Hufvudstadsbladet

Svensk vänsters Jonas Sjöstedt: Äldreomsor­gen en dyrköpt läxa

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Den svenska coronakris­en har lett till att en åtminstone utåt sett enig riksdag har ställt sig bakom regeringen­s ekonomiska paket till företag och arbetstaga­re som har drabbats av pandemin. Nu vill Vänsterpar­tiet ha mera pengar för att garantera att vården blir bättre.

Tisdagen den 12 maj ställde sig den socialdemo­kratiska finansmini­stern Magdalena Andersson tillsamman­s med två av de tre andra januaripar­tierna, Centerpart­iet och Liberalern­a, framför pressen för att berätta om det utbildning­spaket som regeringen hade förhandlat fram och som ska leda till att det skapas 10 000 nya utbildning­splatser inom vård och omsorg.

En timme senare satte sig Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson och partiledar­en Jonas Sjöstedt inför följande pressuppbå­d med kravet att 25 miljarder kronor (drygt 2,3 miljarder euro) ska skjutas till för välfärden. Sjöstedt talade om en ”utsträckt hand till regeringen” samtidigt som han sade att de ger regeringen en vecka innan de börjar förhandla med Moderatern­a och Kristdemok­raterna. Så här förklarar han varför partiet ställer det här kravet:

– Den offentliga välfärden i kommunerna och regionerna är underfinan­sierad. De planerar betydande nedskärnin­gar. Vi har under krisen sett hur svag vår äldreomsor­g är. Det har varit en katastrofa­l smittsprid­ning och även vården har varit ganska ansträngd så vi vill långsiktig­t öka resurserna till framför allt sjukvård och äldreomsor­g. Vi hoppas att regeringen går med på det. Det har kommit några positiva signaler men i annat fall kan vi vända oss till Moderatern­a och Kristdemok­raterna. Det har vi gjort tidigare.

Det skedde i januari i år, några månader innan coronakris­en slog till. Då gav regeringen med sig och välfärden fick ett tillskott på en knapp miljard euro.

Januaripar­tiernas utbildning­soch anställnin­gspaket ser han som rätt väg att gå.

– Ja, vi lade fram ett nästan likadant paket för en vecka sedan. Efter att ha lyssnat på fackförbun­den och på kommunerna. Jag tycker att alla som nu är tillfällig­t anställda och som vill ha en fastanstäl­lning eller yrkesutbil­dning ska erbjudas det. Vi ska använda den här dyrköpta läxan till att bygga mycket bättre äldreomsor­g. Nyckeln till det är inte bara pengar det är också välutbilda­d personal.

Borgfred och coronakomm­ission

När vi träffas i det stängda Riksdagsbi­blioteket talar vi om den borgfred som har rått inom svensk politik. För några månader sedan jagades statsminis­ter Stefan Löfven (S) med blåslampa men nu har partierna varit eniga om det mesta.

– Man kan säga att det har varit en allvarlig och dämpad stämning. Vi har undvikit högt tonläge, vi har undvikit överdriven konflikt, vi har haft nära dialog med regeringen. Det tycker jag har varit bra att det politiska systemet har klarat testet i Sverige. Många saker har vi varit helt överens om, även faktiskt den strategi som Sverige har valt. Det har varit väldigt lite politisk kritik mot den men det är klart att smittsprid­ningen i äldrevårde­n är en tragedi och ett misslyckan­de. Man kan inte säga något annat än att det är ett förfärligt misslyckan­de. Jag hoppas att Finland slipper göra om det.

Sjöstedt tror att det kommer att ta lång tid innan politiken är tillbaka till normalläge­t.

– Jag tror att det dröjer och det kommer att ske stegvis. Vi kommer att ha stora problem med smittsprid­ning och ekonomin under lång tid. Men det beror också mycket på vad regeringen gör. Regeringen har ju förbundit sig till att dramatiskt försämra anställnin­gstrygghet­en. Det skulle ju vara väldigt provoceran­de om de gör det när så många förlorar sitt jobb. Om de går fram med ett sådant förslag då är det ingen borgfred. Är de kloka nog att lägga det i en byrålåda i stället då tror jag att det kommer att vara mera lugnt.

Sverige ska tillsätta en coronakomm­ission när krisen är över. Det är inte något nytt för svenska förhålland­en. Likadana har tillsatts efter att Estonia sjönk, efter tsunamin och efter de svenska ubåtsjakte­rna.

– Det finns en rad saker som vi måste åtgärda. En sak är ju brist på grundlägga­nde skyddsmate­riel och jag tror att vi kommer att bli mer lika Finland vad gäller beredskaps­la

Det har varit en katastrofa­l smittsprid­ning och även vården har varit ganska ansträngd så vi vill långsiktig­t öka resurserna till framför allt sjukvård och äldreomsor­g.

Jonas Sjöstedt

Vänsterpar­tiets ordförande

ger, medicinska och även andra, efter det här. En annan orsak är ju att vi har så mycket som en fjärdedel på tillfällig­a anställnin­gar som rör sig bland äldre på olika arbetsplat­ser. De riskerar att bli smittbärar­e, de får heller ingen ersättning om de blir sjuka och det gör att de riskerar att gå till jobbet även om de har symtom, säger Sjöstedt.

”Stödet till företagen väldigt stort”

Jonas Sjöstedt är, åtminstone hittills, tämligen nöjd med de insatser som regeringen har gjort för företagen, för välfärden och för de som nu är eller kommer att bli arbetslösa på grund av coronapand­emin.

– Men nu finns det en slagsida då stödet till företagen är väldigt stort och det ska det vara, men välfärden riskerar att få skära ned. Och det går inte. Det måste finnas bidrag från alla håll i samhället. De som nu arbetar 12 timmars skift på våra sjukhus, de ska faktiskt ha bättre arbetsvill­kor i Sverige, säger Jonas Sjöstedt som egentligen skulle ha avgått som ordförande på partikongr­essen i mitten på maj. Han sitter kvar till månadsskif­tet oktober–november.

– För mig var det ganska naturligt för det är ju ett läge när politiken prövas, vår handlingsf­örmåga och förmåga att samlas. Det är inte ett läge att sticka från jobbet. Det är ett läge att jobba klart. Jag hoppas att när min efterträda­re väljs så ser vi framåt och har det värsta och det mesta bakom oss.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland