Hufvudstadsbladet

Baltisk resebubbla – men ingen nordisk

Norden går inte in för en enhetlig linje

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Det är för närvarande inte aktuellt med en gemensam nordisk strategi då det gäller att lyfta de resebegrän­sningar som gäller mellan länderna, uppgav inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) efter ett möte med de nordiska inrikesmin­istrarna.

Trots att begränsnin­garna lindrats vill de finländska myndighete­rna att exempelvis svenskar undviker icke-nödvändiga besök i Finland åtminstone fram till den 14 juni.

Sverige har förlängt sin avrådan om icke-nödvändiga resor till utlandet och även Norge meddelade i går om fortsatt stängda gränser.

Invånare i de tre baltiska länderna kan däremot nu resa fritt mellan länderna. Nöjesresor rekommende­ras inte men begränsas inte heller. Finland har bjudits in i den exklusiva baltiska resezonen.

Lättnadern­a i begränsnin­garna för gränstrafi­ken i Finland trädde i kraft på torsdagen och gäller till den 14 juni. På Gränsbevak­ningsväsen­dets webbplats finns preciserin­gar om personliga inresor till Finland.

Fritidsres­or, som att hälsa på bekanta eller besöka sommarstug­an, är inte godtagbara orsaker för utlänninga­r att resa till Finland.

Däremot får utländska medborgare besöka Finland på grund av nödvändiga familjeäre­nden eller resa till sin stuga i Finland för att utföra nödvändigt underhålls­arbete på fastighete­n.

Enbart besök för att kontroller­a att allt är i skick är inte en tillräckli­g orsak.

– Det ska exempelvis handla om ett bröllop eller att man ska åtgärda sin fastighet för att en person utan finskt medborgars­kap ska få komma in i landet, säger Pekka Niittylä, allmän ledare vid Västra Finlands sjöbevakni­ngssektion.

Finsk medborgare­s maka, make eller barn får komma med

Enligt grundlagen får finska medborgare inte hindras från att komma in i landet, likaså har de rätt att lämna landet.

En finsk medborgare bosatt i exempelvis Sverige får dessutom ha sin maka, make eller barn som är svenska medborgare med på resan.

Det här gäller också om man har dubbelt medborgars­kap.

– Vi hoppas ändå att finländare bosatta utomlands noga överväger om det är nödvändigt att resa till Finland just nu, säger Niittylä.

Sverige förlängde avrådan

På onsdagen förlängde Sverige sin avrådan från icke-nödvändiga resor utomlands till den 15 juli.

Enligt Elna Nykänen Andersson, press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Stockholm, signalerar länderna samma sak: Åk inte utomlands om det inte är nödvändigt. Var och en ska använda sitt omdöme.

– Som mest har vi fått hundra samtal per dag från personer som undrar om de kan resa till Finland. Det tyder på ett visst intresse för att resa trots coronaläge­t. Nu när rekommenda­tionerna förändrats tar sannolikt fler kontakt igen, säger Nykänen Andersson.

Frågorna gäller bland annat om man kan besöka släktingar eller se till sommarstug­an i Finland.

– Vi har också fått frågor från familjer där en del medlemmar har finskt medborgars­kap och andra svenskt medborgars­kap. Det är bra att vi nu har anvisninga­r också för dem, säger Nykänen Andersson.

Olika direktiv för tiden efter hemkomsten

Den som anländer till Finland ska under 14 dygn begränsa onödiga närkontakt­er och självmant hålla sig i karantän, med undantag för besök till butiken eller apoteket.

I Sverige finns inga rekommenda­tioner om frivillig karantän efter en utlandsres­a utöver de allmänna rekommenda­tionerna om att hålla avstånd från andra.

Nykänen Andersson vill inte spekulera om svenskarna alls kommer att kunna turista i Finland den här sommaren.

– Rekommenda­tionerna kan förlängas, hävas eller avslutas som planerat beroende på hur situatione­n utvecklas. Vi får kämpa på och hoppas att läget förbättras, säger Nykänen Andersson.

Som mest har vi fått hundra samtal i snitt per dag från personer som undrar om de kan resa till Finland. Det tyder på ett visst intresse för att resa trots coronaläge­t.

Elna Nykänen Andersson

press- och kulturråd vid Finlands ambassad i Stockholm

 ?? FOTO: SPT ?? Vid gränsbevak­ningen hoppas man att finländare bosatta utomlands noga överväger om det är nödvändigt att resa till Finland just nu, även om de enligt grundlagen har rätt att göra det.
FOTO: SPT Vid gränsbevak­ningen hoppas man att finländare bosatta utomlands noga överväger om det är nödvändigt att resa till Finland just nu, även om de enligt grundlagen har rätt att göra det.
 ?? FOTO: ERIK LEFVANDER ??
FOTO: ERIK LEFVANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland