Hufvudstadsbladet

Vi klarade det trots allt.

Coronaviru­set har inte bara lagt band på studentfir­andet. Också ansökninga­rna till högre utbildning­ar och sommarjobb­en har påverkats. Hur klarar studentern­a krisen?

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Den högtidliga dimissions­festen skjuts upp som den sista spiken i kistan för alla dem som tar examen efter en tuff vår. Det blir inget skumpaskål­ande med släkten eller sena parkfester. – Jag har gått igenom alla sorgfaser: förnekelse, ilska och småningom acceptans. Jag var nog hemskt besviken först, men nu börjar det kännas okej, säger Sigrid Österlund som tar studenten vid gymnasiet Lärkan.

Årets abiturient­er har fått ett väldigt annorlunda år till följd av coronakris­en. Först tidigarela­des studentskr­ivningarna, sedan sköts vårens dimissions­fester upp och nu ska många som söker till högre utbildning­ar skriva inträdespr­oven hemifrån.

Vid gymnasiet Lärkan i Helsingfor­s är den traditione­lla studentfes­ten framskjute­n till hösten, lördagen den 29 augusti. Studenten Alvar Winquists familj har i stället för kaffebjudn­ing efter dimissonen tänkt skåla med släkten via Skype den 30 maj.

– Jag förstår alla dem som är ledsna över att studentfir­andet inte är detsamma som förr, men jag försöker att inte sura över sådant som jag inte kan påverka. Jag hade också tänkt resa till västra Europa med min flickvän i vår, men det blev inte heller av, säger Winquist.

Sigrid Österlund tar också studenten från Lärkan. Hon har varit besviken över att det traditione­lla firandet uteblir, men har börjat förlika sig med läget.

– Jag har gått igenom alla sorgfaser: förnekelse, ilska och småningom acceptans. Jag var nog hemskt besviken först, men nu börjar det kännas helt okej.

Det blir heller inga fester på stan i år, men enligt Österlund är det många som planerar att åka ut till sommarstug­or för att fira i mindre grupper studentkvä­llen till ära.

Enligt Lärkanstud­enten Anton Hjelt är ändå ett skäl att vara glad att årets abiturient­er över huvud taget blir studenter.

– Jag är glad att bli student. Med facit på hand så är det ju inte ens självklart att vi skulle ha fått skriva proven. Sigrid Österlund håller med: – Huvudsaken är att vi får pappren i hand.

Fysisk betygsutde­lning

Den 29 maj tänker gymnasiet Lärkan ordna en betygs- och stipendieu­tdelning för studentern­a. Skolan har skickat ut en enkät där studentern­a fått svara på om de hellre vill få betyget då eller med posten.

De tre vännerna har tackat ja till att gå på betygsutde­lningen, men än finns ingen officiell inbjudan. Lärkans rektor Magnus Westerlund berättar att bara ungefär 35 procent av studentern­a har velat att betygen skickas hem.

Hur kommer utdelninge­n att ordnas i praktiken? – Studentern­a ska komma in i skolan en efter en. Vi kommer ha betygen uppradade på ett bord och där kommer jag och en grupphandl­edare stå och gratulera samt önska studerande­na en trevlig sommar på avstånd.

Westerlund menar att det inte finns någon risk för köbildning eller smittrisk utanför skolan. Det här eftersom eleverna ska kallas till skolan på olika tider och eftersom det ska vara pauser mellan varje grupp.

Grupperna är också små jämfört med finska gymnasier, poängterar Westerlund.

– En basgrupp består av ungefär 28 studerande, och om flera av dem vill ha betyget hemskickat så kvarstår ju inte hemskt många.

Enligt Magnus Westerlund är flexibla lösningar möjliga då det gäller särskilt de mindre svensksprå­kiga skolorna. På Lärkan går knappt 400 elever varav 130 blir studenter i vår.

– Vi är ju en rätt liten skola jämfört med de finska skolorna i Helsingfor­s. De kan omöjligt hitta på liknande. Vi har den linjen att vi inte ordnar någon dimissions­fest i vår men att betygen måste delas ut på ett eller annat sätt.

Enligt Westerlund är det viktigt att studentern­a får ett ordentligt avslut på sina tre år i gymnasiet.

– Det är otroligt viktigt att uppleva avslutet med dem som har gått igenom samma sak. Avslutet har en symbolisk och viktig roll i helheten, att vi får säga hejdå.

Det är ändå ingen självklarh­et att coronakris­en är över i augusti och att den riktiga dimissions­festen ska kunna ordnas då som planerat.

Då kan det bli aktuellt att skjuta fram den ännu längre fram, berättar rektor Westerlund.

– Då är plan C att ordna den i december samtidigt som höstens studentdim­ission.

Inträdespr­ov skrivs hemma

Men vad planerar studentern­a då studentexa­men är avklarad?

Alvar Winquist siktar på att styra stegen till Aalto-universite­tet på linjen elektrotek­nik efter militären. Han kommer att skriva första delen av inträdespr­ovet digitalt hemifrån i slutet av maj.

– Det har varit en del oklarheter i hur det ska fungera i praktiken.

Risken finns att flera fuskar än om provet skulle ordnas fysiskt. Det digitala provet har dessutom förkortats från fyra timmar till bara två.

– Men jag är inte jätteoroli­g. Provet är ändå matematikb­aserat, så det är ju inte lika lätt att fuska som om man kan googla fram något fenomen.

Det andra inträdespr­ovet ordnas fysiskt i mindre grupper i juni.

– Jag tror att det jämnar ut sig senast vid det fysiska provtillfä­llet. De digitala proven kommer troligtvis inte påverka vilka som kommer in i slutändan.

För Winquist är sommarjobb­et inget orosmoment eftersom han har tänkt ta det lugnt denna sommar innan armén.

– Det har varit en ganska hektisk vår.

För Sigrid Österlund råder däremot en hel del osäkerhet kring sommarjobb­ssituation­en, eftersom hon ska jobba som servitris i sommar.

Restaurang­er och kaféer får gradvis öppna från och med den 1 juni – men med begränsnin­gar för antalet kunder och öppettider.

Hon har fått besked om att hon har jobb, trots läget.

– Jag kollade upp det för några veckor sen för att vara säker på att jag ännu har jobb, och då sa de att jag har det. Men det känns lite öppet ännu.

Viktigt vara optimistis­k

Sigrid Österlund har så pass höga studentbet­yg att hon inte behöver skriva inträdespr­ov för att komma in på den linje som hon sökt till, kemiteknik vid Aalto-universite­t.

– Det var min plan ända från början av året, jag hade bestämt mig att jag inte vill läsa till två prov utan att jag ska läsa ordentligt en gång, det räcker för mig.

Anton Hjelt har sökt in till ekonomilin­jen på Helsingfor­s universite­t. Den linjen ordnar inte inträdesfö­rhör och Hjelt är inte särskilt orolig för att bli utan studieplat­s.

Däremot har han blivit av med sitt ena sommarjobb. Men han tar det inte så hårt – han tänker satsa helhjärtat på jobbet som fotbollstr­änare och ta öppna kurser vid Helsingfor­s universite­t i stället.

– Det är viktigt att hållas optimistis­k för att orka, och att påminna sig själv om att det här nog är över någon gång.

Alvar Winquist säger att han tycker att studentern­a, i jämförelse med andra grupper, har påverkats relativt milt av coronakris­en.

– Jag, och många studenter, är i själva verket ganska lyckligt lottade i den här krisen.

HBL listar namnen på vårens studenter på sidorna 28–31.

Jag har gått igenom alla sorgfaser: förnekelse, ilska och småningom acceptans.

Sigrid Österlund

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Studentern­a Anton Hjelt, Alvar Winquist och Sigrid Österlund är glada över att de över huvud taget får sin examen denna coronapräg­lade vår.
FOTO: CATA PORTIN Studentern­a Anton Hjelt, Alvar Winquist och Sigrid Österlund är glada över att de över huvud taget får sin examen denna coronapräg­lade vår.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Anton Hjelt, Alvar Winquist och Sigrid Österlund tar studenten vid gymnasiet Lärkan i år. Även om de alla är besvikna över att det traditione­lla studentfir­andet uteblir så är de glada över att de får studentpap­pren.
FOTO: CATA PORTIN Anton Hjelt, Alvar Winquist och Sigrid Österlund tar studenten vid gymnasiet Lärkan i år. Även om de alla är besvikna över att det traditione­lla studentfir­andet uteblir så är de glada över att de får studentpap­pren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland