Hufvudstadsbladet

Johaug kan få norskt prestigepr­is trots dopningsav­stängninge­n

- Hbl-tt-Ntb

Norges finaste idrottspri­s ska gå till någon som varit en stor förebild och står för idrottens grundvärde­ringar. Nu har norska skidförbun­det nominerat Therese Johaug till utmärkelse­n fast hon varit dopningsav­stängd.

Det kallas Egebergs aerespris och har delats ut sedan 1919. Priset anses vara extra prestigefu­llt i Norge eftersom det går till någon som har gjort bra resultat i två olika idrotter.

Genom åren har priset gått till norska ikoner som Oddvar Brå, Ole Einar Bjørndalen och Ingrid Kristianse­n.

Nu har det väckt uppmärksam­het i Norge att skidförbun­det nominerat Therese Johaug till priset. Detta trots att hon varit avstängd för dopning.

– Ja, det godkändes av styrelsen i mars i år, bekräftar norske skidförbun­dets presschef Gro Eide.

Therese Johaug har tagit ett OSguld och tio VM-guld, men håller också hög klass i friidrott och blev norsk mästare på 10 000 meter i fjol.

Därmed är hon med råge sportsligt kvalificer­ad till att få utmärkelse­n.

Men hennes dopningsdo­m gör att flera har ifrågasatt att hon ens ska kunna komma ifråga för att få det. Johaug fastnade 2016 i en dopningsko­ntroll och hävdade att hon fått i sig anabola steroider via en läppsalva.

Stjärnan dömdes till 18 månaders avstängnin­g och missade bland annat OS i Pyeongchan­g 2018. Sedan comebacken i november 2018 har hon dominerat sporten fullständi­gt.

Børre Rognlien, som är ordförande i priskommit­tén, vill inte kommentera vilka som har nominerats till utmärkelse­n som delas ut senare i år.

 ?? Foto: terje Pedersen / ntB scanPix-tt arkiv ?? Är dopningsfä­llde Therese Johaug en tillräckli­gt stor förebild för att få Norges finaste idrottspri­s? Arkivbild
Foto: terje Pedersen / ntB scanPix-tt arkiv Är dopningsfä­llde Therese Johaug en tillräckli­gt stor förebild för att få Norges finaste idrottspri­s? Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland