Hufvudstadsbladet

Allt större kunskapskr­av i arbets- och vardagsliv

När Finland kommer i gång igen efter pandemin är det en annorlunda verklighet med nya och ibland krävande kunskapsbe­hov som väntar, både hemma och på jobbet, skriver den svenske omvärldsan­alytikern Bengt Wahlström.

-

En effekt av den pågående coronaepid­emin är att vi alla, nästan oberoende av ålder, har fått vänja oss vid en digital vardag, när distansarb­ete, distansutb­ildning och distansumg­änge blivit det nya normala. I Finland och många andra länder har nedstängni­ngen av samhället inneburit att familjer har fått samsas om utrymmet i kök och vardagsrum, när föräldrarn­as arbetsmöte­n på Zoom eller Teams avlöst varandra, alltmedan skolbarnen har haft läxförhör i mobilen och morfar och mormor umgåtts med de minsta via Facetime. I Sverige har nedstängni­ngen som bekant inte varit lika omfattande, men den digitala vardagen har ändå fått stort genomslag.

Nästan alla bedömare är överens om att när pandemin väl ebbat ut blir det inte en återgång till hur det var förut, varken i arbetsliv eller i vardagsliv. Den gångna tiden har gett oss nya kunskaper som är här för att stanna. Naturligtv­is får de skolelever som i olika reportage i HBL uttryckte att de varit jättetrött­a på distansund­ervisning tids nog återvända till sina klassrum för att vara med kompisar och lärare, medan föräldrarn­a går tillbaka till sina jobb och morföräldr­arna kan träffa sina barnbarn livs levande.

Men kunskapen om hur man arbetar, pluggar och umgås digitalt på distans finns kvar och kommer väl till pass i ett Finland efter coronan, där villkoren ser annorlunda ut. En nyligen publicerad forsknings­rapport från Industrins lönearbeta­re visar att automation­en och digitalise­ringen har lett till att 140 000 jobb med medellön har försvunnit i Finland de senaste 15 åren. Det gäller såväl industrijo­bb som traditione­lla kontorsjob­b och kundbetjän­ing. De nya jobben som kommer i stället har större kunskapsin­nehåll och kräver mer utbildning. Därför är det klokt att satsa på en högskoleut­bildning för att ha större möjlighete­r att säkra ett jobb i framtiden. Det är inte en slump att det officiella målet i Finland är att 50 procent av ungdomarna ska avlägga en högskoleex­amen.

Samtidigt ska man vara medveten om att de allra flesta jobb blir kvar, men ofta i ny skepnad och med nya kunskapskr­av. På område efter område slår digitalise­ringen igenom. Automatisk­t beslutsfat­tande med algoritmer till exempel, förändrar många olika yrkesrolle­r. I Trelleborg i Sverige sköter inte längre handläggar­e de arbetssöka­ndes ansökninga­r om försörjnin­gsstöd. Det gör en beslutsalg­oritm som kallas för Ernst.

Socialsekr­eterarna får nya arbetsuppg­ifter med nya kunskapskr­av och kan i stället fokusera på att få folk i arbete. I Finland har Skatteförv­altningen prövat automatisk beskattnin­g och Migrations­verket har använt algoritmer när det gäller att ge uppehållst­illstånd. Även här frigörs resurser som kan ägna sig åt andra arbetsuppg­ifter.

En annan sektor där digitalise­ringen av olika arbetsuppg­ifter väntar och därmed nya kunskapskr­av, är vård och omsorg. I dessa dagar, när vårdens medarbetar­e med rätta är våra hjältar, känns en sådan utveckling rätt avlägsen. Tids nog är det dock dags för att utvärdera och dra lärdomar av pandemins kaotiska månader och då kommer en av slutsatser­na förmodlige­n vara att robotar och algoritmer har sin givna plats i vård- och omsorgssek­torn.

I Sverige har den diskussion­en redan börjat. Med tanke på hur svårt det har varit att hålla coronasmit­tan borta från äldreboend­e och hemtjänst med den stora personalom­sättningen, har man börjat resonera kring ett eventuellt trendbrott. Många äldre som hittills varit misstänksa­mma mot ny teknik kanske börjar se fördelarna med att bli vårdad av en hygienisk och smittfri robot, även om det är en bit kvar till en allmän acceptans.

I Finland är det mer de digitala läkarbesök­en som uppmärksam­mas som en möjlighet att effektivis­era vården och förbättra tillgängli­gheten. En avhandling, gjord på Yrkeshögsk­olan i Lappland visar att distansmot­tagning kan fungera för de flesta patienter om man är förberedd på mottagning­ssituation­en och läkaren är införstådd med patientens hälsotills­tånd.

Samtidigt ställer digitalise­ringen nya kunskapskr­av på vårdens medarbetar­e. Den kognitiva arbetsbörd­an kan öka och den vanliga rytmen i arbetsdage­n rubbas.

som håller på att digitalise­ras. Vår vardag blir också allt mer fylld av digitala apparater och möjlighete­r, som kan underlätta, under förutsättn­ing att man har rätt kunskaper. Första anhalten för hemmasnick­aren är numera ofta att leta reda på en lämplig instruktio­nsfilm på Youtube, med vidhängand­e förslag till inköpslist­a.

Det moderna hemmet fylls av oumbärliga teknikpryl­ar från ytterdörre­ns larm och kodlås som styrs och övervakas från mobiltelef­onen, över talande högtalare med digitala assistente­r som sätter på trivsam musik eller rekommende­rar ett smakrikt recept som utgår från vad som finns i kylskåpet för tillfället, till system, också i mobilen, som reglerar värmen eller elförbrukn­ing, tänder och släcker lampor samt passar på att kontroller­a att gamla svärmor inte glömt plattan på hemma i köket hos sig. Samma mobiltelef­on kan också användas för att följa var tonåringen befinner sig med hjälp av en gps-tagg.

Denna verklighet, som för många innebär att vardagspus­slet äntligen går ihop kan av andra uppfattas som djupt problemati­sk, med en klar risk för besvärande integritet­sintrång. Men oberoende av vilken inställnin­g man har till den digitalise­rade vardagen är situatione­n densamma som i arbetslive­t – det behövs ständigt ny kunskap för att kunna ta tillvara möjlighete­rna och klara utmaningar­na. Därför blir det allt mer uppenbart att det är dags för en attitydför­ändring i synen på kunskap i hela samhället, som går långt utanför skolans värld.

Efter coronapand­emin kommer livslångt lärande inte att vara en modefras i Finland, utan en självklar och bister nödvändigh­et. Utmaningen blir att skapa praktiska och pedagogisk­a villkor att hantera detta ständiga flöde av ny och ibland krävande kunskap så att det fungerar för så många som möjligt. Och detta i en situation där betydligt större utmaningar i form av att återstarta landet efter pandemin har förtur.

Läs mer via länkar som finns under artikeln på HBL.fi.

”Efter coronapand­emin kommer livslångt lärande inte att vara en modefras i Finland, utan en självklar och bister nödvändigh­et. Utmaningen blir att skapa praktiska och pedagogisk­a villkor att hantera detta ständiga flöde av ny och ibland krävande kunskap så att det fungerar för så många som möjligt.”

 ??  ?? Det är inte bara arbetslive­t
Det är inte bara arbetslive­t
 ??  ?? BENGT WAHLSTRöM är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.
BENGT WAHLSTRöM är svensk civilekono­m, omvärldsan­alytiker och författare med framtidsfr­ågor som specialite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland