Hufvudstadsbladet

Århundrade­ts bröllop var en bräcklig kuliss

Prins Charles trodde att han skulle lära sig älska sin hustru, prinsessan Diana. Och Diana trodde att hon hade hittat sagoprinse­n men var ett rov för motstridig­a känslor.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

DOKUMENTÄR

Charles & Diana:

Sanningen om bröllopet

Yle Arenan och TV1 fredag 15.5 kl. 19 och söndag 31.5 kl. 14.50.

När prins Charles friade till lady Diana Spencer i februari 1981 var det tredje gången han bad en kvinna bli hans hustru. De två andra tilltänkta makarna hade nobbat honom och Charles började bli desperat – han var 31 år, nationens rojalister ropade på en kronprinse­ssa och hans mamma, drottning Elizabeth II ville att han skulle stadga sig.

Diana Spencer var det perfekta valet. Hon var obefläckad av skandaler, kom från en aristokrat­isk släkt och var glad och livlig. Hon var visserlige­n tolv år yngre än prins Charles och paret hade inga gemensamma intressen men prinsen inbillade sig att äktenskape­t skulle fungera. Han trodde att han skulle lära sig att älska sin hustru.

Frieriet skedde i barnkammar­en på slottet Windsor. Efter att Diana hade svarat ja ringde en lättad Charles sin mamma drottninge­n och meddelade att han hade funnit sin hustru.

40 år sedan bröllopet

I dag vet vi att oddsen för äktenskape­t mellan Charles och Diana var usla från start och att Camilla ParkerBowl­es (numera hertiginna­n Camilla och Storbritan­niens blivande drottning) inte ska belastas för att äktenskape­t kraschade elva år efter det pampiga bröllopet.

Dokumentär­en Charles & Diana: Sanningen om bröllopet (Charles & Di – the truth behind the wedding) är en tjuvstart inför 40-årsminnet av ett av de mest påkostade kungliga bröllopen i historien. Den är också en påminnelse om hur förgörande ett påtvingat äktenskap kan vara.

Prins Charles gifte sig av pliktkänsl­a, Diana gifte sig för att hon eventuellt var kär i sin prins. Förmodlige­n blandade hon ihop begreppen och var kanske mest kär i föreställn­ingen om att hon fick gifta sig med sagoprinse­n.

”Hon är söt och nätt men bara ett barn”, uppges prins Charles ha anförtrott en av sina vänner strax innan bröllopet. Vid det laget hade det gått upp för honom att bröllopet var ett fatalt misstag.

En miljard såg bröllopet

Diana var rädd och misstänksa­m efter att hon hade hittat ett armband som prinsen skulle ge Camilla Parker-Bowles i gåva innan bröllopet, eventuellt i avskedsgåv­a. Till G från F löd gravyren. Paret Charles och Camilla kallade varandra Gladys och Fred.

Bröllopet mellan Charles och Diana den 29 juli 1981 blev en folkfest även om huvudperso­nerna inte verkade lika uppsluppna som undersåtar­na. Halva London firade på gatorna och en miljard tv-tittare världen över följde med spektaklet. Jag var en av dem och satt försjunken framför tv:n trots värmebölja­n i den finländska skärgården. Då tolkade jag Dianas nedslagna min som nervositet, i dag vet jag bättre.

Charles och Diana fick två söner, separerade 1992 och skilde sig 1993. När Diana tragiskt förolyckad­es i en bilkrasch i Paris i augusti 1997 sörjde halva världen.

Men prins Charles fick sin Camilla i april 2005 och verkar äntligen harmonisk. Och Camillas popularite­t är stadigt i stigande även om hon knappast når samma ikoniska status som Diana.

Prins Charles gifte sig av pliktkänsl­a, Diana gifte sig för att hon eventuellt var kär i sin prins. Förmodlige­n blandade hon ihop begreppen och var kanske mest kär i föreställn­ingen om att hon fick gifta sig med sagoprinse­n.

 ?? FOTO: TIM GRAHAM PHOTO LIBRARY/GETTY IMAGES 2019 ?? Den obligatori­ska kyssen. På slottsbalk­ongen, till höger om brudparet Diana och Charles står drottning Elizabeth och prins Edward. Längst till vänster ser vi drottningm­odern.
FOTO: TIM GRAHAM PHOTO LIBRARY/GETTY IMAGES 2019 Den obligatori­ska kyssen. På slottsbalk­ongen, till höger om brudparet Diana och Charles står drottning Elizabeth och prins Edward. Längst till vänster ser vi drottningm­odern.
 ?? FOTO: YLE ?? Nyförlovad­e och olika. Lady Diana Spencer var det perfekta hustruvale­t för prins Charles. Men oddsen var urusla från start.
FOTO: YLE Nyförlovad­e och olika. Lady Diana Spencer var det perfekta hustruvale­t för prins Charles. Men oddsen var urusla från start.
 ?? FOTO: YLE ?? Englands ros. Prinsessan Dianas liv blev kort, hon var endast 36 år då hon avled i en bilkrasch i Paris 1997.
FOTO: YLE Englands ros. Prinsessan Dianas liv blev kort, hon var endast 36 år då hon avled i en bilkrasch i Paris 1997.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland