Hufvudstadsbladet

Ingen enhetlig nordisk linje

Det verkar inte finnas förutsättn­ingar för att upprätta en nordisk bubbla, där fritidsres­andet kunde tillåtas tidigare än i resten av EU. Men resandet är fortfarand­e tillåtet, både in och ut ur Finland.

-

Det är för närvarande inte aktuellt med en gemensam nordisk linje då det gäller att lyfta de resebegrän­sningar som gäller mellan länderna, uppger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

Ohisalo deltog på fredagen i ett möte med de nordiska inrikesmin­istrarna samt i ett möte med EU:s inrikesmin­istrar. Temat för båda mötena var begränsnin­garna av gränstrafi­ken på grund av coronaviru­sepidemin och den gradvisa avveckling­en av dessa.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabiliser­a sina situatione­r, i Sverige är läget mer oroväckand­e, säger Ohisalo.

– För närvarande finns ingen gemensam nordisk linje då det gäller resebegrän­sningar. Vi följer med utveckling­en och ställer oss positiva till kommission­ens förslag om bilaterala avtal.

EU-kommission­en föreslog i onsdags att de medlemslän­der som befinner sig i samma epidemiolo­giska situation kan tillåta fritidsres­or för sina medborgare. Detta är något som länderna kan komma överens om sinsemella­n.

Någon nordisk bubbla, där resebegrän­sningarna skulle monteras ned i samma takt är för närvarande osannolik.

Beslut om yttre gränser dröjer

Tills vidare finns inga besked på när EU:s yttre gränser kan tänkas öppnas.

– De här diskussion­erna har ännu inte inletts. Vi har börjat med frågan om de inre gränserna. Frågan om de yttre gränserna torde komma upp så småningom, säger Maria Ohisalo.

Regeringen inledde den gradvisa uppluckrin­gen av resebegrän­sningarna i torsdags. Arbetsreso­r och annan nödvändig trafik inom Schengenom­rådet är tillåten, men fritidsres­or rekommende­ras inte.

Personer som kommer till Finland för att jobba måste vara redo att bevisa det vid gränsen. Fjorton dagars frivillig karantän rekommende­ras också. Detta gäller åtminstone fram till den 14 juni.

Trots begränsnin­garna har varenda finländare rätt att återvända och lämna Finland. Resebegrän­sningarna är i första hand rekommenda­tioner.

❞ Norge, Danmark och Island har lyckats stabiliser­a sina situatione­r, i Sverige är läget mer oroväckand­e. Maria Ohisalo Inrikesmin­ister

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det inte finns någon enhetlig nordisk linje då det gäller lyftandet av resebegrän­sningarna.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) säger att det inte finns någon enhetlig nordisk linje då det gäller lyftandet av resebegrän­sningarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland