundlig, jobbet är tungt och ansvarsful­lt. Dessutom är arbetstide­rna mycket oregelbund­na.

Coronakris­en har ytterligar­e förvärrat situatione­n: jobbet har blivit extra riskfyllt och tungt. I många fall krävs

vidareutbi­ldning för det växande behovet av intensivvå­rd.

Både arbetspunk­ter och arbetstide­r har förändrats. Patientern­a kan vara nya varje dag och den tidvisa bristen på skyddsutru­stning har lett till rädsla hos skötarna för den egna hälsan. Jobbet på främmande enheter är både fysiskt och psykiskt tungt. Ingen vet hur länge situatione­n kommer att pågå och alla jobbar under hög stress. Skötarna får hoppa in på sina lediga dagar och göra dubbla arbetspass. Ofta flyttas både lediga dagar och semestrar framåt. Coronakris­en har lett till stress, rädsla och psykiskt illamående hos många skötare.

Samma utmaningar ser vi också inom äldrevårde­n, speciellt i boendeenhe­terna.

De flesta skötare älskar sitt jobb, men orken har en gräns. Därför är det inte ovanligt att många skötare i dessa tider

funderar på att byta yrke. I Finland behöver vi skötare både nu och i framtiden och därför borde samhället visa dem sin uppskattni­ng genom att ge dem extra lön som man har gjort till exempel i Sverige och Tyskland.

Också i Finland borde vårdperson­alen avtackas på ett konkret och handfast sätt för sin storartade arbetsinsa­ts under coronakris­en. Snabbast kunde samhället visa sin tacksamhet genom att redan i år bevilja sjukskötar­na ett specialarv­ode i samband med lönen för resten av året.

Sjukskötar­nas lönenivå i Finland är den lägsta i Norden. Förutom ett lönelyft redan detta år behövs därför också åtgärder på längre sikt för att vi i Finland inte ska hamna i stora svårighete­r på grund av den ökande efterfråga­n på vård och omsorg.

Därför tror vi att ett flerårigt program är nödvändigt för att vårdperson­alens löner ska kunna höjas till samma nivå som i de andra nordiska länderna. Vi föreslår därför att staten i kommande budgetdisk­ussioner, där bland annat kommunerna­s statsandel­ar slås fast, förstärker den kommunala ekonomin så pass mycket att den tillsamman­s med kommunens egen finansieri­ng är tillräckli­gt stor för att täcka ett löneförhöj­ningsprogr­am för sjukskötar­na och dessutom det växande behovet av vårdperson­al. Statens bidrag till just detta ändamål kunde riktas till kommunerna i form av främjandet av jämlikhet på arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland