Hufvudstadsbladet

”Om räntorna stiger står vi inför katastrof”

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

I början av 1993 var förtroende­t för att Finland skulle kunna betala sina skulder så lågt att landet var nära att hamna under Internatio­nella valutafond­ens förmyndars­kap.

Precis som nu hade man bara dåliga och ännu sämre alternativ att välja mellan, säger Sirkka Hämäläinen som lotsade Finlands Bank ur krisen på 1990-talet.

– Om det är någon lärdom man kan dra från nittiotale­t så är det att alltid bygga upp en buffert under goda tider, så att man har något att ta av då det krisar.

I början av 1993 var förtroende­t för att Finland skulle kunna betala sina skulder så lågt att landet var nära att hamna under IMF:s förmyndars­kap. Precis som nu hade man bara dåliga och ännu sämre alternativ att välja mellan, säger Sirkka Hämäläinen som då lotsade Finlands Bank ur krisen.

Finlands skuldbörda, som historiskt sett redan är relativt hög, kommer att öka dramatiskt i och med coronakris­en. Det konstatera­de de fyra ekonomerna Vesa Vihriälä, Bengt Holmström, Sixten Korkman och Roope Uusitalo i den omtalade rapport som publicerad­es förra veckan.

Redan nu ligger den offentliga skulden nära 60 procent av bnp, det vill säga kring den maxgräns som EUländerna har kommit överens om i Maastricht­avtalet. Till slutet av årtiondet kan skulderna vara nästan lika stora som bruttonati­onalproduk­ten.

Så länge räntorna fortsätter vara kring nollstreck­et – vilket de också förutspås vara under en överskådli­g framtid – behöver inte skulden vara ett problem. Om de skulle stiga kan däremot lånebördan snabbt bli ohanterlig.

En sådan utveckling har Finland erfarenhet av från 1990-talet.

– Om det är någon lärdom man kan dra från 90-talet så är det att bygga upp en buffert så länge det är goda tider. Då är man bättre förberedd då det krisar, säger Sirkka Hämäläinen, före detta chefdirekt­ör på Finlands Bank.

Som första kvinna på posten lotsade hon Finlands Bank genom den värsta krisen fram till de första stegen mot ett medlemskap i EMU.

– I Finland har vi inte lyckats spara då ekonomin gått bra, i stället har skulden ökat hela tiden. Grekland och Italien är bra exempel på vad resultatet kan bli om man inte tar itu med problemen i tid.

”Ingen tid att hitta någon annan”

När Sirkka Hämäläinen tog över vid Finlands Bank 1992 var osäkerhete­n inför framtiden som allra störst. Bankkrisen hade redan dragit in med full kraft, och det stod klart att staten skulle behöva ta stora lån för att undvika en total ekonomisk kollaps.

För att beviljas lån av utländska finansiäre­r krävdes dock förtroende för att den finska valutan och ekonomin skulle klara sig. Det är en svår process som kan leda till politiska konflikter, något som Hämäläinen­s företrädar­e Rolf Kullberg fick erfara då han tvingades avgå till följd av det politiska trycket.

– Officiellt sett avgick han själv, men det är klart att han inte hade något val. Det fanns en tvist mellan Finlands Bank och regeringen om vem som var skyldig till krisen, säger Hämäläinen.

Kullbergs avgång försvagade Finlands redan låga förtroende bland de utländska investerar­na, vilket ökade pressen på att snabbt hitta en efterträda­re. Att tillsätta en politiskt vald ledare kom inte på fråga, utan i stället föll valet på teknokrate­n Hämäläinen.

– Rolf Kullberg sade att jag blev vald för att ingen hade tid att hitta någon annan. Så faktumet att jag fanns i huset spelade säkert in när jag valdes, säger Hämäläinen.

Ett efterspel till 80-talets lånefest

För att förstå läget då Hämäläinen tillträdde måste man först förstå orsakerna till 90-talets bankkris. Till skillnad från coronakris­en, som i huvudsak beror på en yttre faktor, kan 90-talets recession beskrivas som en cocktail bestående av flera olyckliga omständigh­eter.

Katalysato­rn var exportchoc­ken som slog mot Finland då Sovjetunio­nen föll samtidigt som västländer­na gick in i recession. I samma veva sprack den inhemska skuldbubbl­an som blåsts upp under det föregående decenniet.

Under 1980-talet hade både företag och banker belånat sig i hög grad mot utlandet, en konsekvens av att den finska penningmar­knaden avreglerad­es samtidigt som finanspoli­tiken starkt stödde tillväxt inom den offentliga sektorn.

– Inställnin­gen från 70-talet om att det alltid lönar sig att ta lån och att inflation betalar skulderna rådde fortfarand­e vid den här tiden.

Som en följd av kapitalmar­knadens avreglerin­g förlorade också penningpol­itiken effekt, säger Hämäläinen. Varje gång som Finlands Bank skärpte linjen vände sig de finska företagen och bankerna i stället till utländska kreditgiva­re.

Ända fram till 1992 hade den finska marken en fast växelkurs. Åtstramnin­gen av penningpol­itiken gav upphov till spekulatio­ner om att marken skulle devalveras, vilket ökade kapitalflö­dena till utlandet och därigenom höjde räntorna. Vid den här tiden låg räntorna kring 15 procent, vilket ansträngde de redan överskulds­atta finska företagen och bankerna.

– Vi hade två alternativ: tvångsdeva­lvera eller att acceptera de höga räntorna.

För att behålla konkurrens­kraft var man till slut ändå tvungen att devalvera 1991. Då blev en stor del av företagens och bankernas lån ohanterlig­a, eftersom de var tagna i utländsk valuta.

När marken släpptes fri 1992 var bankkrisen redan ett faktum. Hösten 1991 hade Finlands Bank tagit över Sparbanker­nas centralban­k Skop-banken, då den inte längre klarade av sina stora kreditförl­uster. De värdelösa krediterna och orealisera­de fastighete­rna togs över av så kallade ”skräpbanke­r” som ägdes av staten och var verksamma långt efter att krisen var över.

– Stödet till bankerna var en stor påfrestnin­g för den statliga ekonomin, men det var oundviklig­t. Om bankerna hade tillåtits falla hade konsekvens­en varit ännu fler konkurser och ytterligar­e svårighete­r med att få lån från utlandet.

Visste redan på 80-talet

Enligt Hämäläinen pratade man både på Finlands Bank och finansmini­steriet om att en recession är på väg redan i slutet av 80-talet. Hur djup den skulle bli kunde ingen ändå veta. Alltså ungefär som i dagens läge.

– På uppdrag av regeringen gjorde finansråde­ts sekretaria­t olika prognoser, av vilka flera var mycket dystra. De blev aldrig offentliga – det hade förstört poängen eftersom de kunde ha blivit självuppfy­llande – men nog var man medveten.

Krisen gällde i slutändan inte bara banksektor­n, utan spred sig till varje del av samhället. Brödköerna växte och arbetslösh­eten nådde skyhöga nivåer. Räddningen av bankerna väckte samtidigt ont blod då så många som en halv miljon finländare var arbetslösa.

Det har hävdats att en orsak till att bankkrisen­s efterdynin­gar blev så långvariga är den hårda sparkur som regeringen tog till, med omfattande nedskärnin­gar i det socialvård­ssystem som byggts upp under det föregående årtiondet.

Exporten kvicknade till 1993 och fick sedan stark draghjälp av ett Nokia på frammarsch.

Enligt Hämäläinen kunde Finland i början av 90-talet ändå inte skuldsätta sig ytterligar­e för att stimulera ekonomin och stärka den inhemska efterfråga­n, helt enkelt eftersom landet löpte risk att inte få lån alls.

Skulle Finland ha försatts under IMF:s översyn hade staten inte fått lån utan hårda motkrav. För att avvärja den risken var man tvungen att visa att finanspoli­tiken och penningpol­itiken stod i samklang med varandra.

– Precis som nu hade vi bara dåliga alternativ att välja mellan. Problemet för oss var att även om en flytande växelkurs ger mer utrymme för räntepolit­iken, så blev svängrumme­t i praktiken begränsat. När räntan sänktes sjönk också valutakurs­en. Vi räknade med att en försvagnin­g av marken med 3 procent ansträngde ekonomin lika mycket som en räntehöjni­ng med 1 procent.

Kunde man ha gjort något annorlunda?

– Inte längre på 90-talet. En delorsak till att krisen ägde rum var att lagstiftni­ngen kring penningmar­knaden var föråldrad och möjliggjor­de hög risktagnin­g från bankernas sida. På 1980-talet fanns ingen koordinati­on mellan finanspoli­tiken och penningpol­itiken – då penningpol­itiken förlorade effekt borde finanspoli­tiken ha försökt dämpa efterfråga­n. Det är en annan lärdom som man kan dra av krisen, att man måste göra strukturfö­rändringar då de ekonomiska förhålland­ena förändras. I Vihriälära­pporten lyfter man ju också fram behovet av strukturre­former i fråga om arbetslösh­etsstöd och sociala förmåner. Redan under min tid pratade man om att de borde utformas så att de i högre grad uppmuntrar till arbete.

Ser du någon risk för att Finland skulle få liknande svårighete­r att få lån igen?

– Med dagens räntor finns det inga tecken på det. Finland är också i ett mycket bättre läge, då vi inte har en egen pyttevalut­a som utsätts för spekulatio­n utan är en del av ett stort valutaområ­de med rörlig växelkurs. Dessutom har dagens banker helt andra kapitaltäc­kningskrav. Men med det sagt kan man inte skuldsätta sig i all evighet. Om räntorna faktiskt skulle stiga skulle följderna kunna bli katastrofa­la. I det här avseendet skulle det finnas skäl att följa Sveriges exempel.

Inställnin­gen under den här tiden var att det alltid lönar sig att ta lån.

Sirkka Hämäläinen chefdirekt­ör för Finlands Bank 1992– 1998

 ??  ??
 ?? FOTO: KIMMO RäISäNEN/LEHTIKUVA ?? 1988 präglades gatubilden på Alexanders­gatan av bankernas stora reklamskyl­tar. Fem år senare skulle många av dessa vara historia.
FOTO: KIMMO RäISäNEN/LEHTIKUVA 1988 präglades gatubilden på Alexanders­gatan av bankernas stora reklamskyl­tar. Fem år senare skulle många av dessa vara historia.
 ?? FOTO: CATA
PORTIN ?? Sirkka Hämäläinen tog över Finlands Bank i ett läge då förtroende­t för ekonomin var på bottennivå.
FOTO: CATA PORTIN Sirkka Hämäläinen tog över Finlands Bank i ett läge då förtroende­t för ekonomin var på bottennivå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland