Hufvudstadsbladet

Viruset farligare än resfebern

Sommaren är kort, kanske för kort för att turismen ska hinna komma i gång igen i Europa.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Sommar, semester och resor är för de flesta en fullständi­gt självklar kombinatio­n. För många är det dessutom utlandsres­or som gäller. Den här sommaren blir en annorlunda sommar. Det lönar sig att ännu vänta med att packa väskan, trots att resfebern stiger. Det är visserlige­n inte förbjudet att resa från Finland, men myndighete­rna avråder och även om man struntar i det kan det bli stopp vid gränsen till många länder såväl inom som utanför Europa.

Det är inte bara gemene finländare och europé som längtar efter att få resa i sommar efter att ha varit instängda i flera månader, för hela Europa skulle det vara av största vikt att få fart på turismen igen efter att den i praktiken helt stannade av.

EU-kommission­en gör allt för att få i gång den så viktiga turismnäri­ngen igen då coronaviru­sets grepp lättar. Näringen har en stor ekonomisk betydelse och utgör nästan tio procent av EU:s totala bnp.

Det är ironiskt nog dessutom de länder som har drabbats hårdast av pandemins framfart och som har ansträngd ekonomi som är mest beroende av turister. Relativt sett störst är turismnäri­ngen i Grekland där var fjärde jobbar direkt eller indirekt med turism och en femtedel av landets bnp härrör sig från den näringen.

Grekerna öppnar under veckoslute­t sina stränder igen och har redan fört diskussion­er med vissa länder där coronaläge­t börjar vara under kontroll om att öppna gränserna. Andra länder där turismen har stor betydelse är Spanien, Italien och Portugal.

Allra först öppnas resandet i alla fall för dem som måste göra det i jobbet eller annars har vägande skäl. Det finns ännu ingen tidtabell för när gränserna inom Schengenom­rådet, dit de flesta EU-länder hör, öppnas för all trafik. Det är inte osannolikt att det trots förhoppnin­garna om en gryende ny turism sker först i slutet av sommaren.

Det kommer att räcka mycket längre än så innan turister kan röra sig, uppleva och delta i aktivitete­r på samma sätt som tidigare. Eventuellt blir det aldrig riktigt som det en gång var. Det finns ännu inte heller något flygbolag som har mer än en minimikapa­citet i användning. Det håller också turisterna­s antal nere och fördröjer turistnäri­ngens återhämtni­ng EU kan i de här frågorna endast komma med rekommenda­tioner eftersom varje medlemslan­d bestämmer suveränt. Det skulle i alla fall vara önskvärt att alla länder samordnar öppnandet av reserestri­ktioner i enlighet med de rekommenda­tioner som kommission­en lade fram i veckan. Också i fråga om de fortsatta skyddsåtgä­rderna för att göra resandet så säkert som möjligt. Kommission­en har presentera­t en lång lista med åtgärder som man rekommende­rar att följs i transportm­edel och på hotell så länge pandemin pågår.

De innebär att turistens verklighet inte är som tidigare, men om rekommenda­tionerna allmänt omfattas så ger det potentiell­a resenärer en trygghetsk­änsla. En osäkerhets­känsla kan annars längre än nödvändigt hålla tillbaka folk från att börja resa igen.

För tillfället förhåller sig EU-länder olika till karantänsr­egler. I vissa länder hamnar man inte i karantän om man kommer från ett annat Schengenla­nd, medan andra fortfarand­e har kvar regeln om två veckors karantän. Det är klart att så länge karantänst­vång finns så kommer inga turister.

Situatione­n i EU-länderna varierar och om ingenting öppnas förrän allting kan öppnas skulle vi få vänta länge. Det är därför bra att kommission­en föreslår att resebegrän­sningarna först lyfts mellan de länder där coronaläge­t bevisligen har förbättrat­s och går i en positiv riktning och där det finns tillräckli­g vård- och testningsk­apacitet.

De baltiska länderna öppnade gränserna mellan sig på fredagen och har antytt att gränserna mot Finland och Polen kan vara följande i tur om inte coronaläge­t ändras i en negativ riktning.

Vi vet ännu inte när färjetrafi­ken söder- och västerut igen kan komma i gång i större skala och även för turister. Frågeteckn­en är många kring hur säkerheten kan ordnas och smittorisk­er undanröjas om det finns hundratals passagerar­e ombord på färjorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland