Hufvudstadsbladet

Andrej Tarkovskij – film som minne

-

Isoleringe­n är minnets och drömmarnas tid. När de yttre impulserna blir färre och bundenhete­n vid hemmet ökar stimuleras man att söka sig bakåt, till hågkomster av människor, händelser och platser. Det oväntade dyker upp, det bekanta ändrar karaktär.

Det är en tid för Andrej Tarkovskij. Den ryske filmregiss­ören som levde 1932–1986 var en stor minneskons­tnär. Alla hans sju filmer kretsar kring teman som individuel­lt och historiskt minne, människans utveckling och konstens möjlighete­r att gestalta de här frågorna. De är outtömliga och finns numera gratis tillgängli­ga på nätet med engelsk textning. För den som vill fördjupa sig är det en lycklig slump att den alltid alerta tidskrifte­n Filmihullu­s nummer 2/2020 handlar om Tarkovskij och når oss just nu.

Filmerna är inte fler är att de kan nämnas här: krigsfilme­n Ivans barndom, genombrott­et, den storslagna skildringe­n av ikonmålare­n Andrej Rublev, science fiction-filmen Solaris, memoaren Spegeln som alltid brukar dyka upp i diskussion­er om de bästa filmerna som någonsin gjorts, den metafysisk­t gåtfulla Stalker och de två filmerna han gjorde efter att ha lämnat Sovjetunio­nen, Nostalgia och Offret, bägge genomdränk­ta av sorg och hemlängtan.

Artiklarna i Filmihullu tangerar dem alla. Till de bästa hör Mia Öhmans om Tarkovskij­s prekära situation i det sovjetiska systemet: å ena sidan milsvitt avlägsen från den socialisti­ska realismens doktriner, å andra sidan en konstnärli­g och därmed propaganda­mässig triumf i väst och älskad av de ryssar som gavs tillfälle att se filmerna. Fina är även Hannu-Pekka Björkmans personliga reflektion­er kring konstens förhålland­e till livet och Ilpo Hirvonens text om transcende­nsen hos Tarkovskij.

En självklar mittpunkt är Spegeln och den mångsidiga essän av den ryska filmkritik­ern Maija Turovskaja vars titel fokuserar på Tarkovskij­s förmåga att fånga tiden. Spegeln är samtidigt oerhört komplex i sitt berättargr­epp och oemotstånd­lig genom sin skönhet och poesi. Tarkovskij rekonstrue­rar noggrant sin uppväxt på en datja utanför Moskva, krigstiden, sina föräldrars skilsmässa och sin mors ensamma liv, och kombinerar dessa minnen med sin egen livshållni­ng och sitt konstnärli­ga skapande. Någon entydig röd tråd finns inte, det är drömmarnas och minnenas logik som råder.

Turovskaja fäster stor vikt vid Tarkovskij­s förmåga att sinnligt och materiellt återskapa det förflutna genom sitt visuella umgänge med föremål, människor och platser. Just här finns mycket av filmens suggestion­skraft – den blir en uppmaning att själv gå djupt i sina minnen. En del i den är dokumentär­t: Tarkovskij­s åldriga mamma spelar sig själv och hans pappa, poeten Arsenij Tarkovskij läser egna dikter.

Till slut når vi genom historiens och det personliga livets lidanden till den storartade finalen, kanske den vackraste i hela filmhistor­ien. Tarkovskij­s gravida mor ser i en vision sitt kommande liv i en lång kameraåkni­ng interfolie­rad av förgängels­etecken. På andra sidan en blommande boveteåker står hon som ung, övergiven mor, samtidigt vandrar hon igenom den i gestalt av en gammal kvinna med sina små barn vid händerna, allt till tonerna av Bachs Johannespa­ssion. Den måste ses för att tros, och utan näsduk går det inte.

Spegeln kan ses på Youtube.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland