Hufvudstadsbladet

Tröstätand­e kan leda till extra coronakilo­n

Då vi uppmanas stanna hemma så mycket som möjligt kan det leda till några extrakilon. Men för personer med ätstörning­ar kan ensamheten också förvärra sjukdomen.

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@hbl.fi

Stressfakt­orerna över pandemins effekter är många – och kan få konsekvens­er i form av lite extra hull. Många har samlat på sig ”coronakilo­n” och är oroliga över att vikten har ökat under tiden hemma.

Bland annat i Frankrike och Italien har människorn­a gått upp kring två kilo på två månader sedan landets regeringar utlyst utegångsfö­rbud, rapportera­r den brittiska tidningen Telegraph.

Även om vi inte haft utegångsfö­rbud i Finland säger näringster­apeuten Kirsi Englund att det inte är konstigt att det exceptione­lla läget gör att en del går upp i vikt.

– Många är mer stressade nu och vi lever i osäkra tider. Då har man helt enkelt inte samma resurser som i vanliga fall att passa på vad man äter eller att orka ta tag i träningen.

Rutiner saknas

Enligt Englund hjälper rutinerna oss vanligtvis att motionera och äta rimliga mängder – men just nu saknar många rutiner. En stor bov i dramat är enligt henne det känslomäss­iga tröstätand­et.

– För en del blir maten det enda sättet att handskas med negativa känslor. Det svåraste är att bli medveten om att det är så. De allra flesta tröstätare vet inte om att de äter för att de är sura, eller ens att de är sura och vad det beror på, säger Englund, som behandlat flera tröstätare.

Det är inte anledning att bli orolig om man gått upp några kilo under karantänti­den enligt Englund – men hon rekommende­rar motion och regelbundn­a måltider för orkens skull.

– Det här är en begränsad tid. När vi småningom återgår till vanlighete­rna så brukar kroppen återgå till den normala viktnivån. Det gör inte så mycket om vi tar det lite lugnt och motionerar mindre i några veckor i livet.

Ätstörning­ar svårare

Det kan också gå helt åt andra hållet. Att stressen gör att man tappar all matlust – eller att maten börjar kontroller­a tankarna.

Coronakris­en har gjort tillvaron svårare också för dem som lider av ätstörning­ar, berättar Ätstörning­sförbundet­s sakkunniga Katri Mikkilä.

– Ätstörning­ar är en överlevnad­smekanism, också då vi inte befinner oss i en krissituat­ion. Därför används de även nu av många, då andra mer hälsosamma sätt inte finns tillhanda.

Många av förbundets medlemmar har vittnat om att rutinförän­dringen har fört med sig ensamhet, vilket i sin tur har lett till att kontrollta­nkar har fått en större roll i vardagen.

– De vardagsrut­iner som tidigare har hållit ätstörning­en i schack har försvunnit. Tidigare har man kanske ätit lunch på restaurang tillsamman­s med andra, men nu när de är stängda har man själv ansvar för den mat man lagar hemma.

Om det känns svårt att äta ensam är det bra att hålla kontakten med andra digitalt, enligt Mikkilä.

– Att hålla en lunchträff via videosamta­l är ett alternativ för den som kämpar med ätandet.

Enligt Mikkilä är fokus på vikt i medier och sociala medier alltjämt för stor – och en ökad vikt är enligt henne inte det största hotet mot vår hälsa för tillfället.

– Det är alldeles förbryllan­de att vi befinner oss i en pandemi men att vi oroar oss över vår vikt. Det finns verkligen annat att vara orolig över nu, säger Mikkilä.

De allra flesta tröstätare vet inte om att de äter för att de är sura, eller ens att de är sura och vad det beror på. Kirsi Englund

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Beställt hem skräpmat på sistone? Viktuppgån­gen kan bli ett faktum då många sitter hemma och tröstäter.
FOTO: TIMO KARI Beställt hem skräpmat på sistone? Viktuppgån­gen kan bli ett faktum då många sitter hemma och tröstäter.
 ?? FOTO: MARI LEHTISALO ?? Kirsi Englund är näringster­apeut på Terveystal­o. Enligt henne är känslomäss­igt ätande en stor bov i viktuppgån­g.
FOTO: MARI LEHTISALO Kirsi Englund är näringster­apeut på Terveystal­o. Enligt henne är känslomäss­igt ätande en stor bov i viktuppgån­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland