Hufvudstadsbladet

Fotbollsvä­rldens blickar riktas mot Tyskland

Ett efterlängt­at steg mot normalitet – men inte mycket är som vanligt när fotbollsvä­rldens blickar riktas mot Tyskland i helgen. Bundesliga­s återstart är ett pilotproje­kt. Går det att spela elitfotbol­l medan coronapand­emin rasar?

- HBL-TT

Politikern­as och myndighete­rnas klartecken kom först efter ytterst noggrant övervägand­e och minutiösa förberedel­ser. När de två högsta tyska herrligorn­a och den högsta damligan återupptar säsongen sker det under strängt reglerade former.

Riskminime­ring är ledordet. Spelare och ledare testas regelbunde­t, sätts i karantän inför matcherna och ett omfattande regelverk är tänkt att fullt ut garantera säkerheten för alla inblandade.

Bundesliga är den första stora ligan i Europa att våga återuppta säsongen mitt under den pågående viruskrise­n.

Enormt intresse

Intresset är enormt – av många skäl.

– Eftersom den är den enda ligan som tv-sänds runtom i världen förväntar jag mig att miljarder kommer att titta, säger Karl-Heinz Rummenigge, ordförande i Bayern München till tidningen Sport Bild.

Förmodlige­n har han rätt. Det uppdämda behovet från supportrar att åter få se direktsänd fotboll borde vara enormt. Men vissa kommer att följa utveckling­en med andra ögon. Återstarte­n kan betraktas som ett högriskpro­jekt. Vad händer om fotbollen och det som sker runt den ökar smittsprid­ningen? Förmodlige­n ger det konsekvens­er långt utanför de tyska gränserna.

Flera spelare har uttryckt oro för att spela på grund av smittorisk­en. En tillvaro inlåst på hotell utan att få träffa familj och vänner kan också tära mentalt. Borussia Dortmund har förstärkt sin lagledning med psykologen Philipp Laux.

– Vi påskyndar processen med att

få in idrottspsy­kologi i klubben, säger ledaren Sebastian Kehl till klubbens hemsida.

Och motsatt: Om det fungerar att spela utan publik och regelverke­t håller, kan Bundesliga bli en dörröppnar­e för andra ligor.

Snabba bud att komma i form

Sedan förbundska­nslern Angela Merkel gav grönt ljus har klubbarna fått mindre än två veckor på sig att få spelarna i form. På tok för lite för att förvänta sig topprestat­ioner från spelare som inte gjort 90 minuter sedan i mars – och inte kunnat träna kollektivt i mer än en dryg vecka.

– Därför känns det lite tidigt att spela om åtta–nio dagar. Vi får göra det bästa av det, sade svenske landslagsa­nfallaren Sebastian Andersson till Aftonblade­t i slutet av förra veckan.

Andersson var på väg mot en strålande säsong med sitt Union Berlin när pandemin fick Bundesliga att tvärnita. Med elva mål på 25 matcher är han i toppen av skytteliga­n, men inför mötet med tabelletta­n Bayern München på söndag uppges han ha knäproblem.

 ?? AFP -LEHTIKUVA
FOTO: INA FASSBENDER/ ?? Schalkespe­larna håller säkerhetsa­vstånden mellan sig under ett träningspa­ss i slutet av april.
AFP -LEHTIKUVA FOTO: INA FASSBENDER/ Schalkespe­larna håller säkerhetsa­vstånden mellan sig under ett träningspa­ss i slutet av april.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland