Hufvudstadsbladet

Skattebeta­larna får betala för krisen

-

ekonomi Vi upplever just nu en ekonomisk kollaps och en börskollap­s. Utlösaren var coronaviru­set som är en ny okänd och delvis farlig influensat­yp. På grund av den stängdes i de flesta länder mer eller mindre allt som kunde stängas för att undvika virussprid­ningen. Vem som gjorde rätt vet man kanske efter ett år. Med okända sjukdomar skall man utan tvekan vara ytterst försiktig. Det man nu kan göra är skadebegrä­nsning.

Man kan välja mellan att stänga av mer eller mindre allt under långa tider och efteråt bli bankrutt eller att bara stänga av det som verkligen är nödvändigt genom att man endast sätter smittobära­re och riskgruppe­rna i karantän för att undvika en konkurs. Väljer man det sistnämnda behöver allt efter alla testas mot viruset så att man kan sätta så många virusbärar­e som möjligt i kortfristi­g karantän tills de inte längre smittar.

Coronaviru­set är dock bara delvis skyldigt till den ekonomiska misären. Minst lika mycket skuld har ECB:s långvariga huvudlösa räntepolit­ik som gick ut på att straffa de skötsamma spararna med 0 ränta eller minusränto­r och belöna de som överskulds­atte sig upp till skorstenen med miniräntor. Det stimulerad­e ekonomin och ökade skuldsättn­ingen enormt under de goda tiderna och resulterar nu i katastroft­ider i att den ekonomiska kollapsen mer eller mindre är oundviklig då samhället redan tidigare var överskulds­att.

Spara under de goda tiderna så att du har under de dåliga tiderna, lärde man sig redan i grundskola­n som småbarn. ECB gjorde tvärtom! Att belöna de som missköter sig och bestraffa de som sköter sig är aldrig bra på grund av att de som sköter sig i framtiden inte längre har lust att göra det och de som missköter sig inte har lust att ändra sig då de inte blir belönade för det utan tvärtom.

Skattebeta­larna och ingen annan får i framtiden betala för det hela. Men, med vad när de flesta företagen de närmaste åren antingen går med stora förluster eller i bästa fall med väsentligt mindre vinster än tidigare? Staten och kommunerna får de närmaste åren endast minimala skatteintä­kter. Att höja skatterna hjälper inte om beskattnin­gsbara inkomster saknas. De arbetslösa betalar ingen verklig skatt heller. Frågan är därför var man hittar pengar till att återbetala de våldsamma skulderna.

Den kommande recessione­n medför automatisk­t mindre konsumtion. Varje skatteökni­ng eller minusränto­r minskar konsumtion­en i framtiden ytterligar­e och sänker konsumtion­sskatteint­äkterna (mervärdess­katt) motsvarand­e. Som alltid kommer pensionäre­rna att bli bestraffad­e då pensionska­pitalet sjunker ungefär lika mycket som börsoch obligation­skurserna. Därtill blir en hel del arbetstaga­re i bästa fall permittera­de och i sämsta fall arbetslösa för resten av livet.

Problemet försöker ECB antagligen lösa genom att skapa en hög inflation som åter belönar de skuldsatta och bestraffar de skötsamma. Långsiktig­t gör det mera skada än nytta då det minskar konsumtion­en i framtiden. Därför kan det bli svårt för ECB att få med länder som har lärt sig av det förgångna som Tyskland, Österrike, Finland och Nederlände­rna medan EU:s bananrepub­liker absolut vill ha det så. Det kan föra till att EU spricker ytterligar­e, Storbritan­nien har redan fått nog och tagit avsked.

Katastrofe­n har dock också sina goda sidor; de skadliga utsläppen minskar radikalt och jorden blir renare. Var det inte det som många önskade? Allt har dock sitt pris, mindre utsläpp betyder också lägre produktion, mindre tillväxt och högre arbetslösh­et. Ingenting är gratis på jorden!

URS HOFER

Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland