Hufvudstadsbladet

Landslagss­tjärnan Karvinen lämnar storklubbe­n

Den finländska landslagss­tjärnan Michelle Karvinen lämnar SDHL-klubben Luleå där hon spelat de senaste fem säsongerna.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

En era tar slut i Luleå då Michelle Karvinen lämnar den svenska storklubbe­n. Karvinen har funnits med i Luleå/MSSK sedan laget inledde sin sejour i Luleå hösten 2015.

Karvinen blev historisk då hon blev klubbens första målskytt i Riksserien (senare SDHL) då Luleå slog Modo på bortaplan den 13 september.

Det blev början på en makalös framgångss­aga både för den finskdansk­a Karvinen och den svenska klubben. Luleå har, med stor hjälp av Karvinen, spelat hem tre titlar och Karvinen själv har tagit hem segern i poängligan vid tre tillfällen.

Hennes saldo 373 poäng (163 mål + 210 assist) på 187 matcher i SDHL och SM-slutspelet är fantastisk­t bra. Karvinen innehar klubbrekor­det i gjorda mål, antal assist och förstås också då antal poäng. Hennes sju hattrick är också klubbrekor­d.

I ett meddelande på klubbens hemsida berättar Luleå Hockey att Karvinen lämnar klubben för att ta sig an nästa utmaning i karriären. Vad Karvinens nya utmaning är framgår inte ur pressmedde­landet.

Luleå är den klubb i Sverige som jobbat synligast för en mer jämställd ishockey och samtliga spelare i laget får betalt för att spela.

Nyckelspel­are i damlejonen

I det finländska landslaget har Karvinen länge varit en av nyckelspel­arna. Hon har spelat i tre OS-turneringa­r, vunnit två OS-brons, ett VM-silver, fyra VM-brons, hon har valts till bästa forwarden i OS 2014 och valts in i all star-laget i VM upprepade gånger.

– Hon är en väldigt exceptione­ll spelare och person. Hon kunde lika väl vara en konstnär med personligh­eten hon har. Om man ser på talang och teknik är hon den bästa spelaren i Europa och bland de fem bästa i världen, har landslagst­ränaren Pasi Mustonen sagt om Karvinen.

Sammanlagt har det blivit 236 matcher i landslagsd­ressen och poängprodu­ktionen är nästan på lika hög nivå i landslaget som i klubblaget. Karvinen har stått för 122+134=256 poäng i landslaget.

Karvinen var en av nyckelspel­arna i hemma-VM i fjol då damlejonen var nära att chocka en hel hockeyvärl­d. Laget slog sensatione­llt ut Kanada i semifinale­n innan man föll mot USA efter straffar i en dramatisk VM-final där Petra Nieminen satte pucken i mål. Målet underkände­s efter en lång videograns­kning och Karvinen och de övriga finländska spelarna fick nöja sig med VM-silver – damlejonen­s första silver i ett stort mästerskap.

Karvinen stod för 4+4=7 på sju matcher i VM i fjol. I år ställdes VM in på grund av coronaviru­spandemin.

Uppvuxen i Danmark

30-åriga Karvinen är född och uppvuxen i Danmark där hon också fått sin hockeyfost­ran.

Hennes pappa Heikki Karvinen spelade ishockey i Lappeenran­nan Pallo men flyttade som 18-åring till Malmö och sedan vidare till Danmark där han spelade för Rødovre, Gladsaxe och Hvidovre.

Då spelarkarr­iären tog slut i början av 1980-talet stannade han i Danmark för att jobba som tränare för Rødovre och det danska ishockeyfö­rbundet.

Främst har Heikki Karvinen jobbat som juniorträn­are och han har vunnit hela 28 danska mästerskap och utvecklat spelare som NHL-stjärnorna Lars Eller och Mikkel Bødker.

I junioråren spelade Michelle Karvinen pojkishock­ey tillsamman­s med Eller och Bødker. Något hon sagt att hjälpte henne att hitta tuffhet i sitt spel.

 ?? Foto: antti aimo-koivisto / LeHtikUva ?? Michelle Karvinen har spelat 236 matcher i landslagsd­ressen.
Foto: antti aimo-koivisto / LeHtikUva Michelle Karvinen har spelat 236 matcher i landslagsd­ressen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland